Spis treści:
- Dieta przy hemoroidach – czy może pomóc?
- Co jeść, aby uniknąć żylaków odbytu?
- Czego nie jeść przy hemoroidach?
- Zapobieganie hemoroidom – co poza dietą?
- Hemoroidy – czym są i skąd się biorą?
Dieta przy hemoroidach – czy może pomóc?
Żylaki odbytu są jedną z najczęstszych chorób proktologicznych. Poza wdrożeniem odpowiednio dobranego leczenia należy pamiętać, że istotne jest również właściwe odżywianie. Ponieważ choroba ta dotyczy końcowego odcinka przewodu pokarmowego, rodzaj przyjmowanego pokarmu może zarówno zaostrzyć, jak i złagodzić objawy choroby hemoroidalnej.
Przeczytaj: Proktolog – czym się zajmuje i jak wygląda wizyta u proktologa
Dieta przy hemoroidach powinna uwzględniać produkty, które będą wpływać korzystnie na rytm wypróżnień. Ma ona zapobiegać zaparciom, które w głównej mierze są odpowiedzialne za rozwój hemoroidów. Ponieważ hemoroidy wywołują stan zapalny okolic odbytu, warto spożywać pokarm o wysokim potencjale przeciwzapalnym. Dodatkowo zaleca się produkty, których zadaniem jest wzmacnianie naczyń krwionośnych.
Istotne jest również ograniczenie potraw, które mogą nasilać objawy choroby hemoroidalnej. Obecnie dużym problemem jest nieograniczona dostępność do produktów o wysokim stopniu przetworzenia, których spożycie może wiązać się z ryzykiem wystąpienia żylaków odbytu. Dieta na hemoroidy powinna zatem ograniczać ich spożywanie. Są to przede wszystkim fastfoody, dania gotowe typu instant oraz te o wysokiej zawartości cukru, soli oraz tłuszczu. W leczeniu hemoroidów stosuje się przede wszystkim maści na hemoroidy oraz tabletki poprawiające kondycję żył.
Przeczytaj: Hemoroidy: przyczyny i leczenie
Co jeść, aby uniknąć żylaków odbytu?
Jednym z ważniejszych składników, który warto wprowadzić do diety osoby narażonej na żylaki odbytu, jest błonnik. Polepsza on perystaltykę jelit, co ma wpływ na regulację wypróżnień. Należy jednak pamiętać, że dieta na hemoroidy, która jest bogata w błonnik, powinna uwzględniać zwiększenie ilości wypijanych płynów, ponieważ niewystarczająca ich podaż może wywołać zaparcia.
Błonnik znajduje się w:
-
produktach z ciemnej mąki (pieczywo, makaron),
-
otrębach,
-
płatkach owsianych,
-
kaszach,
-
brązowym ryżu,
-
owocach i warzywach (w tym suszonych),
-
orzechach,
-
nasionach,
-
roślinach strączkowych.
Owoce i warzywa w tego typu diecie są istotne nie tylko ze względu na obecność błonnika. Poleca się je, ponieważ są źródłem antyoksydantów, które mają działanie przeciwzapalne. Ponadto są źródłem witaminy C, która dodatkowo wspiera naczynia krwionośne.
Szczególnie polecane owoce i warzywa przy hemoroidach to:
-
owoce jagodowe,
-
winogrona,
-
maliny,
-
arbuzy,
-
morele,
-
jabłka,
-
jarmuż,
-
groszek zielony,
-
pomidory,
-
papryka.
Dodatkowo polecane są fermentowane produkty mleczne, które również wspomagają pracę jelit:
-
kefir,
-
maślanka,
-
jogurt naturalny.