Oliwa z oliwek to olej o charakterystycznym zielono-złotym zabarwieniu oraz wyczuwalnym goryczkowym smaku. Pozyskiwana jest z oliwek europejskich w procesie tłoczenia na zimno lub poprzez rafinację. Dobrej jakości oliwa z oliwek powstaje w czasie 24 godzin od zbioru oliwek. Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów tego oleju, które różnią się między sobą właściwościami. Jak zatem wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Jakie są jej właściwości oraz do czego można ją użyć?
Spis treści:
- Oliwa z oliwek – właściwości zdrowotne, kosmetyczne i spożywcze
- Oliwa z oliwek – wartości odżywcze
- Oliwa z oliwek – wartości odżywcze
- Jak przechowywać oliwę z oliwek?
- Czy są przeciwwskazania do stosowania oliwy z oliwek?
Oliwa z oliwek – właściwości zdrowotne, kosmetyczne i spożywcze
Oliwa z oliwek jest produktem pochodzącym głównie z rejonów basenu Morza Śródziemnego. To w tym obszarze znajduje się aż 98% wszystkich drzew oliwnych. Na ten moment największym producentem oliwy z oliwek jest Hiszpania. Historia wytwarzania oliwy z oliwek obejmuje 6 tysięcy lat, a obecnie jest ona jednym z najpopularniejszych olejów jadalnych. Najwięcej właściwości zdrowotnych wykazuje oliwa z oliwek tłoczona na zimno (extra virgin), która jest również najczęściej używanym olejem nierafinowanym.
Oliwa z oliwek – wartości odżywcze
W oliwie z oliwek aż 98-99% zawartości stanowią triacyloglicerole, natomiast pozostałe 1-2% to związki, które nadają oliwie walorów smakowych oraz zdrowotnych. W oliwie z oliwek znajdują się flawonoidy i karotenoidy o działaniu antyoksydacyjnym, a także kwas oleinowy (omega-9), który wspiera układ krążenia, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, m.in. piersi. Innym cennym składnikiem oliwy z oliwek jest skwalen, który wspiera układ odpornościowy oraz bierze udział w regulacji gospodarki hormonalnej organizmu. Należy jednak pamiętać, iż oliwa z oliwek to produkt wysokokaloryczny. Jedna łyżka oliwy z oliwek (10 g) to aż 88 kcal.
Jakie witaminy zawiera w sobie oliwa z oliwek?
W składzie oliwy z oliwek obecne są korzystne dla zdrowia i urody witaminy:
-
Witamina E – jest uważana za witaminę młodości, dzięki swoim właściwościom przeciwstarzeniowym. Ponadto, jest silnym antyoksydantem oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.
-
Witamina K – przede wszystkim wpływa na proces krzepnięcia krwi, wykazując tym samym działanie przeciwkrwotoczne.
-
Prowitamina A (beta-karoten) – jest przeciwutleniaczem, reguluje gospodarkę lipidową, a także wpływa na kondycję skóry oraz wspiera procesy widzenia.
Zastosowanie oliwy z oliwek – w jakich produktach ją znaleźć
Oliwa sprawdza się nie tylko w kuchni. Okazuje się, że może być z powodzeniem wykorzystywana jako składnik pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jakie zatem zastosowanie w kosmetyce ma oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek na włosy
Ostatnio popularne stało się olejowanie włosów, np. oliwą z oliwek. Ma ono za zadanie uelastycznić włosy, domknąć łuski włosowe oraz nadać im blasku. W tym celu można użyć zwykłej oliwy z oliwek dostępnej w sklepach. Wystarczy kilka jej kropel rozprowadzić na całej długości włosa i zostawić na minimum godzinę, a następnie dokładnie spłukać. Aby dodatkowo odżywić włosy, sprawdzi się też maseczka z oliwy z oliwek na włosy. Można wykonać ją samodzielnie lub zakupić gotowy produkt w drogerii w cenie od 20 do 70 zł.
