dieta na trądzik różowaty
Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 2932 razy

Dieta na pękające naczynka – jak wzmacniać kruche naczynka na twarzy

Pękające naczynka na twarzy są powszechnym problemem dermatologicznym. U osób o tym typie cery, można zauważyć, zwłaszcza na policzkach, nosie czy brodzie, zaczerwienienia wraz z płytko osadzonymi rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi (tzw. teleangiektazje). Rozpoznanie cery naczyniowej nie jest trudne, ze względu na charakterystyczne symptomy, jednakże pielęgnacja tego rodzaju skóry powinna być przemyślana i dobrana pod indywidualne potrzeby. Obok odpowiednio dobranych kosmetyków warto pamiętać o właściwym odżywianiu, które może wesprzeć procesy regeneracji oraz wpłynąć na złagodzenie obecnych na skórze zmian. Co można stosować na pękające naczynka? Jaką dietę wdrożyć i jak dzięki niej wzmocnić naczynia krwionośne? 

Spis treści:

  1. Pękające naczynka – możliwe przyczyny
  2. Pękanie naczynek – jakie suplementy stosować
  3. Dieta na pękające naczynka
  4. Czego unikać przy pękających naczynkach?

Pękające naczynka – możliwe przyczyny 

Pękające naczynka mogą pojawić się już po 20 roku życia. Chociaż problem ten jest najczęściej omawiany w kontekście pielęgnacji skóry kobiet, to tzw. pajączki mogą wystąpić także u mężczyzn, a w rzadkich przypadkach nawet u dzieci. To, co charakteryzuje ten typ cery to wystąpienie rumienia i zaczerwienienia w okolicy twarzy, szyi i dekoltu, za które odpowiadają właśnie pękające naczynka. Początkowo zaczerwienienia te znikają samoistnie, lecz z czasem mogą pozostać na skórze już na stałe. Problem ten najczęściej dotyczy osób o jasnej karnacji, u których skóra twarzy jest cienka, wrażliwa i z tendencją do przesuszania. 

Przeczytaj: Pajączki na twarzy, jak je usunąć?

Pojawienie się pękających naczynek jest uzależnione od wielu czynników. Ma na to wpływ zarówno styl życia, codzienne nawyki, jak i zmiany zachodzące wewnątrz organizmu. Najczęściej odpowiadają za nie: 

  • uwarunkowania genetyczne, 

  • alergie, 

  • zaburzenia hormonalne (okres okołomenopauzalny), 

  • nagłe zmiany temperatury, 

  • nieodpowiednia pielęgnacja, 

  • przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach, 

  • poparzenia słoneczne i narażenie na promieniowanie UV, 

  • mróz, wiatr, 

  • alkohol, tytoń, 

  • ostre potrawy, 

  • niektóre leki, 

  • stres, 

  • intensywny wysiłek fizyczny. 

W celu zabezpieczenia skóry przed szkodliwymi skutkami powyższych czynników zaleca się stosowanie dedykowanych kosmetyków dla skóry naczyniowej wraz ze wdrożeniem odpowiedniej diety.  

Przeczytaj: Czy opalanie w solarium jest szkodliwe dla zdrowia?

Pękanie naczynek – jakie suplementy stosować 

Cera naczynkowa wymaga szczególnej pielęgnacji. Poza odpowiednio dobranymi preparatami kosmetycznymi, ważnym elementem jest wspieranie jej od wewnątrz. Specjaliści w dziedzinach kosmetologii i dietetyki podkreślają, iż niektóre witaminy i składniki mineralne mogą wpłynąć na poprawę stanu skóry naczyniowej. Ich działanie opiera się głównie na wzmacnianiu naczyń krwionośnych, łagodzeniu stanów zapalnych oraz regeneracji.
Najczęściej zaleca się wdrożenie do dziennego jadłospisu większych ilości żywności bogatej w poszczególne składniki, lecz zdarza się, że przez eliminację niektórych produktów np. ze względu na alergie pokarmowe bądź rodzaj stosowanej diety (np. dieta wegańska bądź wegetariańska) konieczne będzie zastosowanie suplementacji. Jakie zatem suplementy warto przyjmować w tym przypadku? 

  • Witamina C – wpływa na syntezę kolagenu. Kolagen natomiast uelastycznia i wzmacnia naczynia krwionośne. 

  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 – wpływają na łagodzenie stanów zapalnych, zmniejszają zaczerwienienia i obrzęki. 

  • Witamina K – ma działanie uszczelniające naczynia krwionośne, a także wpływa na koloryt skóry. 

  • Witamina E – działa przeciwzapalnie oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.  

  • Cynk – łagodzi podrażnienia i regeneruje naczynia krwionośne. 

Warto pamiętać, że suplementacja jest dodatkiem do diety. Przed jej wdrożeniem zalecana jest konsultacja z dietetykiem lub lekarzem, którzy pomogą ocenić czy jest ona zasadna.  

Powiązane produkty

Dieta na pękające naczynka 

Dieta w przypadku cery naczynkowej stanowi kluczowy element prewencji i kuracji dermatologicznej. Podstawowe zalecenia opierają się na wprowadzeniu do jadłospisu większych ilości świeżych warzyw i owoców bogatych w witaminę C, K oraz polifenole o charakterze przeciwzapalnym. Są to przede wszystkim: 

  • owoce jagodowe (borówki, jagody goji, maliny, porzeczki, truskawki), 

  • kiwi, 

  • granat, 

  • papryka, 

  • natka pietruszki, 

  • warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, kapusta włoska, rukola), 

  • brokuły, 

  • brukselka. 

W diecie tej powinno się uwzględnić również dobrej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę E: 

  • oliwa z oliwek, 

  • olej rzepakowy, 

  • olej lniany, 

  • siemię lniane, 

  • nasiona chia, 

  • awokado, 

  • orzechy (włoskie, laskowe), 

  • migdały, 

  • tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela), 

  • kiełki. 

Zapotrzebowanie na płyny jest takie samo jak w standardowej diecie i powinno wynosić ok. 1,5-2 l dziennie. Zaleca się sięgać po wodę mineralną, świeże soki oraz zioła i napary. Te szczególnie polecane to: 

  • fiołek trójbarwny, 

  • rumianek, 

  • arnika górska, 

  • miłorząb japoński, 

  • wąkrotka azjatycka. 

Dieta przy pękających naczynkach powinna bazować na produktach o niskim stopniu przetworzenia. Poza pozytywnym wpływem na stan naczyń krwionośnych będzie ona wspierać funkcjonowanie całego organizmu i stanowić prewencję wielu chorób. Dlatego też warto w niej uwzględnić również produkty zbożowe z pełnego przemiału, rośliny strączkowe, dobrej jakości mięso, a także nabiał.  

Czego unikać przy pękających naczynkach? 

W diecie dedykowanej osobom z cerą naczynkową warto zwrócić uwagę na pewne produkty, których spożycie może potęgować rozwój zmian obecnych na skórze. Warto rozważyć ich ograniczenie lub całkowitą eliminację. Mowa tutaj przede wszystkim o: 

  • pikantnych przyprawach (papryczka chilli, pieprz, kardamon), 

  • alkoholu, 

  • fastfoodach, 

  • słodyczach, 

  • dużych ilościach mocnej kawy i herbaty, 

  • napojach energetycznych. 

Dodatkowo duże znaczenie ma też sposób przygotowania posiłków. W przypadku cery naczyniowej zaleca się spożywanie potraw, których temperatura jest umiarkowana. Jedzenie bardzo gorących dań może nasilać pękanie naczynek.  

Jak widać, zalecenia dietetyczne w przypadku cery naczyniowej nie są trudne. Bazują one na wprowadzaniu do diety dobrych jakościowo produktów, bogatych w prozdrowotne składniki odżywcze. Ich zadaniem jest wzmocnienie naczyń krwionośnych, a co za tym idzie zmniejszenie ryzyka pojawienia się nowych pajączków.  

Bibliografia

Janda K., Lach O., Cera naczyniowa – przyczyny, pielęgnacja, leczenie, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 1 (38) 2014,

Marwicka J., Gałuszka A., Zastosowanie preparatów witaminowych w procesie pielęgnacji skóry, Aesthetic Cosmetology and Medicine, 4/2021/vol. 10.


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij