Ostatnio dodany

Produkty żywnościowe zawierające witaminy grupy B

Witaminy z grupy B – dlaczego warto je suplementować?

Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 15.05.2023
  • Produkty bogate w magnez.

    Niedobór magnezu – jak się objawia, czy jest groźny?

    Jakie są przyczyny niedoboru magnezu i komu najczęściej zagrażają? Jak objawia się niedobór magnezu i jakie są jego skutki? Czy dzieci również są narażone na jego deficyt? O powyższych kwestiach mówimy w tym artykule. 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 26.04.2023
  • Osoba trzyma w ręce biały talerz. Litera D ułożona z tabletek witaminy D.

    Niedobór witaminy D – jak go rozpoznać?

    Czym objawia się niedobór witaminy D? Jakie są najczęstsze przyczyny niedoboru witaminy D? W jaki sposób można uzupełnić tę witaminę? Odpowiadamy!

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 24.04.2023
  • Starsza kobieta trzymająca w jednej dłoni tabletkę, a w drugiej szklankę wody.

    Dieta na menopauzę – co warto uwzględnić w jadłospisie w czasie menopauzy?

    Światowa Organizacja Zdrowia definiuje menopauzę jako ostatnią miesiączkę w życiu kobiety, po której następuje 12-miesięczny okres bez ponownego krwawienia menstruacyjnego, co nie jest wywołane zmianami patologicznymi. Menopauza pojawia się najczęściej między 45. a 55. rokiem życia. Jej skutkiem jest wygasanie funkcji jajników oraz utrata możliwości reprodukcyjnych. Menopauza wiąże się z wieloma objawami, które w dużej mierze związane są ze zmianami hormonalnymi, zachodzącymi w organizmie kobiety. W celu ich złagodzenia warto wspomagać się odpowiednią dietą i suplementacją. 

    Jak zatem powinna wyglądać dieta w czasie menopauzy i jak skomponować zdrowy jadłospis? Czy menopauza powoduje tycie? Jak schudnąć w okresie menopauzy i jak złagodzić jej objawy? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 13.04.2023
  • Na niebieskim tle widelec z żółtym klockiem z napisem Fe.

    Niedobór żelaza – jakie objawy o nim świadczą?

    Pierwiastek, jakim jest żelazo spełnia wiele istotnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim, bierze udział w transporcie tlenu z płuc do komórek organizmu, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych (erytrocytów) oraz jest niezbędny w procesach produkcji energii. Zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny na żelazo wynosi 10 mg/dobę, a kobiety 18 mg/dobę. Okazuje się, iż u części osób nie zawsze udaje się pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement, czego konsekwencję stanowią występujące niedobory. W dłuższej perspektywie mogą one doprowadzić do niedokrwistości, wynikającej z niedoboru żelaza, czyli anemii. W czym zatem znajduje się żelazo? Jakie są objawy niedoboru żelaza i kto jest na nie narażony? W jaki sposób szybko uzupełnić poziom żelaza w organizmie? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 13.04.2023
  • Dieta wegetariańska w ciąży

    Dieta wegetariańska w ciąży

    Obecnie wciąż rośnie zainteresowanie dietami, które zakładają mniejsze spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponieważ w dietach tych odrzuca się żywność bogatą w istotne składniki odżywcze, wielu zadaje sobie pytanie, czy są one bezpieczne dla wszystkich. Dowiedz się, jakie składniki odżywcze są kluczowe dla kobiet w ciąży i jak można zaspokoić ich potrzeby.

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 15.03.2023
  • ranking witamin dla dzieci

    Top 7 witamin dla dzieci – ranking

    Witaminy to składniki, które nie dostarczają do organizmu energii, lecz mimo to spełniają szereg istotnych funkcji. Biorą udział w wielu szlakach metabolicznych, wpływają na funkcjonowanie narządów i układów, wspierają odporność oraz chronią organizm przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi. W przypadku dzieci są one niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu.

