Szklanka z naparem z imbiru. Obok szklanki cały imbir, pokrojony oraz starty imbir na łyżeczce.
Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 25505 razy

Imbir – właściwości, przeciwwskazania i sposoby podania

Imbir to roślina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie w Azji oraz w niektórych regionach Afryki. Częścią jadalną imbiru jest korzeń, który ma charakterystyczny ostry smak. Z korzeni imbiru wytwarza się proszek, olejki i oleożywice. Można go również spożywać na surowo. Ma wszechstronne zastosowanie zarówno kulinarne, jak i lecznicze. 

Spis treści:


  1. Imbir – właściwości i skład
  2. Na jakie problemy może pomóc imbir?
  3. Imbir na przeziębienie – w jakiej formie go stosować?
  4. Imbir – przeciwwskazania
  5. Ile imbiru dziennie można spożywać?
  6. Imbir – warto wiedzieć

Imbir – właściwości i skład 

Imbir jest rośliną zasobną w związki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Najwięcej prozdrowotnych właściwości posiada świeży korzeń imbiru. O korzystnym wpływie imbiru na zdrowie świadczą obecne w nim witaminy i składniki mineralne: 

  • witamina C i E, 

  • witaminy z grupy B, 

  • magnez, 

  • potas, 

  • fosfor, 

  • żelazo, 

  • cynk, 

  • miedź. 

W imbirze znajdują się substancje biologicznie czynne o charakterze przeciwutleniającym. Są to m.in. gingerole, szogaole, zingiberol czy linalol. Dodatkowo w składzie imbiru znajdują się białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, olejki eteryczne i kwasy organiczne. 

Wśród właściwości zdrowotnych imbiru wyróżnić należy: 

  • łagodzenie mdłości i innych dolegliwości układu pokarmowego, 

  • zmniejszenie bólów menstruacyjnych, 

  • wsparcie odporności, 

  • wsparcie leczenia RZS, 

  • działanie przeciwmigrenowe, 

  • działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych, 

  • prewencja chorób neurodegeneracyjnych. 

Sprawdź również: Jakie właściwości ma kurkuma?

Na jakie problemy może pomóc imbir?

Imbir jest często stosowany jako środek łagodzący objawy ze strony układu pokarmowego. Pomaga na takie dolegliwości jak: 

  • zgaga, 

  • nudności, 

  • refluks, 

  • niestrawność, 

  • biegunka, 

  • wymioty, 

  • wzdęcia, 

  • bóle brzucha. 

Stosuje się go również podczas przeziębienia jako składnik usprawniający funkcjonowanie dróg oddechowych. Skutecznie działa na: 

  • kaszel, 

  • zatkany nos i katar, 

  • bóle zatok, 

  • ból gardła. 

Imbir wykazuje również działanie przeciwbólowe. Warto po niego sięgać w przypadku: 

  • bolesnych miesiączek, 

  • migrenowych bólów głowy, 

  • bólów związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów. 

Co ciekawe imbir dodatkowo może wpływać na odchudzanie. Dzieje się to za sprawą jego wpływu na proces termogenezy, który pozwala na wydatkowanie większej ilości energii. 

Sprawdź oferty: Preparaty medycyny naturalnej

Powiązane produkty

Imbir na przeziębienie – w jakiej formie go stosować? 

Imbir ma uniwersalne zastosowanie, dlatego można go podać na wiele sposobów. Podczas przeziębienia najlepiej sprawdzi się świeżo pokrojony korzeń imbiru jako składnik herbaty i naparu lub jako sok. Ponadto starty imbir można dodać jako przyprawę do rozgrzewających potraw. 

Herbata z imbirem 

Do przygotowania herbaty z imbirem potrzebne jest kilka plasterków świeżego imbiru lub ok. 80 g startego. Ulubioną herbatę wraz z imbirem należy umieścić w rondelku, zalać gorącą wodą, a następnie należy odczekać chwilę aż do zagotowania. 

Napar z imbiru 

Napar z imbiru jest bardzo prosty w przygotowaniu. Imbir wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą, następnie należy go parzyć pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie napar można już wypić. 

Syrop z imbiru 

Syrop z imbiru sprawdzi się jako dodatek do herbaty. Do przygotowania syropu potrzebny będzie starty korzeń imbiru, ok. 100 ml płynnego miodu, cytryna pokrojona w plastry oraz niewielki słoik. Wszystkie składniki należy warstwowo układać w słoiku, a następnie umieścić w lodówce. Syrop jest gotowy do spożycia po ok. 24 h. 

Sok z imbiru 

Aby przygotować sok z imbiru, należy zblendować ok. 200 g imbiru ze szklanką wody. Następnie szklankę cukru należy umieścić w rondelku, dodać sok z wyciśniętych dwóch cytryn i zalać całość litrem wody. Zagotować. Następnie odstawić i poczekać aż przestygnie. Po przestudzeniu dodać zblendowany imbir. Odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie sok przelać do butelki i przechowywać w lodówce. 

Napój imbirowy z czosnkiem, miodem i cytryną 

Innym zdrowym sposobem na wykorzystanie imbiru jest napój imbirowy z czosnkiem miodem i cytryną. Korzeń imbiru należy pokroić na mniejsze kawałki, 3 ząbki czosnku i cytrynę obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki należy zblendować wraz z 5 łyżkami miodu. Po ok. 5–6 godzinach przecedzić powstały sok, a następnie przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Przeczytaj również: Na co pomaga oliwa z oliwek?

