Spis treści
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – zdrowe tłuszcze wielonienasycone
- Właściwości kwasów tłuszczowych omega-3
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – źródła omega-3 w pożywieniu
Kwasy tłuszczowe omega-3 – zdrowe tłuszcze wielonienasycone
Nasza dieta składa się z węglowodanów, białek i tłuszczów, z czego to tłuszcze są najbardziej kaloryczne – 1 g tłuszczu zawiera 9 kcal, podczas gdy 1 g białek lub węglowodanów zawiera 4 kcal. Z tego powodu powinniśmy uważać z ilością tłuszczów w diecie, nie możemy jednak z nich rezygnować. Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu (podobnie jak białko i węglowodany), szczególnie istotne są dla gospodarki hormonalnej kobiet. Ważne jednak, by omijać niezdrowe tłuszcze – tłuszcze nasycone, w tym tłuszcze trans, które znajdziemy w przetworzonej żywności negatywnie wpływają na nasze zdrowie, między innymi podnosząc poziom cholesterolu we krwi. Planując nasze posiłki, powinniśmy wybierać produkty, które zawierają nienasycone tłuszcze, między innymi wielonienasycone tłuszcze, do których należą kwasy omega-3.
Kup w aptece: Kwasy omega
Kwasy omega-3 dzielą się na kwas alfa-linolenowy, który znajdziemy w oleju rzepakowym czy oleju lnianym, kwas dokozaheksaenowy (DHA), którego źródłem są przede wszystkim algi i w niewielkich ilościach ryby żywiące się algami oraz na kwas eikozapentaenowy (EPA), który spożywamy wraz z rybami i który wpływa przede wszystkim na działanie układu nerwowego.
Właściwości kwasów tłuszczowych omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jego niedobory mogą prowadzić do depresji lub stanów lęków. Również nasze zdolności do zapamiętywania, koncentracji i uczenia się w pewnym stopniu zależą od kwasu omega-3. Ponadto udowodniono, że kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed nowotworami (w szczególności raka piersi, okrężnicy i prostaty) oraz zapobiegają powstawaniu zatorów i skrzepów w żyłach i tętnicach. Utrudniają odkładanie się złego cholesterolu, zwiększają ilość tego dobrego, chroniąc nasz układ sercowo-naczyniowy przed miażdżycą i chorobą wieńcową.
Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają utrzymać dobry wzrok – znajdują się bowiem w siatkówce oka, a niedobory omega-3 mogą prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i utraty wzorku. Dzięki badaniom dowiedziono również, że kwasy omega-3 ułatwiają walkę z przewlekłymi chorobami o podłożu zapalnym – są więc nieocenione przy leczeniu reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy i czy zapalenia dziąseł. Kwasy omega-3 wzmacniają odporność organizmu, a także zmniejszają objawy alergii.
Sprawdź ofertę: Leki na ból stawów