Ostatnio dodany
-
Dieta ketogeniczna – zasady, przykładowe posiłki, przeciwwskazania
Dieta ketogeniczna lub też ketogenna od lat cieszy się dużą popularnością, a pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się już w okolicach 1920 r. i dotyczyły wpływu tej diety na łagodzenie objawów padaczki. Na przestrzeni lat pojawiały się coraz to nowsze doniesienia mówiące o jej pozytywnym wpływie na organizm oraz te, które wiążą się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia. Jak zatem wygląda dieta ketogeniczna? Jak zacząć ją stosować? Co można jeść i jak wyglądają keto posiłki?
-
Czym jest indeks glikemiczny – jakie produkty mają niski IG, jak komponować posiłki, na co uważać?
Wraz z rozwojem wiedzy na temat pozytywnego, jak i negatywnego wpływu odżywiania na nasz organizm wiemy już, jakie podejmować kroki w celu prewencji wielu chorób dietozależnych. Jednym z ważniejszych działań w tym kierunku było ustalenie indeksu glikemicznego. Dzięki niemu jesteśmy w stanie kontrolować glikemię i zapobiegać rozwojowi m.in. insulinooporności oraz cukrzycy typu drugiego. Czym zatem jest indeks glikemiczny? Jak wygląda dieta o niskim indeksie glikemicznym? Co ma niski, a co ma wysoki indeks glikemiczny i jak go można obniżyć?
-
Dieta niskowęglowodanowa (low carb) – zasady, efekty, przeciwwskazania
Dieta niskowęglowodanowa inaczej dieta low carb, jak nazwa wskazuje, zakłada ograniczanie spożycia węglowodanów. Do tej pory można było się spotkać z różnymi jej wariantami, takimi jak dieta Atkinsa, Kwaśniewskiego, czy popularna ostatnimi czasy dieta ketogeniczna i paleo. Obecnie nie ma ustalonej jednej definicji tej diety. Czym zatem charakteryzuje się ta dieta? Co można jeść i jakie dieta low carb ma zasady? Jakie przynosi efekty i czy ma skutki uboczne?
-
Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać? Dieta cukrzycowa pod lupą!
Cukrzyca jest uznawana za chorobę cywilizacyjną. Oznacza to, że wpływ na jej wystąpienie ma postęp cywilizacji i związane z nim niekorzystne dla zdrowia czynniki, takie jak spożywanie wysokoprzetworzonej żywności, życie w stresie oraz środowisko, w jakim przebywamy. W Polsce choroba ta została zdiagnozowana aż u 3 milionów osób. Niestety, z roku na rok, liczba nowych przypadków cukrzycy będzie wzrastać. Czym właściwie jest cukrzyca? Jak możemy jej zapobiec i jak wygląda dieta cukrzycowa?
-
Co to jest topinambur? Topinambur – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Topinambur (Helianthus tuberosus L.) – pomimo swojej egzotycznej nazwy jest blisko spokrewniony z naszym słonecznikiem zwyczajnym. Stąd też pochodzi jego inna nazwa, czyli słonecznik bulwiasty. Od kilku lat zauważa się wzrost zainteresowania tym warzywem, które okazuje się dobrym zamiennikiem popularnego u nas ziemniaka. Jak smakuje topinambur? Jak można go jeść i jakie wykazuje właściwości?
-
Czym jest erytrytol – z czego powstaje, jaki ma smak, czy jest zdrowy?
Erytrytol (erytrol) to organiczny związek chemiczny, który używany jest jako zamiennik cukru oraz składnik produktów o obniżonej kaloryczności. Na etykietach tych produktów oznaczony jest numerem E968. Jest on polecany przede wszystkim osobom, u których zdiagnozowano zaburzenia glikemii. Jak powstaje erytrytol? Czy każdy może go spożywać? W jakich produktach występuje najczęściej?
-
Co musisz wiedzieć o awokado – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Awokado, w Polsce nazywane też smaczliwką, to roślina, która była uprawiana już 7000 lat p. n.e. Jego krajem pochodzenia jest Meksyk i w dalszym ciągu jest on głównym producentem awokado. Ma ono szerokie zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne i jest cenione za swoje właściwości zdrowotne. Dlaczego zatem warto jeść awokado? Jakie są jego najpopularniejsze odmiany i jak je można przyrządzić?
-
Co musisz wiedzieć o awokado – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Awokado, w Polsce nazywane też smaczliwką, to roślina, która była uprawiana już 7000 lat p. n.e. Jego krajem pochodzenia jest Meksyk i w dalszym ciągu jest on głównym producentem awokado. Ma ono szerokie zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne i jest cenione za swoje właściwości zdrowotne. Dlaczego zatem warto jeść awokado? Jakie są jego najpopularniejsze odmiany i jak je można przyrządzić?
-
Co jeść przy wymiotach – dieta wspierająca organizm
Wymioty oraz towarzyszące im mdłości są pewnego rodzaju mechanizmem obronnym. W tym czasie organizm sygnalizuje, że chce się pozbyć potencjalnie szkodliwych substancji. W związku z tym wymioty często towarzyszą zatruciu pokarmowemu, a także mogą być objawem wielu chorób. Dużą rolę odgrywa tutaj dieta, która różni się znacznie od tej stosowanej na co dzień. Co zaleca się spożywać w trakcie i po wymiotach? Jakie płyny wtedy przyjmować?
-
Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, sposoby stosowania
Pietruszka jest niezbędnym składnikiem wielu polskich dań. Do spożycia nadaje się zarówno korzeń, jak i liście pietruszki. Obie części są bogate w witaminy i składniki mineralne, czyniąc ją rośliną o potencjale leczniczym. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim natka pietruszki, której spożycie jest zalecane osobom zmagającym się m.in. z anemią oraz zaburzeniami trawienia. Jakie jeszcze właściwości wykazuje natka pietruszki? Kto powinien ją częściej spożywać oraz czy istnieją przeciwwskazania do jej stosowania?
-
Na co pomaga oliwa z oliwek? Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Oliwa z oliwek to olej o charakterystycznym zielono-złotym zabarwieniu oraz wyczuwalnym goryczkowym smaku. Pozyskiwana jest z oliwek europejskich w procesie tłoczenia na zimno lub poprzez rafinację. Dobrej jakości oliwa z oliwek powstaje w czasie 24 godzin od zbioru oliwek. Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów tego oleju, które różnią się między sobą właściwościami. Jak zatem wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Jakie są jej właściwości oraz do czego można ją użyć?
-
Imbir – właściwości, przeciwwskazania i sposoby podania
Imbir to roślina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie w Azji oraz w niektórych regionach Afryki. Częścią jadalną imbiru jest korzeń, który ma charakterystyczny ostry smak. Z korzeni imbiru wytwarza się proszek, olejki i oleożywice. Można go również spożywać na surowo. Ma wszechstronne zastosowanie zarówno kulinarne, jak i lecznicze.