Deserki dla dzieci
Gotowe dania dla dzieci w słoiczkach, również deserki cieszą się coraz większą popularnością. Do produkcji tego typu żywności najczęściej wykorzystuje się składniki odżywcze dostosowane do wieku i potrzeb rozwijającego się malucha. Zdrowy deser owocowy czy kaszka to doskonały posiłek, który można podać dziecku po obiedzie. Dostarcza on malcowi wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najlepiej zdecydować się na produkty pozbawione syntetycznych barwników, konserwantów, a także wzmacniaczy smaku.
Deserki w pierwszych miesiącach życia – jakie?
Dieta maluszka powinna być uboga w słodzone i dosalane produkty. Codzienne menu należy rozszerzać stopniowo, aby nie tylko zaobserwować reakcję dziecka na dany smak, ale i wykryć ewentualną alergię. Zatem w początkowych miesiącach życia noworodka (po ukończeniu 4. miesiąca) warto sięgnąć po jednoskładnikowe deserki w słoiczkach lub kaszki dla dzieci o delikatnej konsystencji. Może to być również urozmaicenie diety przy karmieniu głównie mlekiem matki lub żeby maluch nie pobrudził ubranka podczas nauki jedzenia, warto kupić mu śliniak lub fartuszek. Wraz z upływem miesięcy można spróbować wprowadzenia deserków dwuskładnikowych – np. owoców i warzyw – do codziennego menu pociechy.
Owocowe deserki dla dzieci w słoiczkach
Owocowe deserki dla dzieci w słoiczkach są produktami, które mogą pomóc odkryć malcom pyszne smaki. Do produkcji dań tego typu wykorzystuje się, m.in.:
-
jabłka,
-
banany,
-
morele,
-
truskawki,
-
jagody,
-
gruszki.
W asortymencie naszej apteki oprócz deserków w słoiczkach można znaleźć posiłki w postaci musów umieszczonych w specjalnych tubkach. Taką przekąskę warto zawsze mieć przy sobie – w domu, podczas podróży czy też spaceru. Dzięki wygodnej formie podania deserek sprawdza się świetnie, za każdym razem, gdy maluchowi doskwiera głód.
Jak wybierać deserki dla dzieci?
Szeroka gama gotowych dań dla dzieci sprawia, że wybranie właściwego produktu staje się utrudnione. Warto jednak mieć na uwadze kilka ważnych kwestii:
-
Wiek dziecka na opakowaniu – to cenna wskazówka od producentów, dzięki której rodzice mogą wybrać odpowiedni deser. Pozwala to na stopniowe przyzwyczajenie układu malucha do nowego typu pożywienia.
-
Skład produktu – deserki dla dzieci powinny być pozbawione soli, cukru oraz substancji konserwujących. W przypadku cukru najlepiej wybierać te pochodzące z owoców.
-
Konsystencja produktu – dla młodszych dzieci zaleca się wybieranie deserków o lekkiej konsystencji, np. gładkich deserków. Im maluch jest starszy tym, posiłek w słoiczku może być mniej rozdrobniony.
-
Data przydatności – niestety wiele osób nie zwraca uwagę na datę przydatności, co jest błędem. Ponadto przy otwarciu słoiczka słychać kliknięcie – znak, że pojemnik był szczelnie zamknięty i danie nie uległo zepsuciu.
-
Indywidualne upodobania malucha – wraz z coraz większym urozmaicaniem codziennego menu, niektóre ze smaków bardziej przypadają dziecku do gustu.
Deserki dla dzieci – przygotowywanie i przechowywanie
Niektóre z deserków dla dzieci można podawać na ciepło, np. kaszki. Wówczas, aby podgrzać słoiczek, wystarczy umieścić go w garnuszku z ciepłą wodą. Po zakończeniu tzw. kąpieli wodnej posiłek jest gotowy do spożycia. Inne owocowe deserki można podać dziecku w temperaturze pokojowej. Oczywiście, gdy pociecha nie zje całego dania, należy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu – do upływu 48 godzin deserek musi zostać skonsumowany.