    Mama i dziecko Agata Soroczyńska, 14.03.2023
  • ranking witamin dla dzieci

    Top 7 witamin dla dzieci – ranking

    Witaminy to składniki, które nie dostarczają do organizmu energii, lecz mimo to spełniają szereg istotnych funkcji. Biorą udział w wielu szlakach metabolicznych, wpływają na funkcjonowanie narządów i układów, wspierają odporność oraz chronią organizm przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi. W przypadku dzieci są one niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu.

    Dieta i sport Agata Soroczyńska, 14.03.2023
  • Serce obłożone warzywami, owocami.

    Dieta na serce – co jeść, aby poprawić stan układu sercowo-naczyniowego?

    Choroby serca i układu krążenia są obecnie uznawane za tzw. choroby cywilizacyjne. W Polsce najczęściej odnotowuje m.in. nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca, miażdżycę, zaburzenia rytmu serca oraz niewydolność mięśnia sercowego. Duży wpływ na wystąpienie tych chorób ma styl życia oraz dieta, dlatego konieczne jest wdrożenie odpowiednich działań profilaktycznych, które umożliwią zmniejszenie liczby zachorowań. Co zatem należy jeść, aby zachować zdrowe serce? Jakie produkty są dobre na serce, a jakich należy unikać? Jak wygląda dieta odchudzająca dla chorych na serce? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 01.03.2023
  • Seler naciowy na blacie stołu.

    Seler naciowy – czy warto włączyć go do swojej diety? Właściwości i zastosowanie

    Seler naciowy (Apium graveolens var. dulce (Mill.) DC.) jest odmianą selera zwyczajnego. W porównaniu do selera korzeniowego, warzywo to nie wykształca charakterystycznego korzenia spichrzowego. Częścią jadalną są rosnące nad ziemią sztywne i mięsiste ogonki liściowe – potocznie zwane łodygami selera, które osiągają długość ok. 40 cm. Warzywo to jest soczyste, chrupiące, ma łagodny i lekko gorzki smak. Nadaje się do spożycia na surowo, a także jaki składnik zup, gulaszów czy sałatek. Co warto zrobić z selera naciowego? Jak wpływa na zdrowie i jakie ma prozdrowotne właściwości? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 20.02.2023
  • rozmaryn

    Poznaj rozmaryn – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

    Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) to roślina z rodziny jasnotowatych, pochodząca z obszarów Morza Śródziemnego. Związki chemiczne obecne w rozmarynie, takie jak alfa–pinen, kamfora czy borneol, nadają mu charakterystycznego i intensywnego ziołowego zapachu. Z tego względu roślina na ma szerokie zastosowanie w kulinariach oraz aromaterapii. Jak wygląda rozmaryn i do czego można go wykorzystać? Jakie ma właściwości zdrowotne i czy istnieją przeciwwskazania do jego stosowania?

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 15.02.2023
  • rozmaryn

    Poznaj rozmaryn – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

    Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) to roślina z rodziny jasnotowatych, pochodząca z obszarów Morza Śródziemnego. Związki chemiczne obecne w rozmarynie, takie jak alfa–pinen, kamfora czy borneol, nadają mu charakterystycznego i intensywnego ziołowego zapachu. Z tego względu roślina na ma szerokie zastosowanie w kulinariach oraz aromaterapii. Jak wygląda rozmaryn i do czego można go wykorzystać? Jakie ma właściwości zdrowotne i czy istnieją przeciwwskazania do jego stosowania?

    Dieta i sport Agata Soroczyńska, 15.02.2023
  • Zdrowe jedzenie z lewej strony stołu, niezdrowe z prawej strony. Zegar jako symbol postu przerywanego.

    Post przerywany – czym jest dieta IF? Kto i po co może ją stosować?

    Wśród wielu popularnych ostatnimi czasy modeli żywieniowych, na uwagę zasługuje tzw. post przerywany (IF –Intermittent fasting), który odnosi się nie do rodzaju i ilości spożywanego pokarmu, lecz do czasu, w trakcie którego powinien być on zjedzony. Co to jest post przerywany? Kto może go stosować? Czy dieta IF może mieć skutki uboczne i czy post przerywany jest zdrowy? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 16.01.2023
z 3

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij