Kilka ząbków czosnku
Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 6455 razy

Czosnek – czy naprawdę ma lecznicze właściwości?

O prozdrowotnych właściwościach czosnku wiadomo już od dawna. Substancje w nim zawarte wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Nie bez powodu czosnek jest więc nazywany naturalnym antybiotykiem. Czosnek można spożywać w postaci surowej lub jako dodatek do posiłków. Ze względu na szereg korzystnych dla zdrowia efektów, na rynku znajdziemy obecnie wiele suplementów opartych na ekstraktach z czosnku. Jakie jeszcze korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie czosnku? Czy warto spożywać czosnek na przeziębienie? Jak przygotować naturalne preparaty wzmacniające odporność bazujące na czosnku? 

Spis treści:


  1. Czosnek – właściwości
  2. Czosnek na przeziębienie, czy to działa?
  3. Przepisy z czosnkiem na odporność
  4. Czosnek w ciąży, czy można spożywać?
  5. Czosnek dla dzieci, jak podać?

Czosnek – właściwości 

Czosnek poza działaniem przeciwdrobnoustrojowym wykazuje dodatkowo szereg innych korzystnych dla zdrowia zastosowań. Obecne są w nim witaminy C, A, oraz z grupy B, składniki mineralne (takie jak wapń, potas, cynk, żelazo, selen), a także flawonoidy, allicyna czy polisacharydy, które skutecznie mogą przyczynić się do poprawy kondycji zdrowotnej. 

Właściwości czosnku: 

  • wspomaga układ odpornościowy, 

  • zwalcza wirusy i bakterie (w tym H. pylori, odpowiedzialne za rozwój wrzodów żołądka), 

  • działa przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo, 

  • reguluje gospodarkę lipidową organizmu, 

  • reguluje ciśnienie krwi, 

  • działa ochronnie na układ krążenia, 

  • wspomaga wytwarzanie żółci, 

  • poprawia procesy trawienia, 

  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, 

  • chroni przed nowotworami. 

Czosnek na przeziębienie, czy to działa? 

Dorosły człowiek w ciągu roku przeziębia się ok. 3-4 razy. Wiele osób w momencie odczuwania pierwszych objawów przeziębienia sięga po naturalne środki, mogące hamować rozwój infekcji. Czosnek jest wówczas jak najbardziej wskazany.

Przeczytaj więcej: Co na pierwsze objawy przeziębienia?

Obecne w nim substancje skutecznie zwalczają wirusy i bakterie, które zazwyczaj odpowiadają za rozwój przeziębienia. Szczególnie korzystna dla zdrowia jest allicyna, która cechuje się szerokim działaniem przeciwdrobnoustrojowym. Aby mogła w pełni zadziałać, czosnek należy wcześniej posiekać bądź przecisnąć przez praskę. Mechaniczne rozdrabnianie czosnku aktywuje bowiem allicynę. 

Czosnek na przeziębienie nie jest wskazany w przypadku alergii bądź w sytuacji stosowania już niektórych leków, np. ibuprofenu, kwasu acetylosalicylowego czy naproksenu. Ze względu na działanie przeciwzakrzepowe tych leków, mogą wystąpić wówczas krwawienia, które może wzmagać obecność czosnku. Ponadto stosowanie go wraz z paracetamolem może zaburzać funkcjonowanie wątroby. 

Przeczytaj: Czym jest przeziębienie, skąd się bierze?

Powiązane produkty

Przepisy z czosnkiem na odporność 

Syrop z cebuli i czosnku 

Składniki: 

  • 2 cebule średniej wielkości, 

  • ok. 3-4 ząbki czosnku, 

  • 3 łyżki miodu. 

Przygotowanie: 

Cebulę należy pokroić w plastry, a czosnek posiekać. Tak przygotowaną cebulę wraz z czosnkiem należy układać warstwami w słoiku (mającym ok. 500 ml). Każdą z warstw przełożyć łyżką miodu. Słoik należy odstawić i poczekać do momentu, aż powstanie w nim sok (zazwyczaj zajmuje to ok. 8-12 godzin). Gotowy sok trzeba przelać przez gazę do butelki i przechowywać w lodówce. 

