Seler naciowy na blacie stołu.
Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 2001 razy

Seler naciowy – czy warto włączyć go do swojej diety? Właściwości i zastosowanie

Seler naciowy (Apium graveolens var. dulce (Mill.) DC.) jest odmianą selera zwyczajnego. W porównaniu do selera korzeniowego, warzywo to nie wykształca charakterystycznego korzenia spichrzowego. Częścią jadalną są rosnące nad ziemią sztywne i mięsiste ogonki liściowe – potocznie zwane łodygami selera, które osiągają długość ok. 40 cm. Warzywo to jest soczyste, chrupiące, ma łagodny i lekko gorzki smak. Nadaje się do spożycia na surowo, a także jaki składnik zup, gulaszów czy sałatek. Co warto zrobić z selera naciowego? Jak wpływa na zdrowie i jakie ma prozdrowotne właściwości? 

Spis treści:


  1. Seler naciowy – kaloryczność i wartości odżywcze
  2. Seler naciowy – właściwości
  3. Co zrobić z selera naciowego?
  4. Sok z selera naciowego – czy i dlaczego warto go pić?
  5. Czy każdy może spożywać seler naciowy? Przeciwwskazania

Seler naciowy – kaloryczność i wartości odżywcze 

Seler naciowy jest warzywem o niskiej kaloryczności. 100 g selera naciowego to tylko 17 kcal. W tej ilości znajduje się również: 

  • 1 g białka, 

  • 0,2 g tłuszczu, 

  • 1,8 g węglowodanów, 

  • 1,8 g błonnika, 

  • 94 g wody. 

Seler naciowy zapewnia też bogactwo prozdrowotnych składników mineralnych, witamin i innych związków biologicznie czynnych, takich jak: 

  • witamina K – istotna w procesie krzepnięcia krwi, 

  • witamina C – działa antyoksydacyjnie, bierze udział w syntezie kolagenu, 

  • witamina B2 (ryboflawina) – kluczowy element przemian metabolicznych organizmu, 

  • witamina B5 (kwas pantotenowy) – ma wpływ na gospodarkę energetyczną organizmu, 

  • witamina B6 – bierze udział w syntezie neurotransmiterów, takich jak dopamina i serotonina, 

  • foliany – wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego, 

  • potas – odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi oraz reguluję gospodarkę wodną organizmu, 

  • wapń – niezbędny do utrzymania prawidłowej struktury kośćca, 

  • mangan – wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu kostnego, 

  • fosfor – podobnie jak wapń wpływa na strukturę kości, a także wspiera układ nerwowy i mięśniowy, 

  • miedź – wspiera wytwarzanie czerwonych krwinek. 

Dodatkowo, seler naciowy w swoim składzie zawiera: olejki eteryczne (korzystnie wpływające na funkcjonowanie układu pokarmowego), luteinę (wspierającą procesy widzenia) oraz flawonoidy (m.in. apigeninę, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe). 

Kup w aptece: Witaminy i minerały

Seler naciowy – właściwości 

Seler naciowy – ze względu na wysoką zawartość prozdrowotnych związków – pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wielu narządów i układów. Co ważne, warzywo to ma również niski indeks glikemiczny, dlatego osoby z zaburzeniami glikemii mogą bez obaw po niego sięgać. Ponadto, regularne spożywanie selera naciowego zapobiega rozwojowi niektórych chorób. 

Właściwości selera naciowego: 

  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi, 

  • wpływa korzystnie na poziom cukru oraz profil lipidowy we krwi, 

  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe, 

  • łagodzi stany zapalne organizmu, 

  • działa moczopędnie, 

  • reguluje pracę układu pokarmowego, 

  • wpływa na poprawę jakości snu, 

  • usprawnia pracę układu krążenia i układu immunologicznego, 

  • działa przeciwdrobnoustrojowo, 

  • wpływa na łagodzenie bólu, 

  • wspiera narząd wzroku, 

  • poprawia kondycję skóry. 

Powiązane produkty

Co zrobić z selera naciowego? 

