Ostatnio dodany

Kolorowe warzywa na drewnianym tle.

Najzdrowsze warzywa – strączkowe, liściaste, a może korzeniowe? Sprawdź!

Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 16.01.2023
  • Warzywa, ryby, mięso, ser, orzechy na ciemnym tle. Składniki diety ketogenicznej.

    Dieta ketogeniczna – zasady, przykładowe posiłki, przeciwwskazania

    Dieta ketogeniczna lub też ketogenna od lat cieszy się dużą popularnością, a pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się już w okolicach 1920 r. i dotyczyły wpływu tej diety na łagodzenie objawów padaczki. Na przestrzeni lat pojawiały się coraz to nowsze doniesienia mówiące o jej pozytywnym wpływie na organizm oraz te, które wiążą się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia. Jak zatem wygląda dieta ketogeniczna? Jak zacząć ją stosować? Co można jeść i jak wyglądają keto posiłki? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 31.12.2022
  • Kawałki chleba położone na talerzu, który jest na drewnianym blacie. Obok ułożony z literek napisz "indeks glikemiczny"

    Czym jest indeks glikemiczny – jakie produkty mają niski IG, jak komponować posiłki, na co uważać?

    Wraz z rozwojem wiedzy na temat pozytywnego, jak i negatywnego wpływu odżywiania na nasz organizm wiemy już, jakie podejmować kroki w celu prewencji wielu chorób dietozależnych. Jednym z ważniejszych działań w tym kierunku było ustalenie indeksu glikemicznego. Dzięki niemu jesteśmy w stanie kontrolować glikemię i zapobiegać rozwojowi m.in. insulinooporności oraz cukrzycy typu drugiego. Czym zatem jest indeks glikemiczny? Jak wygląda dieta o niskim indeksie glikemicznym? Co ma niski, a co ma wysoki indeks glikemiczny i jak go można obniżyć? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 21.12.2022
  • Produkty diety niskowęglowodanowej.

    Dieta niskowęglowodanowa (low carb) – zasady, efekty, przeciwwskazania

    Dieta niskowęglowodanowa inaczej dieta low carb, jak nazwa wskazuje, zakłada ograniczanie spożycia węglowodanów. Do tej pory można było się spotkać z różnymi jej wariantami, takimi jak dieta Atkinsa, Kwaśniewskiego, czy popularna ostatnimi czasy dieta ketogeniczna i paleo. Obecnie nie ma ustalonej jednej definicji tej diety. Czym zatem charakteryzuje się ta dieta? Co można jeść i jakie dieta low carb ma zasady? Jakie przynosi efekty i czy ma skutki uboczne? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 20.12.2022
  • Surowe warzywa z glukometrem, lancetem i stetoskopem. Koncepcja zdrowej diety cukrzycowej.

    Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać? Dieta cukrzycowa pod lupą!

    Cukrzyca jest uznawana za chorobę cywilizacyjną. Oznacza to, że wpływ na jej wystąpienie ma postęp cywilizacji i związane z nim niekorzystne dla zdrowia czynniki, takie jak spożywanie wysokoprzetworzonej żywności, życie w stresie oraz środowisko, w jakim przebywamy. W Polsce choroba ta została zdiagnozowana aż u 3 milionów osób. Niestety, z roku na rok, liczba nowych przypadków cukrzycy będzie wzrastać. Czym właściwie jest cukrzyca? Jak możemy jej zapobiec i jak wygląda dieta cukrzycowa? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 19.12.2022
  • Bulwy topinambury.

    Topinambur – co to właściwie jest? Wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

    Topinambur (Helianthus tuberosus L.) – pomimo swojej egzotycznej nazwy jest blisko spokrewniony z naszym słonecznikiem zwyczajnym. Stąd też pochodzi jego inna nazwa, czyli słonecznik bulwiasty. Od kilku lat zauważa się wzrost zainteresowania tą rośliną, która okazuje się dobrym zamiennikiem popularnego u nas ziemniaka. Jak smakuje topinambur? Jak można go jeść i jakie wykazuje właściwości? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 10.12.2022
  • Substytut cukru, erytrytol na drewnianej łyżce.

    Czym jest erytrytol – z czego powstaje, jaki ma smak, czy jest zdrowy?

    Erytrytol (erytrol) to organiczny związek chemiczny, który używany jest jako zamiennik cukru oraz składnik produktów o obniżonej kaloryczności. Na etykietach tych produktów oznaczony jest numerem E968. Jest on polecany przede wszystkim osobom, u których zdiagnozowano zaburzenia glikemii. Jak powstaje erytrytol? Czy każdy może go spożywać? W jakich produktach występuje najczęściej? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 10.12.2022
  • Awokado z liśćmi i słoikiem oleju na czarnym tle

    Co musisz wiedzieć o awokado – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni i kosmetyce

    Awokado, w Polsce nazywane też smaczliwką, to roślina, która była uprawiana już 7000 lat p. n.e. Jego krajem pochodzenia jest Meksyk i w dalszym ciągu jest on głównym producentem awokado. Ma ono szerokie zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne i jest cenione za swoje właściwości zdrowotne. Dlaczego zatem warto jeść awokado? Jakie są jego najpopularniejsze odmiany i jak je można przyrządzić? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 05.12.2022
  • Awokado z liśćmi i słoikiem oleju na czarnym tle

    Co musisz wiedzieć o awokado – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni i kosmetyce

    Awokado, w Polsce nazywane też smaczliwką, to roślina, która była uprawiana już 7000 lat p. n.e. Jego krajem pochodzenia jest Meksyk i w dalszym ciągu jest on głównym producentem awokado. Ma ono szerokie zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne i jest cenione za swoje właściwości zdrowotne. Dlaczego zatem warto jeść awokado? Jakie są jego najpopularniejsze odmiany i jak je można przyrządzić? 

    Dieta i sport Agata Soroczyńska, 05.12.2022
  • Młoda kobieta czuje mdłości podczas śniadania przy stole jadalnym.

    Co jeść przy wymiotach – dieta wspierająca organizm

    Wymioty oraz towarzyszące im mdłości są pewnego rodzaju mechanizmem obronnym. W tym czasie organizm sygnalizuje, że chce się pozbyć potencjalnie szkodliwych substancji. W związku z tym wymioty często towarzyszą zatruciu pokarmowemu, a także mogą być objawem wielu chorób. Dużą rolę odgrywa tutaj dieta, która różni się znacznie od tej stosowanej na co dzień. Co zaleca się spożywać w trakcie i po wymiotach? Jakie płyny wtedy przyjmować? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 24.11.2022
  • Ucięta natka pietruszki położona noża na blacie.

    Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, sposoby stosowania

    Pietruszka jest niezbędnym składnikiem wielu polskich dań. Do spożycia nadaje się zarówno korzeń, jak i liście pietruszki. Obie części są bogate w witaminy i składniki mineralne, czyniąc ją rośliną o potencjale leczniczym. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim natka pietruszki, której spożycie jest zalecane osobom zmagającym się m.in. z anemią oraz zaburzeniami trawienia. Jakie jeszcze właściwości wykazuje natka pietruszki? Kto powinien ją częściej spożywać oraz czy istnieją przeciwwskazania do jej stosowania? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 24.11.2022
  • Oliwa z oliwek. Kompozycja buteleczek z oliwą na ciemnym tle.

    Na co pomaga oliwa z oliwek? Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

    Oliwa z oliwek to olej o charakterystycznym zielono-złotym zabarwieniu oraz wyczuwalnym goryczkowym smaku. Pozyskiwana jest z oliwek europejskich w procesie tłoczenia na zimno lub poprzez rafinację. Dobrej jakości oliwa z oliwek powstaje w czasie 24 godzin od zbioru oliwek. Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów tego oleju, które różnią się między sobą właściwościami. Jak zatem wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Jakie są jej właściwości oraz do czego można ją użyć? 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 24.11.2022
  • Szklanka z naparem z imbiru. Obok szklanki cały imbir, pokrojony oraz starty imbir na łyżeczce.

    Imbir – właściwości, przeciwwskazania i sposoby podania

    Imbir to roślina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie w Azji oraz w niektórych regionach Afryki. Częścią jadalną imbiru jest korzeń, który ma charakterystyczny ostry smak. Z korzeni imbiru wytwarza się proszek, olejki i oleożywice. Można go również spożywać na surowo. Ma wszechstronne zastosowanie zarówno kulinarne, jak i lecznicze. 

    Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska, 18.11.2022
z 3

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij