Spis treści
Erytrol i ksylitol – zdrowe zamienniki cukru
Ksylitol, czyli cukier brzozowy, wytwarzany jest z kory brzozy. Mimo że jest słodzikiem półsyntetycznym, uważany jest za jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Ksylitol zawiera 240 kcal na 100 g, czyli aż 40% mniej niż biały cukier. Polecany jest przede wszystkim diabetykom, ponieważ ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG=8). Ponadto ksylitol działa bakteriobójczo, ułatwia przyswajanie się magnezu i wapnia, zapobiega także zakwaszaniu organzimu. Na niektóre osoby ksylitol działa przeczyszczająco – dzieje się tak za sprawą enzymów odpowiedzialnych za trawienie cukru brzozowego w układzie trawiennym. Dlatego na początku zaleca się stosowanie niewielkich ilości ksylitolu i obserwowanie organizmu. Ksylitol cechuje się podobną słodkością, co cukier biały.
Bardzo zbliżoną substancją do ksylitolu jest erytrol. Posiada on jedynie 20 kcal na 100 g, a jego indeks glikemiczny wynosi 0 – jest więc idealnym zamiennikiem cukru dla diabetyków. Podobnie, jak cukier brzozowy, utrzymuje swoje właściwości słodzące w niskim i wysokich temperaturach – żywność z erytrolem i ksylitolem możemy mrozić, gotować i piec. Erytrol jest jednak nieco mniej słodki niż ksylitol i biały cukier.
Sprawdź ofertę: Substytuty cukru
Syrop klonowy i miód – który zamiennik cukru wybrać?
Do popularnych zamienników cukru zaliczyć możemy miód. Słynny ze swoich zdrowotnych właściwości i pyszny produkt pszczeli zawiera kwasy organiczne, enzymy, pyłki kwiatowe, olejki lotne, garbniki, woski, składniki mineralne i witaminy z grupy B. Niestety miód jest równie kaloryczny co biały cukier, a jego indeks zbyt wysoki, by mogły go spożywać diabetycy. Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, miód w niewielkich ilościach możemy jeść nawet kilka razy w tygodniu – uwzględniając jego wartość energetyczną podczas przygotowywania posiłków oraz pamiętając, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza.
Równie pysznym zamiennikiem cukru jest syrop klonowy. Ponieważ zawiera fosfor, wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B i polifenole jest także bardzo zdrowy. Syrop klonowy dostarcza 270 kcal w 100 g, jest więc mniej kaloryczny niż cukier i miód, zawiera jednak dużo sacharozy, dlatego syropu klonowego nie powinniśmy jeść codziennie. Diabetycy muszą z niego zrezygnować całkowicie ze względu na wysoki indeks glikemiczny – 65. Syrop klonowy nie traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, doskonale sprawdzi się więc jako słodzik do wypieków, a także jako marynata do mięs.
Warto wiedzieć: Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać?
Z popularnych słodzików możemy sięgać jeszcze po stewię, ale jedynie w postaci liści. Najłatwiej dostępne tabletki są wysoko przetworzone – nie ma dla nich miejsca w zdrowej diecie. Unikajmy również aspartamu, acesulfamu K, które często znajdziemy w żywności typu light.
Nawet na diecie redukcyjnej, nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy. Wystarczy, że uwzględnimy je w swoim dziennym zapotrzebowaniu energetycznym i sięgniemy po te, które robimy sami. Zdrowe ciastka, lżejsze ciasta i inne desery będą mniej kaloryczne i przede wszystkim zdrowsze, jeśli cukier zastąpimy właściwym zamiennikiem cukru.
Sprawdź ofertę: Preparaty bez cukru