Kiszony czosnek 

Składniki: 

  • 1 l wody, 

  • 10 główek czosnku, 

  • 1 korzeń chrzanu, 

  • 1 łyżka soli, 

  • 1 łodyga kopru, 

  • przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, chilli, łyżeczka ziaren gorczycy. 

Przygotowanie: 

Czosnek i chrzan należy obrać. Następnie na dnie słoika umieścić chrzan oraz wszystkie przyprawy. Dodać czosnek, a na sam wierzch dołożyć koper. W garnku zagotować litr wody z jedną łyżką soli. Gotować przez ok. 10 minut. Tak przygotowaną solankę przelać do słoika, w którym są już wszystkie składniki. Zakręcić słoik i odstawić w zacienione miejsce. Kiszony czosnek będzie gotowy do spożycia po ok. 3 tygodniach. 

Mleko z miodem i czosnkiem 

Składniki: 

  • 1 szklanka mleka, 

  • 1-2 ząbki czosnku, 

  • 1 łyżeczka miodu, 

  • 1 łyżeczka masła. 

Przygotowanie: 

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę bądź posiekać. W rondelku podgrzać mleko (pilnując, by go nie zagotować). Do ciepłego mleka dodać czosnek, miód i masło. Mieszać do czasu połączenia wszystkich składników. Napój jest od razu gotowy do spożycia. 

Czosnek w ciąży, czy można spożywać? 

Dieta kobiet w ciąży powinna bazować na produktach, które są odżywcze, bogate we wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne oraz mają niski stopień przetworzenia. Biorąc pod uwagę prozdrowotne właściwości czosnku, można uznać, iż jego spożycie w trakcie ciąży jest korzystne dla zdrowia matki i dziecka. Wg zaleceń dietetycznych, kobiety w ciąży mogą spożywać ok. 2-4 ząbków czosnku w ciągu dnia. Wyjątek stanowią kobiety, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe. W ich przypadku nie zaleca się spożywać większej ilości czosnku, niż jest to zalecane. Może wchodzić z nimi w interakcję, zwiększając tym samym ryzyko krwawień.

Przeczytaj więcej: Przeziębienie w ciąży – jak leczyć?

Czosnek dla dzieci, jak podać? 

W celu wzmocnienia odporności u swoich dzieci, wielu rodziców włącza do ich diety czosnek. Można go podawać w niewielkich ilościach już po ukończeniu 1 roku życia, głównie w formie gotowanej, jako dodatek do potraw. Czosnek surowy natomiast może być spożywany przez dzieci dopiero po ukończeniu 2 roku życia.

Warto po jego spożyciu obserwować reakcję dziecka, ponieważ zbyt duże jego ilości mogą wywoływać wzdęcia i bóle brzucha. Ze względu na ostry smak czosnku, niewiele dzieci chętnie chce go zjadać. Dlatego też warto dodawać go m.in. do zup czy innych potraw, aby złagodzić jego ostrość. W okresach obniżonej odporności bądź można rozważyć podanie go w formie syropu z czosnku, miodu i cytryny lub pod postacią suplementu. Zanim jednak rodzic zdecyduje się na zakup konkretnego preparatu na przeziębienie, warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. 

Czosnek jest bardzo chętnie spożywany przez Polaków, głównie jako przyprawa do wielu potraw. Jest ogólnodostępny i stosunkowo niedrogi. Znając szerokie spektrum jego prozdrowotnych właściwości, warto uwzględniać go w jadłospisie jak najczęściej. Dzięki temu można wzmocnić odporność, a także ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. 

Bibliografia

Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Problemy Higieniczno-Epidemiologiczne, 2011, 92(4), s. 810-812,

Lis I. i wsp., Zastosowanie czosnku w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, s. 210-215,

Lissiman E., Bhasale AL., Cohen M., Garlic for the common cold (Review), Cochrane Database of Systematic Reviews, 2014,

Kędzia A., Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku (Allium sativum L.), Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 46-52. 


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij