Spis treści:
- Dieta wątrobowa, kiedy się stosuje
- Dieta wątrobowa, zasady
- Czego nie wolno jeść na diecie wątrobowej?
- Wątroba, jak działa
Dieta wątrobowa, kiedy się stosuje
Dieta wątrobowa jest proponowana osobom, u których zdiagnozowano schorzenia uniemożliwiające prawidłowe funkcjonowanie tego narządu. W zależności od rodzaju choroby i stopnia jej zaawansowania, poszczególne zalecenia dietetyczne mogą się między sobą różnić. Jednakże głównym założeniem tego typu diety jest regeneracja wątroby wraz z ograniczeniem dostarczania produktów, które mogą ją obciążać.
Przeczytaj więcej: Wątroba, jak działa, gdzie się znajduje?
Dieta na wątrobę jest stosowana w takich chorobach jak:
-
niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD),
-
alkoholowa choroba wątroby,
-
marskość wątroby,
-
nowotwory wątroby,
-
wirusowe zapalenie wątroby.
Choroby wątroby często są skutkiem prowadzenia niewłaściwej diety, bazującej na produktach o wysokim stopniu przetworzenia. Inną ich przyczyną jest nadużywanie substancji uzależniających. Większość z tych chorób wymaga wdrożenia odpowiedniej farmakoterapii, natomiast zdrowe nawyki żywieniowe mają wspomóc i przyspieszyć proces leczenia. Warto pamiętać, że dieta w tym przypadku jest równie istotna, jak leczenie farmakologiczne.
Dieta wątrobowa, zasady
Dieta wątrobowa, pomimo iż zawiera pewne ograniczenia i modyfikacje żywieniowe, powinna dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze we właściwych proporcjach. Ważne jest, aby pokrywała dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, a także, o ile to możliwe, żeby była dostosowana do indywidualnych preferencji żywieniowych. Ponieważ przebieg poszczególnych chorób wątroby może być zróżnicowany, należy dostosowywać zalecenia do obecnego stanu osoby chorej. Dieta wątrobowa nierzadko uzupełniania jest o preparaty wzmacniające wątrobę dostępne w aptekach.
Główne zasady diety wątrobowej
-
Tłuszcze w diecie wątrobowej powinny być spożywane głównie w formie nieprzetworzonej. Zaleca się zwłaszcza tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany). Dodatkowo do diety można włączyć masło klarowane.
-
W jadłospisie powinny znaleźć się kwasy tłuszczowe omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne. Obecne one są w tłustych rybach (makrela, łosoś) oraz w produktach pochodzenia roślinnego m.in. w orzechach i siemieniu lnianym.
-
Warto sięgać po żywność bogatą w błonnik pokarmowy. Znajduje się on w pełnoziarnistych produktach zbożowych (chleb graham, chleb razowy, brązowy makaron), kaszach (gryczanej, pęczak), brązowym ryżu, otrębach, płatkach owsianych, roślinach strączkowych.
-
Zaleca się spożywanie chudego mięsa drobiowego i wołowego.
-
W przypadku nabiału zaleca się sięgać po niskotłuszczowe bądź chude produkty nabiałowe np. jogurt, kefir, serek wiejski, mleko, twaróg o zawartości 0,5-2% tłuszczu.
-
Większość warzyw i owoców zaleca się spożywać najlepiej w postaci surowej. Ograniczeniu podlegają winogrona i banany.
-
W diecie wątrobowej powinno się wypijać ok. 1,5 l płynów dziennie. Rekomendowana jest woda niegazowana, ziołowe napary, kawa, herbata, rozcieńczone soki owocowe i warzywne. Napoje te nie powinny zawierać dodatku cukru.
-
Zalecane techniki kulinarne w diecie wątrobowej to: gotowanie na parze i w wodzie, pieczenie w folii, grillowanie, duszenie. Tłuszcz powinien być ograniczony, a najlepiej całkowicie wyeliminowany.
Przeczytaj: Ostropest plamisty, jak działa?