Seler naciowy, mimo że nie jest jeszcze aż tak popularnym warzywem, może stanowić ciekawy składnik wielu potraw. Warzywo to można również spożywać na surowo. Wystarczy pokroić go w słupki, a następnie maczać w dipach jogurtowych, hummusie lub pastach warzywnych. 

Przykładowe pomysły na dania z selera naciowego: 

  • sałatka z selera naciowego z kozim serem i orzechami włoskimi, 

  • koktajl, sok lub smoothie z selera naciowego, 

  • shakshuka lub jajecznica z selerem naciowym, 

  • warzywne leczo, 

  • zapiekanka warzywna, 

  • pasztet, 

  • pasta kanapkowa, 

  • zupa z zielonych warzyw, 

  • pesto z liści selera naciowego, 

  • łodygi selera naciowego zapiekane z mozzarellą i ziołami. 

Seler naciowy można również marynować lub kisić. W tej postaci sprawdzi się jako dodatek do zup, surówek lub gulaszów. 

Przeczytaj: Właściwości olejku z czarnuszki

Sok z selera naciowego – czy i dlaczego warto go pić? 

Ostatnio dużą popularność zyskują dietetyczne soki i koktajle z selera. Są one najczęściej stosowane przez osoby dbające o swoje zdrowie i samopoczucie oraz te będące na diecie odchudzającej. Sok ten najlepiej smakuje z dodatkiem innych świeżych warzyw, owoców lub ziół. Jak zatem przygotować sok z selera naciowego? 

Składniki: 

  • 3-4 łodygi selera, 

  • 1 jabłko, 

  • ½ cytryny, 

  • 2 cm korzenia imbiru, 

  • woda (wg uznania). 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki należy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Całość należy zblendować lub przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową. 

Tak przyrządzony napój bardzo dobrze sprawdzi się np. jako dodatek do śniadania. Część dietetyków zaleca go pić również na czczo. Spożywany regularnie dostarczy do organizmu wielu związków o działaniu antyoksydacyjnym, a także witamin i składników mineralnych. Poza tym, nawadnia organizm, pobudza perystaltykę jelit oraz wspiera pracę układu nerwowego, krążenia oraz odpornościowego. 

Czy każdy może spożywać seler naciowy? Przeciwwskazania 

Seler naciowy mimo wielu korzystnych dla zdrowia właściwości nie powinien być spożywany w pewnych stanach chorobowych, zaburzeniach oraz podczas przyjmowania niektórych leków. Mowa tutaj przede wszystkim o: 

  • alergiach pokarmowych – spożywanie selera naciowego w niektórych przypadkach może wywołać wstrząs anafilaktyczny, 

  • chorobach nerek np. kamicy nerkowej – obecne w selerze szczawiany mogą wpływać na wytwarzanie kamieni nerkowych, 

  • przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych – witamina K, która w sporych ilościach znajduje się w selerze, może wpływać na zmniejszenie skuteczności tych leków, 

  • przyjmowanie leków diuretycznych – seler również wykazuje działanie diuretyczne, stąd może wpływać na nasilenie działania leków. 

Seler naciowy ze względu na swoje właściwości oraz uniwersalne zastosowanie kulinarne powinien częściej gościć w diecie Polaków. Co ciekawe, wielu dietetyków zalicza go do grona tzw. superfoods, czyli żywności o wysokim potencjale zdrowotnym i odżywczym. Biorąc pod uwagę fakt, iż warzywo to jest obecnie o wiele łatwiej dostępne niż jeszcze kilka lat temu, warto włączyć go na stałe do swojej diety. 

Bibliografia

Gajda E. (2019), Fitoterapia i dieta w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego, Post Fitoter, nr 20(1), s. 73-80.  

Protasiewicz M., Iwaniak A. (2014), Alergie pokarmowe i alergeny żywności, Bromat. Chem. Toksykol., tom XLVII, nr 2, s. 237-242. 

Wesam Kooti W., Daraei N., A Review of the Antioxidant Activity Of Celery (Apium graveolens L), Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine nr 22(4). 


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij