Miód Manuka MGO 400+, nektarowy, 250g

Wybrany przez Ciebie produkt jest niedostępny. Możliwe, że wkrótce ponownie pojawi się w Aptece. Dodaj swoj adres e-mail, abyśmy mogli Cię o tym poinformować.

PODOBNE PRODUKTY

INNI KUPOWALI RÓWNIEŻ

Opis

Nektarowy miód Manuka, MGO 400+, 250 g

  • Środek spożywczy,
  • Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium (krzewów manuka). Zawierają metyloglioksal (MGO, methylglyoxal), który m.in. ma właściwości hamujące rozwój bakterii. Obecnie wiadomo, że metyloglioksal w miodzie manuka powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego występującego w nektarze kwiatów manuka (Leptospermum Scoparium). Do konwersji dihydroacetonu w metyloglioksal zachodzi głównie podczas procesu dojrzewania miodu, jednak stopniowy proces rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i podczas transportu nektaru do ula. Dihydroaceton przekształca się w metyloglioksal zarówno w organizmie pszczół jak i w czasie leżakowania miodu.

Skład

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0,3 g 0,05 g
Sól 0,04 g 0,01 g
Methylglyoxal  >40 mg >6 mg

*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.

Opakowanie 250 g przy spożywaniu porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.

Zalecane dzienne spożycie

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Producent

MANUKA HEALTH

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij