Trądzik różowaty (łac. rosacea) to choroba przewlekła skóry. Ma ona charakter zapalny. Na jej rozwój wpływa wiele czynników zarówno wewnętrznych związanych m.in. z gospodarką hormonalną, jak i zewnętrznych takich jak promieniowanie UV. Choroby tej nie można wyleczyć do końca. W toku jej trwania obserwuje się okresy zaostrzenia i remisji. Obecnie po wielu latach badań dostępnych jest sporo metod leczenia trądziku różowatego, które wykazują dużą skuteczność. Jak zatem leczyć trądzik różowaty? Jakie inne czynniki mogą wpływać na jego rozwój i czy istnieją dodatkowe metody wspierające leczenie? 
                                                                                  Spis treści:
	- Dieta w profilaktyce trądziku różowatego
- Czego nie jeść przy trądziku różowatym
- Trądzik różowaty, jakie suplementy warto przyjmować?
- Trądzik różowaty, objawy i przyczyny
- Trądzik różowaty, jak się go leczy?
Dieta w profilaktyce trądziku różowatego 
Dieta dla osób z trądzikiem różowatym powinna opierać się na zasadach zdrowego odżywiania z uwzględnieniem większej ilości pokarmów, które dzięki swojemu działaniu mogą wspomagać proces leczenia. Ponieważ jest to choroba o podłożu zapalnym, w pierwszej kolejności zaleca się spożywać produkty, które mają za zadanie ten stan łagodzić.  
Przeczytaj: Trądzik różowaty, objawy, przyczyny
Produkty spożywcze, które wykazują działanie przeciwzapalne to: 
	- 
	warzywa liściaste (jarmuż, sałata),  
- 
	brokuły,  
- 
	brukselka,  
- 
	owoce jagodowe (jagody goji, borówki, maliny, porzeczki), 
- 
	granat,  
- 
	olej lniany,  
- 
	oliwa z oliwek,  
- 
	świeże tłuste ryby,  
- 
	siemię lniane.  
W tego typu diecie powinno się zwrócić uwagę na niektóre dodatkowe składniki, które wykazują korzystny wpływ na stan skóry. Są to: 
	- 
	cynk – wpływa na zwalczanie wolnych rodników, wspiera regenerację naskórka. Wykazuje również działanie przeciwzapalne. Znajduje się m.in. w kaszach, pestkach dyni, rybach, nasionach słonecznika.  
- 
	selen – jest silnym antyoksydantem oraz wspiera układ immunologiczny. Jest on obecny przede wszystkim w rybach i owocach morza, jajkach, kaszach czy orzechach.  
- 
	witamina B3 – łagodzi stan zapalny i poprawia elastyczność skóry. Obecna jest  w rybach, migdałach, produktach zbożowych i kaszach.  
- 
	kwasy tłuszczowe omega 3 – regulują wydzielanie sebum, redukują stan zapalny oraz mogą wykazywać działanie przeciwbakteryjne. Znajdują się w tłustych rybach morskich, siemieniu lnianym, oleju lnianym.   
- 
	witamina E – zmniejsza zaczerwienienie skóry, zwalcza wolne rodniki, wspomaga regenerację. Dobre źródła tej witaminy to: kiełki, migdały, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona słonecznika.  
Poza wyborem właściwych produktów spożywczych zalecane jest wypijanie ok. 2 l wody dziennie, jedzenie potraw o umiarkowanej temperaturze, wykorzystywanie takich techniki kulinarne jak: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii czy pod przykryciem, duszenie bez obsmażania. 
Czego nie jeść przy trądziku różowatym 
Niektóre produkty spożywcze mogą zaostrzać przebieg choroby lub utrudniać proces leczenia. Z diety przede wszystkim należy wykluczyć: 
Dodatkowo nie zaleca się spożywania bardzo gorących potraw i napojów. Co ważne, ograniczeniu podlegają również produkty, które w swoim składzie posiadają spore ilości histaminy. Histamina natomiast może potęgować zaczerwienienie. W tym przypadku również zaleca się ograniczyć ich spożycie. Te produkty to: 
               
                                  
                Trądzik różowaty, jakie suplementy warto przyjmować? 
Przyjmowanie jakichkolwiek suplementów powinno być omówione z lekarzem prowadzącym. Mogą one wchodzić w interakcje z lekami, które są niezbędne podczas kuracji leczniczej. Poza tym niektóre z nich spożywane w dużych dawkach (zwłaszcza selen) mogą wykazywać działanie toksyczne. Większość składników pokarmowych powinno się dostarczać wraz z dietą. Jeżeli z jakichś przyczyn jest to utrudnione, warto rozważyć suplementację.  
Suplementy polecane w trądziku różowatym: 
Odpowiednio dopasowana dieta jest elementem profilaktyki trądziku różowatego, a także składową schematu leczenia. Wybierając produkty spożywcze do codziennego jadłospisu, warto skupiać się szczególnie na tych, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz wspierające regenerację skóry twarzy.  
Trądzik różowaty, objawy i przyczyny
Trądzik różowaty jest częstym problemem dermatologicznym osób dorosłych w wieku od 30 do 60 lat. Badania pokazują, że nawet do 10% populacji może się z nim zmagać. Dotyka on częściej kobiet, jednakże cięższy przebieg trądziku różowatego obserwuje się głównie u mężczyzn. Charakterystycznymi objawami dla trądziku różowatego są zaczerwienienia twarzy zlokalizowane zwłaszcza na policzkach, czole i brodzie. Towarzyszą im wykwity grudkowe i krostkowe. Naukowcy do tej pory nie znaleźli jednoznacznej przyczyny tej choroby. Uważa się, że odpowiadają za nią zaburzenia o podłożu immunologicznym, genetyka oraz czynniki środowiskowe.
Warto pamiętać, że trądzik różowaty to nie tylko kwestia dermatologiczna. Z jednej strony niektórym osobom dotkniętym tym schorzeniem towarzyszą zaburzenia nastroju, poczucie niskiej samooceny, a nawet stany depresyjne. Są one często wycofane i unikają kontaktów społecznych. Z drugiej strony natomiast zauważono, że za rozwój i zaostrzenie tej choroby mogą odpowiadać również niektóre pokarmy. Dlatego po konsultacji z dermatologiem, warto zasięgnąć dodatkowo porad kilku innych specjalistów m.in. psychologa, a także dietetyka. 
Trądzik różowaty, jak się go leczy? 
O tym, jak leczyć trądzik różowaty decyduje głównie lekarz dermatolog. Schemat terapii jest indywidualny i powinien być dostosowany pod stopień nasilenia, umiejscowienie zmian i ich rodzaj oraz inne objawy towarzyszące. Leczenie trądziku różowatego opiera się na zastosowaniu preparatów miejscowych (np. metronidazol, kwas azelainowy), leków doustnych, wdrożeniu właściwej pielęgnacji z kosmetykami na trądzik różowaty i skórę naczynkową oraz zmianie nawyków żywieniowych. Skuteczne mogą się okazać niektóre zabiegi wykonywane na skórze, takie jak np. fototerapia, elektroterapia czy krioterapia. W bardzo ciężkich odmianach trądziku różowatego konieczna może być interwencja chirurgiczna. 
                               
                
                        Bibliografia
                        
                            Brzeziński P., Leczenie miejscowe w trądziku różowatym, Forum Medycyny Rodzinnej 2010, vol. 4, nr 4, 263–272,
Nikiel A.,Trądzik różowaty – leczenie oraz pielęgnacja skóry, Kosmetologia Estetyczna, 6 / 2016 / vol. 5,
Czarnecka A., Tymicka J.,Trądzik różowaty – postacie kliniczne i leczenie, Postępy Dermatologii i Alergologii XXII; 2005/3.