Ostatnio dodany
-
Kurkuma – jak wykorzystać jej właściwości zdrowotne?
Kurkuma już od kilku lat jest stałym elementem wielu dań przygotowywanych w polskich domach. Dzięki niej potrawy nabierają korzennego smaku z nutą słodyczy i ostrości. Kurkuma, poza walorami smakowymi, cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Przede wszystkim wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz chemoprewencyjne. Jest stosowana przy wzmacnianiu odporności, a także w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecnie jest ona powszechnie dostępna, dlatego też warto włączyć ją do swojej diety. Jakie jeszcze właściwości posiada kurkuma? Czy każdy może ją spożywać? Czy stosowanie jej może wiązać się ze skutkami ubocznymi?
-
Rozszerzanie diety niemowląt
W żywieniu niemowląt kluczowe jest dostarczanie właściwych dla jego zdrowia składników odżywczych. W pierwszych miesiącach życia noworodka, jego pokarm stanowi mleko matki, które zapewnia mu wszystkie niezbędne elementy w odpowiednich proporcjach. Udowodniono, że dzieci karmione mlekiem matki są mniej narażone na wystąpienie infekcji układu pokarmowego i oddechowego oraz zmniejsza się u nich prawdopodobieństwo wystąpienia wad zgryzu. Wraz z rozwojem dziecka, do jego planu żywienia wprowadza się kolejne produkty. Najczęściej rozszerzanie diety niemowląt rozpoczyna się między 17. a 26. tygodniem życia. Jakie produkty spożywcze można wprowadzać w tym czasie? Jak powinno wyglądać rozszerzanie diety niemowlaka krok po kroku? Jakich produktów nie należy podawać dziecku do 12. miesiąca życia?
-
Kiedy warto podawać dzieciom probiotyki?
Probiotyki to preparaty, w których znajdują się kultury bakterii oraz drożdży, wykazujące pozytywny wpływ na organizm. Mają one za zadanie usprawnić pracę jelit, lecz część z nich może ponadto oddziaływać na układ nerwowy, immunologiczny, czy krążenia. Probiotyki można przyjmować w każdym wieku, o ile występują ku temu wskazania. W przypadku dzieci najczęściej stosuje się je jako preparat osłonowy przy antybiotykoterapii oraz w celu wsparcia odporności. W aptekach możemy spotkać probiotyk dla dzieci w kroplach, saszetkach, syropach czy kapsułkach. Co jeszcze warto wiedzieć o probiotykach? Jaki jest najlepszy probiotyk dla dzieci? Czy lepiej wybrać probiotyk pod postacią leku, czy suplementu?
-
Czy warto podawać dziecku tran?
Tran to preparat, który jest znany od lat. Udowodniono, iż składniki zawarte w tranie posiadają właściwości wzmacniające układ immunologiczny, układ nerwowy i kostny. Z tego właśnie powodu tak wielu rodziców chętnie po niego sięga. Obecnie w aptekach są dostępne różne rodzaje tranu, które różnią się między sobą składem, a także jakością. Zatem jaki jest najlepszy tran dla dzieci? Czy tran jest tym samym, czym olej z wątroby rekina? Jakie inne korzyści zdrowotne niesie za sobą jego przyjmowanie?
-
Jakie witaminy warto podawać dzieciom?
Zapotrzebowanie dziecka na poszczególne składniki odżywcze, w tym witaminy, zmienia się z każdym rokiem jego życia. Spożywanie ich we właściwych proporcjach jest niezbędne do prawidłowego rozwoju układu kostnego, nerwowego, wspierania jego systemu odpornościowego oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia. Zdecydowana większość z nich powinna być uzupełniania wraz z dietą. Jeżeli jest to utrudnione, lekarz może zalecić zastosowanie suplementacji. Jakich zatem witamin potrzebuje młody organizm? Gdzie się one znajdują? W jakich przypadkach warto wdrożyć suplementację?
-
Czosnek – czy naprawdę ma lecznicze właściwości?
O prozdrowotnych właściwościach czosnku wiadomo już od dawna. Substancje w nim zawarte wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Nie bez powodu czosnek jest więc nazywany naturalnym antybiotykiem. Czosnek można spożywać w postaci surowej lub jako dodatek do posiłków. Ze względu na szereg korzystnych dla zdrowia efektów, na rynku znajdziemy obecnie wiele suplementów opartych na ekstraktach z czosnku. Jakie jeszcze korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie czosnku? Czy warto spożywać czosnek na przeziębienie? Jak przygotować naturalne preparaty wzmacniające odporność bazujące na czosnku?
-
Brak apetytu u dziecka – co robić?
Prawidłowy rozwój dziecka w dużej mierze zależy od ilości i jakości spożywanych pokarmów. Na różnych etapach rozwoju podaż poszczególnych składników odżywczych ulega zmianie. Wraz z wiekiem dziecko będzie utrwalało różne nawyki żywieniowe, które w głównej mierze będą związane z jego otoczeniem. Dlatego tak ważne jest, aby rodzic w świadomy sposób potrafił kształtować właściwe wzorce żywieniowe u rozwijającego się dziecka. Należy również pamiętać, że w niektórych okresach dziecko może wykazywać większą chęć do spożywania jedzenia, w innych – wręcz przeciwnie. W wielu przypadkach mniejszy apetyt u dziecka nie powinien budzić niepokoju, lecz zdarzają się sytuacje, w których może to świadczyć o pewnych nieprawidłowościach. Na co zwracać uwagę, gdy dziecko nie chce jeść? W jaki sposób dziecko kontroluje swój apetyt? Co może świadczyć o jego niechęci do jedzenia?
-
Kombucha – co to jest? Właściwości napoju z grzyba herbacianego
Świadomość na temat wpływu odżywiania na nasze zdrowie wzrasta. Ponadto na przestrzeni kilku ostatnich lat zwiększyła się dostępność wielu produktów spożywczych o wysokim potencjale zdrowotnym. Jest to jak najbardziej pozytywny trend, biorąc pod uwagę rosnące tempo zapadalności na choroby cywilizacyjne. Dlatego też tak ważne jest propagowanie oraz wdrażanie do diety składników, które w istotny sposób mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Jednym z tego typu produktów jest kombucha, która dopiero od niedawna zyskuje popularność. Co to jest kombucha oraz jakie ma właściwości?
-
Dieta na odporność, co jeść, aby rzadziej chorować?
W okresie jesienno-zimowym wiele osób zauważa u siebie spadek odporności. Przeziębienie, grypa, a także inne infekcje są zgłaszane znacznie częściej w końcówce roku niż w przypadku innych miesięcy. Powodów tego jest kilka. Najważniejsze z nich to np. mniejsza dostępność warzyw i owoców, niedobór witaminy D wynikający z braku możliwości syntezy skórnej w tym okresie, ograniczanie przebywania na świeżym powietrzu, narażenie na wyziębienie organizmu. Dlatego, aby zmniejszyć ryzyko zachorowań, warto zadbać o kilka istotnych aspektów. Jednym z ważniejszych jest odpowiednia dieta, która w dużym stopniu może wesprzeć funkcjonowanie układu odpornościowego. Jaka jest najlepsza dieta na odporność? Co warto wdrożyć do tego typu diety, a czego lepiej unikać?
-
Dieta na trądzik różowaty – czego unikać?
Trądzik różowaty (łac. rosacea) to choroba przewlekła skóry. Ma ona charakter zapalny. Na jej rozwój wpływa wiele czynników zarówno wewnętrznych związanych m.in. z gospodarką hormonalną, jak i zewnętrznych takich jak promieniowanie UV. Choroby tej nie można wyleczyć do końca. W toku jej trwania obserwuje się okresy zaostrzenia i remisji. Obecnie po wielu latach badań dostępnych jest sporo metod leczenia trądziku różowatego, które wykazują dużą skuteczność. Jak zatem leczyć trądzik różowaty? Jakie inne czynniki mogą wpływać na jego rozwój i czy istnieją dodatkowe metody wspierające leczenie?
-
Dieta na pękające naczynka – jak wzmacniać kruche naczynka na twarzy
Pękające naczynka na twarzy są powszechnym problemem dermatologicznym. U osób o tym typie cery, można zauważyć, zwłaszcza na policzkach, nosie czy brodzie, zaczerwienienia wraz z płytko osadzonymi rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi (tzw. teleangiektazje). Rozpoznanie cery naczyniowej nie jest trudne, ze względu na charakterystyczne symptomy, jednakże pielęgnacja tego rodzaju skóry powinna być przemyślana i dobrana pod indywidualne potrzeby. Obok odpowiednio dobranych kosmetyków warto pamiętać o właściwym odżywianiu, które może wesprzeć procesy regeneracji oraz wpłynąć na złagodzenie obecnych na skórze zmian. Co można stosować na pękające naczynka? Jaką dietę wdrożyć i jak dzięki niej wzmocnić naczynia krwionośne?
-
Dieta wątrobowa – jak dbać o wątrobę?
Wątroba to narząd układu pokarmowego, który z jednej strony ma wpływ na procesy trawienne, a z drugiej reguluje wiele przemian metabolizmu człowieka. Jako jedyny organ w organizmie człowieka ma zdolności regeneracyjne, ale warto pamiętać, że są one ograniczone. Dlatego istotne jest, aby stosować na co dzień zdrowe nawyki żywieniowe, które mają na celu wspieranie jej prawidłowego funkcjonowania. Jednakże można zaobserwować, że wiele osób żywi się w sposób odbiegający od tego zalecanego przez dietetyków, czego konsekwencją może być rozwój chorób wątroby, szczególnie NAFLD. Jakie zatem zalecenia żywieniowe wdrażać, aby zapobiegać chorobom wątroby? Dla kogo jest dieta wątrobowa i jakie są jej założenia?