Ostatnio dodany
-
Dieta niskowęglowodanowa (low carb) – zasady, efekty, przeciwwskazania
Dieta niskowęglowodanowa inaczej dieta low carb, jak nazwa wskazuje, zakłada ograniczanie spożycia węglowodanów. Do tej pory można było się spotkać z różnymi jej wariantami, takimi jak dieta Atkinsa, Kwaśniewskiego, czy popularna ostatnimi czasy dieta ketogeniczna i paleo. Obecnie nie ma ustalonej jednej definicji tej diety. Czym zatem charakteryzuje się ta dieta? Co można jeść i jakie dieta low carb ma zasady? Jakie przynosi efekty i czy ma skutki uboczne?
-
Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać? Dieta cukrzycowa pod lupą!
Cukrzyca jest uznawana za chorobę cywilizacyjną. Oznacza to, że wpływ na jej wystąpienie ma postęp cywilizacji i związane z nim niekorzystne dla zdrowia czynniki, takie jak spożywanie wysokoprzetworzonej żywności, życie w stresie oraz środowisko, w jakim przebywamy. W Polsce choroba ta została zdiagnozowana aż u 3 milionów osób. Niestety, z roku na rok, liczba nowych przypadków cukrzycy będzie wzrastać. Czym właściwie jest cukrzyca? Jak możemy jej zapobiec i jak wygląda dieta cukrzycowa?
-
Co to jest topinambur? Topinambur – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Topinambur (Helianthus tuberosus L.) – pomimo swojej egzotycznej nazwy jest blisko spokrewniony z naszym słonecznikiem zwyczajnym. Stąd też pochodzi jego inna nazwa, czyli słonecznik bulwiasty. Od kilku lat zauważa się wzrost zainteresowania tym warzywem, które okazuje się dobrym zamiennikiem popularnego u nas ziemniaka. Jak smakuje topinambur? Jak można go jeść i jakie wykazuje właściwości?
-
Czym jest erytrytol – z czego powstaje, jaki ma smak, czy jest zdrowy?
Erytrytol (erytrol) to organiczny związek chemiczny, który używany jest jako zamiennik cukru oraz składnik produktów o obniżonej kaloryczności. Na etykietach tych produktów oznaczony jest numerem E968. Jest on polecany przede wszystkim osobom, u których zdiagnozowano zaburzenia glikemii. Jak powstaje erytrytol? Czy każdy może go spożywać? W jakich produktach występuje najczęściej?
-
Co musisz wiedzieć o awokado – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Awokado, w Polsce nazywane też smaczliwką, to roślina, która była uprawiana już 7000 lat p. n.e. Jego krajem pochodzenia jest Meksyk i w dalszym ciągu jest on głównym producentem awokado. Ma ono szerokie zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne i jest cenione za swoje właściwości zdrowotne. Dlaczego zatem warto jeść awokado? Jakie są jego najpopularniejsze odmiany i jak je można przyrządzić?
-
Co jeść przy wymiotach – dieta wspierająca organizm
Wymioty oraz towarzyszące im mdłości są pewnego rodzaju mechanizmem obronnym. W tym czasie organizm sygnalizuje, że chce się pozbyć potencjalnie szkodliwych substancji. W związku z tym wymioty często towarzyszą zatruciu pokarmowemu, a także mogą być objawem wielu chorób. Dużą rolę odgrywa tutaj dieta, która różni się znacznie od tej stosowanej na co dzień. Co zaleca się spożywać w trakcie i po wymiotach? Jakie płyny wtedy przyjmować?
-
Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, sposoby stosowania
Pietruszka jest niezbędnym składnikiem wielu polskich dań. Do spożycia nadaje się zarówno korzeń, jak i liście pietruszki. Obie części są bogate w witaminy i składniki mineralne, czyniąc ją rośliną o potencjale leczniczym. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim natka pietruszki, której spożycie jest zalecane osobom zmagającym się m.in. z anemią oraz zaburzeniami trawienia. Jakie jeszcze właściwości wykazuje natka pietruszki? Kto powinien ją częściej spożywać oraz czy istnieją przeciwwskazania do jej stosowania?
-
Na co pomaga oliwa z oliwek? Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Oliwa z oliwek to olej o charakterystycznym zielono-złotym zabarwieniu oraz wyczuwalnym goryczkowym smaku. Pozyskiwana jest z oliwek europejskich w procesie tłoczenia na zimno lub poprzez rafinację. Dobrej jakości oliwa z oliwek powstaje w czasie 24 godzin od zbioru oliwek. Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów tego oleju, które różnią się między sobą właściwościami. Jak zatem wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Jakie są jej właściwości oraz do czego można ją użyć?
-
Imbir – właściwości, przeciwwskazania i sposoby podania
Imbir to roślina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie w Azji oraz w niektórych regionach Afryki. Częścią jadalną imbiru jest korzeń, który ma charakterystyczny ostry smak. Z korzeni imbiru wytwarza się proszek, olejki i oleożywice. Można go również spożywać na surowo. Ma wszechstronne zastosowanie zarówno kulinarne, jak i lecznicze.
-
Kurkuma – jak wykorzystać jej właściwości zdrowotne?
Kurkuma już od kilku lat jest stałym elementem wielu dań przygotowywanych w polskich domach. Dzięki niej potrawy nabierają korzennego smaku z nutą słodyczy i ostrości. Kurkuma, poza walorami smakowymi, cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Przede wszystkim wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz chemoprewencyjne. Jest stosowana przy wzmacnianiu odporności, a także w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecnie jest ona powszechnie dostępna, dlatego też warto włączyć ją do swojej diety. Jakie jeszcze właściwości posiada kurkuma? Czy każdy może ją spożywać? Czy stosowanie jej może wiązać się ze skutkami ubocznymi?
-
Rozszerzanie diety niemowląt
W żywieniu niemowląt kluczowe jest dostarczanie właściwych dla jego zdrowia składników odżywczych. W pierwszych miesiącach życia noworodka, jego pokarm stanowi mleko matki, które zapewnia mu wszystkie niezbędne elementy w odpowiednich proporcjach. Udowodniono, że dzieci karmione mlekiem matki są mniej narażone na wystąpienie infekcji układu pokarmowego i oddechowego oraz zmniejsza się u nich prawdopodobieństwo wystąpienia wad zgryzu. Wraz z rozwojem dziecka, do jego planu żywienia wprowadza się kolejne produkty. Najczęściej rozszerzanie diety niemowląt rozpoczyna się między 17. a 26. tygodniem życia. Jakie produkty spożywcze można wprowadzać w tym czasie? Jak powinno wyglądać rozszerzanie diety niemowlaka krok po kroku? Jakich produktów nie należy podawać dziecku do 12. miesiąca życia?
-
Kiedy warto podawać dzieciom probiotyki?
Probiotyki to preparaty, w których znajdują się kultury bakterii oraz drożdży, wykazujące pozytywny wpływ na organizm. Mają one za zadanie usprawnić pracę jelit, lecz część z nich może ponadto oddziaływać na układ nerwowy, immunologiczny, czy krążenia. Probiotyki można przyjmować w każdym wieku, o ile występują ku temu wskazania. W przypadku dzieci najczęściej stosuje się je jako preparat osłonowy przy antybiotykoterapii oraz w celu wsparcia odporności. W aptekach możemy spotkać probiotyk dla dzieci w kroplach, saszetkach, syropach czy kapsułkach. Co jeszcze warto wiedzieć o probiotykach? Jaki jest najlepszy probiotyk dla dzieci? Czy lepiej wybrać probiotyk pod postacią leku, czy suplementu?