Ekstrakt z imbiru 

Ekstrakt z imbiru jest składnikiem ziołowych suplementów diety, standaryzowany na zawartość gingeroli. Suplementy te stosuje się w celu łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego, wsparcia odporności i funkcjonowania układu krążenia oraz łagodzenia objawów PMS. 

Imbir – przeciwwskazania 

Spożywanie imbiru jest stosunkowo bezpieczne dla zdrowia. Nie ma też przeciwwskazań do spożywania go w niewielkich ilościach w m.in. trakcie ciąży w celu łagodzenia mdłości, podczas karmienia piersią, przez osoby z nadciśnieniem czy dzieci. Niemniej może on wywoływać pewne skutki uboczne, szczególnie wśród osób, u których występują stany zapalne żołądka. Imbir może podrażniać śluzówkę oraz wpływać na nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego, powodując tym dyskomfort i bóle brzucha. Imbir nie jest też zalecany dla osób cierpiących na zaburzenia krzepnięcia krwi. 

Ile imbiru dziennie można spożywać? 

Zaleca się, aby imbir był spożywany w niewielkich ilościach do ok. 4–5 g dziennie. Za dużo imbiru w diecie może wywołać pewne objawy ze strony układu pokarmowego oraz przyczynić się do spadku poziomu cukru we krwi. Spożywanie imbiru w dużych ilościach może podrażniać błony śluzowe jamy ustnej, przełyku i żołądka. Ponadto u niektórych mogą wystąpić zawroty głowy, kołatanie serca oraz ogólne osłabienie. 

Imbir – warto wiedzieć 

Warto mieć na uwadze fakt, że imbir działa nie tylko prozdrowotnie. Ceniony jest za swoje walory smakowe, a także wykorzystuje się go jako składnik kosmetyków. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie? 

Czy imbir ma zastosowanie w kosmetyce? 

Imbir najczęściej jest składnikiem kremów do pielęgnacji skóry twarzy, których zadaniem jest wyrównanie kolorytu. Dodatkowo posiada on właściwości pobudzające krążenie oraz rozgrzewające w związku z tym często stosuje się go w balsamach o działaniu antycellulitowym. Świeży imbir można stosować również na włosy oraz skórę głowy. Wykazuje on działanie przeciwłupieżowe oraz stymulujące porost włosa. 

Czy imbir to afrodyzjak?

Już od czasów starożytnych imbir był uznawany za naturalny afrodyzjak. Obecnie wiadomo, że może być on stosowany jako środek na potencję. Jest to związane z jego wpływem na układ krążenia i pracę serca. Składniki w nim zawarte wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych, poprawiając tym samym przepływ krwi m.in. do narządów płciowych. Ponadto imbir może wpływać na produkcję testosteronu – hormonu płciowego, który odpowiada za popęd seksualny. 

Czy gotowany imbir traci właściwości zdrowotne?

Warto pamiętać, że podczas gotowania imbiru zmniejsza się ilość niektórych witamin, głównie rozpuszczalnych w wodzie. Mowa tutaj o witaminie C i witaminach z grupy B. Straty te sięgają od 30% do nawet 50%. Wraz z gotowaniem obniża się również poziom potasu, cynku oraz polifenoli. Gotowanie nie ma natomiast wpływu na walory smakowe imbiru. 

Imbir w proszku, imbir marynowany – czy mają takie same właściwości jak świeży? 

W sproszkowanej formie imbiru również są obecne prozdrowotne składniki odżywcze, jednakże proces suszenia może obniżać zawartości niektórych z nich. W tym produkcie zawartość gingeroli, które mają właściwości przeciwzapalne, jest dość niska. Imbir w proszku jest też mniej aromatyczny niż świeży. 

Proces marynowania nie wpływa znacząco na zawartość poszczególnych składników odżywczych, dlatego jedząc go, w dalszym ciągu można czerpać z jego prozdrowotnych właściwości. 

Czy imbir szkodzi na wątrobę?

Spożywanie imbiru może stanowić wręcz wsparcie dla pracy wątroby. Ma to związek z obecnymi w imbirze składnikami o działaniu przeciwutleniającym, których obecność w diecie chroni m.in. przed rozwojem niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Co więcej, składniki imbiru mogą zapobiegać zwłóknieniu tego narządu. Dodatkowo imbir wspomaga funkcje detoksykacyjne wątroby. 

Jak przechowywać imbir? 

Korzeń imbiru warto trzymać w lodówce. Aby na dłużej utrzymał świeżość, warto owinąć go w ręcznik papierowy, a następnie umieścić w pojemniku na żywność. Taki imbir może być zdatny do spożycia nawet przez miesiąc. Można go przechowywać również w temperaturze pokojowej, najlepiej z dala od promieni słonecznych. W tym przypadku powinien być on spożyty w ciągu tygodnia. 

Bibliografia

Glibowski P. i wsp.: Właściwości prozdrowotne imbiru, Bromat. Chem. Toksykol. – L, 2017, 2, str. 115 – 121. 

Kluczyński B., Gramza–Michałowska A.: Znaczenie żywieniowe imbiru, Bromat. Chem. Toksykol. – XLIX, 2016, 1, str. 57 – 63. 

Łażewska D. i wsp.: Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych, Post Fitoter 2019; 20(4): 268–276. 


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij