Kaszki dla dzieci
Kleiki i kaszki to jedne z najpopularniejszych wyborów żywieniowych dla małych dzieci, których dieta jest rozszerzana. Są zdrowym, bogatym źródłem wielu substancji odżywczych – białka, węglowodanów, minerałów oraz witamin. Stosowanie kaszek i kleików dla najmłodszych pozwala na łagodne wprowadzanie dziecka w świat nowych smaków i konsystencji produktów spożywczych, dlatego też warto zapoznać się z różnymi pozycjami dostępnymi na rynku. Oferta Aptelii obejmuje kaszki wyprodukowane zgodnie z restrykcyjnymi normami towarzystw ekologicznych, mleczne i bezmleczne, bezglutenowe – dostępne w wariantach dla dzieci w różnym wieku. Ponadto warto zapoznać się z bogatą ofertą deserków dla dzieci, które stanowią atrakcyjne dla maluchów urozmaicenie ich codziennej diety.
Kaszki dla dzieci – jakie są ich rodzaje?
Rynkowa oferta kleików i kaszek dla najmłodszych jest wyjątkowo szeroka i zaspokaja wszystkie wymagania konsumentów. Producenci oferują wiele rozwiązań mających spełnić oczekiwania maluchów oraz ich rodziców. Wyróżnić można kaszki:
- bezglutenowe,
- z różnych rodzajów zbóż (komosy ryżowej, manny, pszenicy, kaszy jaglanej, gryki, owsa, kukurydzy, ryżu, orkiszu),
- pełnoziarniste,
- wieloziarniste,
- bio i ekologiczne,
- z dodatkiem suszonych owoców,
- mleczne,
- bezmleczne,
- w proszku, jak i gotowe do spożycia,
- bez laktozy,
- dostosowane do dzieci w różnym wieku.
Każdy producent zagwarantował wiele opcji smakowych swoich produktów – można zatem testować ze swoim dzieckiem różne rozwiązania. Po posiłku w postaci kaszki warto podać niemowlęciu herbatkę dla dzieci, która pozwoli mu się nawodnić, a także wspomoże trawienie. Większość popularnych kaszek opiera się na mleku modyfikowanym dopasowanym do konkretnej grupy wiekowej maluchów. Najczęściej kaszki ze zbóż dedykowane dzieciom młodszym (od 4 miesięcy życia) pozbawione są dodatków smakowych, a składają się z mieszanki różnych produktów zbożowych. Preparaty dla dzieci powyżej szóstego miesiąca najczęściej wzbogacone są owocami liofilizowanymi i płatkami roślinnymi, co pozwala na rozszerzenie diety dziecka o nowe smaki i konsystencje.
Kaszki dla dzieci – bogactwo witamin
Produkty żywnościowe dla maluchów często wzbogacane są o witaminy, których nie może zabraknąć w diecie małego człowieka, by ten mógł rozwijać się prawidłowo. Witamina A stanowi częsty dodatek odżywczy w kaszkach i kleikach. To substancja rozpuszczalna w tłuszczach, a jej funkcje w organizmie są mnogie:
- pozwala na prawidłowe widzenie,
- wspiera odporność – przeciwdziała infekcjom powodowanym przez wirusy i bakterie,
- wzmacnia kości oraz zęby,
- przyczynia się do prawidłowego metabolizmu związków chemicznych.
Witamina A jest szczególnie ważna dla maluchów – jej niedobór mógłby niekorzystnie wpłynąć na szybko rosnące kości i przyczynić się do częstszych infekcji dziecka. W takich przypadkach warto sięgnąć porady lekarskiej, by wybrać właściwy preparat mający uzupełnić poziom witaminy A.
Witamina D jest kolejnym związkiem chemicznym szczególnie istotnym dla maluchów. Podobnie jak witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach i również przyczynia się do utrzymania prawidłowego zdrowia kości, ale również odpowiada za gospodarkę wapniowo-fosforanową. Stanowi częsty dodatek do żywności dedykowanej niemowlętom, gdyż przeciwdziała nowotworom, chorobom kostno-szkieletowym oraz autoimmunologicznym.