Przeczytaj również: Właściwości prozdrowotne imbiru
Oliwa z oliwek na twarz
Oliwę z oliwek tworzą lipidy. Mają one działanie regeneracyjne, łagodzące oraz utrzymują właściwy poziom nawilżenia. Ponadto, pochodzący z oliwy skwalan (pochodna skwalenu) wzmacnia barierę hydrolipidową skóry. Na rynku znajdziemy różnego rodzaju sera ze skwalanem. Koszt buteleczki waha się w granicach od 20 do 130 zł. W drogeriach znaleźć można również kremy do twarzy z dodatkiem oliwy z oliwek w przedziale cenowym od 10 do 60 zł. Ciekawym pomysłem na domową pielęgnację jest również maseczka z oliwy z oliwek. Wystarczy nałożyć kilka kropel oliwy na twarz, dokładnie je rozprowadzić i pozostawić na ok. 20 minut.
Oliwa z oliwek na ciało
Do pielęgnacji skóry ciała zaleca się stosowanie mydła z Aleppo. Ma wieloletnią tradycję i jest wytwarzane z naturalnych składników – głównie z oliwy z oliwek i oleju laurynowego. Nadaje ono skórze miękkości oraz odżywia uszkodzony naskórek. Mydło to można dostać w aptekach i drogeriach za ok.10-20 zł. Innym polecanym kosmetykiem z dodatkiem oliwy z oliwek jest masło do ciała, które wykazuje działanie nawilżające. Dostępne jest w cenie od 20 do 50 zł. Ponadto klasyczna oliwa z oliwek może być stosowana do relaksacyjnej kąpieli, a także do masażu ciała.
Sprawdź oferty: Dermokosmetyki do ciała
Wsparcie zdrowia
Co istotne, olej ten może być stosowany w łagodzeniu niektórych dolegliwości. Oliwa z oliwek sprawdzi się na gardło, jako preparat nawilżający i łagodzący. Dodatkowo pomaga ona na zaparcia oraz wspiera leczenie zapalenia żołądka. Oliwa z oliwek jest też składnikiem kropli do uszu (działając przy tym przeciwzapalnie) oraz kropli do nosa, (spełniając tym funkcje nawilżające i odbudowujące jego śluzówkę).
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Dużą rolę w utrzymaniu prozdrowotnych i smakowych właściwości oliwy z oliwek odgrywa sposób jej przechowywania. Jak robić to w sposób prawidłowy? Oto kilka zasad.
-
Oliwę należy trzymać z dala od światła, najlepiej w spiżarni lub szafkach kuchennych. Aby jeszcze bardziej zmniejszyć dostęp światła do oliwy, producenci przelewają ją do butelek z ciemnego szkła lub do metalowych puszek.
-
Temperatura otoczenia powinna wynosić od 18 do 24°C. Trzymanie oliwy z oliwek w lodówce nie jest zalecane, gdyż w zbyt niskich temperaturach zaczyna ona mętnieć oraz krystalizować się, przez co może nie wyglądać apetycznie.
-
Oliwę należy trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub butelkach. Częsty dostęp powietrza może przyspieszać jej rozkład. Warto też pamiętać, iż oliwa chłonie wszelkie zapachy z otoczenia, dlatego zaraz po użyciu należy ją zamknąć.
Czy są przeciwwskazania do stosowania oliwy z oliwek?
Na podstawie wielu badań okazuje się, że surowa oliwa z oliwek jest bezpieczna dla zdrowia i nie występują przeciwwskazania do jej spożywania. Jednakże zaobserwowano, że przyjmowanie jej w zbyt dużych ilościach może wywołać biegunki. Warto także zachować umiar w jej spożywaniu ze względu na wysoką kaloryczność. Przekroczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego może wiązać się ze wzrostem masy ciała.
Biorąc pod uwagę szereg korzyści wynikających ze stosowania oliwy z oliwek, warto, aby była ona stałym dodatkiem w dziennym jadłospisie. Jest to produkt wysokiej jakości, który może być używany zarówno jako składnik diety, ale i naturalny kosmetyk. Aby móc czerpać z jej właściwości, zaleca się wybierać oliwę extra virgin, która poza walorami smakowymi cechuje się wysoką zawartością cennych składników prozdrowotnych.
Bibliografia
Jarosz M. i wsp.(2020), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.
Marwicka J. i wsp.(2015), Właściwości oraz kosmetyczne zastosowanie oliwy z oliwek jako produktu bogatego w substancje biologicznie czynne, Kosmetologia Estetyczna, nr 5, vol. 4.
Wroniak M., Maszewska M.(2011), Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 5(78), s.26-36.