dieta na hemoroidy
Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 26016 razy

Dieta na hemoroidy – co jeść, aby problem nie nawracał

Choroba hemoroidalna, potocznie zwana hemoroidami jest powszechnym problemem. Uważa się, że dotyczy ona nawet co drugiej osoby w populacji ogólnej. Szczyt zachorowań przypada po 45 roku życia. Rzadziej choroba ta dotyczy dzieci. Proces leczenia hemoroidów skupia się na zastosowaniu odpowiedniej farmakoterapii oraz modyfikacji diety. Co warto wiedzieć na temat hemoroidów, jak im zapobiegać oraz jak przebiega ich leczenie? 

Spis treści:

  1. Dieta przy hemoroidach – czy może pomóc? 
  2. Co jeść, aby uniknąć żylaków odbytu?
  3. Czego nie jeść przy hemoroidach? 
  4. Zapobieganie hemoroidom – co poza dietą?  
  5. Hemoroidy – czym są i skąd się biorą? 

Dieta przy hemoroidach – czy może pomóc? 

Żylaki odbytu są jedną z najczęstszych chorób proktologicznych. Poza wdrożeniem odpowiednio dobranego leczenia należy pamiętać, że istotne jest również właściwe odżywianie. Ponieważ choroba ta dotyczy końcowego odcinka przewodu pokarmowego, rodzaj przyjmowanego pokarmu może zarówno zaostrzyć, jak i złagodzić objawy choroby hemoroidalnej.

Przeczytaj: Proktolog – czym się zajmuje i jak wygląda wizyta u proktologa

Dieta przy hemoroidach powinna uwzględniać produkty, które będą wpływać korzystnie na rytm wypróżnień. Ma ona zapobiegać zaparciom, które w głównej mierze są odpowiedzialne za rozwój hemoroidów. Ponieważ hemoroidy wywołują stan zapalny okolic odbytu, warto spożywać pokarm o wysokim potencjale przeciwzapalnym. Dodatkowo zaleca się produkty, których zadaniem jest wzmacnianie naczyń krwionośnych. 

Istotne jest również ograniczenie potraw, które mogą nasilać objawy choroby hemoroidalnej. Obecnie dużym problemem jest nieograniczona dostępność do produktów o wysokim stopniu przetworzenia, których spożycie może wiązać się z ryzykiem wystąpienia żylaków odbytu. Dieta na hemoroidy powinna zatem ograniczać ich spożywanie. Są to przede wszystkim fastfoody, dania gotowe typu instant oraz te o wysokiej zawartości cukru, soli oraz tłuszczu. W leczeniu hemoroidów stosuje się przede wszystkim maści na hemoroidy oraz tabletki poprawiające kondycję żył. 

Przeczytaj: Hemoroidy: przyczyny i leczenie 

Co jeść, aby uniknąć żylaków odbytu?

Jednym z ważniejszych składników, który warto wprowadzić do diety osoby narażonej na żylaki odbytu, jest błonnik. Polepsza on perystaltykę jelit, co ma wpływ na regulację wypróżnień. Należy jednak pamiętać, że dieta na hemoroidy, która jest bogata w błonnik, powinna uwzględniać zwiększenie ilości wypijanych płynów, ponieważ niewystarczająca ich podaż może wywołać zaparcia.  

Błonnik znajduje się w: 

  • produktach z ciemnej mąki (pieczywo, makaron), 

  • otrębach,  

  • płatkach owsianych, 

  • kaszach,  

  • brązowym ryżu, 

  • owocach i warzywach (w tym suszonych), 

  • orzechach,  

  • nasionach, 

  • roślinach strączkowych. 

Owoce i warzywa w tego typu diecie są istotne nie tylko ze względu na obecność błonnika. Poleca się je, ponieważ są źródłem antyoksydantów, które mają działanie przeciwzapalne. Ponadto są źródłem witaminy C, która dodatkowo wspiera naczynia krwionośne.  

Szczególnie polecane owoce i warzywa przy hemoroidach to: 

  • owoce jagodowe, 

  • winogrona, 

  • maliny, 

  • arbuzy, 

  • morele, 

  • jabłka, 

  • jarmuż, 

  • groszek zielony, 

  • pomidory, 

  • papryka. 

Dodatkowo polecane są fermentowane produkty mleczne, które również wspomagają pracę jelit: 

  • kefir, 

  • maślanka,  

  • jogurt naturalny. 

Powiązane produkty

Czego nie jeść przy hemoroidach? 

Dieta przy hemoroidach wymaga ograniczania składników, które mogą spowalniać perystaltykę jelit i zaparcia. 

Do tej grupy produktów należą: 

  • biała mąka i produkty z niej wytwarzane (pieczywo, makarony), 

  • biały ryż, 

  • kasza manna, 

  • banany, 

  • ciemna czekolada i kakao, 

  • mocna kawa i herbata, 

  • smażone potrawy, 

  • słodycze. 

Ponadto zaleca się ograniczenie produktów mogących podrażniać jelita, a tym samym zaostrzać objawy chorobowe: 

  • alkohol, 

  • ostre przyprawy, 

  • fastfoody. 

Zapobieganie hemoroidom – co poza dietą?  

Leczenie hemoroidów powinno przebiegać wraz z zastosowaniem kilku dodatkowych zaleceń, które mogą przyspieszyć powrót do zdrowia. Zalecenia te ponadto mogą zmniejszyć ryzyko pojawienie się choroby hemoroidalnej w przyszłości. Są to przede wszystkim: 

  • właściwa dieta z uwzględnieniem większych ilości błonnika,  

  • picie minimum 2 l wody niegazowanej,  

  • odpowiednia higiena okolicy odbytu oraz niewstrzymywanie stolca, 

  • używanie delikatnych środków higieny osobistej np. miękki papier toaletowy, niepowodujący podrażnień płyn do mycia okolic intymnych, 

  • regularna aktywność fizyczna dostosowana do preferencji, 

  • unikanie alkoholu oraz ostrych przypraw, 

  • unikanie przebywania w pozycji siedzącej przez dłuższy czas, 

  • noszenie przewiewnej, wykonanej z naturalnych materiałów bielizny. 

Hemoroidy – czym są i skąd się biorą? 

Hemoroidy, inaczej nazywane guzkami krwawniczymi, są fizjologiczną strukturą odbytu. Wnętrze guzków jest gęsto unaczynione, a ich główną funkcją jest uszczelnianie odbytu oraz kontrola wypróżnień i oddawania gazów. W momencie przekrwienia i powiększenia hemoroidów dochodzi do rozwoju choroby hemoroidalnej. Skutkuje to dyskomfortem i bólem w trakcie wypróżnienia, krwawieniem z odbytu, pieczeniem i swędzeniem w okolicy odbytu. W zależności od umiejscowienia przekrwionych hemoroidów wyróżniamy hemoroidy wewnętrzne, zlokalizowane wewnątrz odbytnicy oraz hemoroidy zewnętrzne, obecne wokół odbytu.

Przeczytaj: Guzek w odbycie, zgrubienie przy odbycie

Przyczyny powstawania choroby hemoroidalnej nie są do końca poznane. Jednakże uważa się, że niektóre czynniki mogą prowadzić do jej rozwoju. Należą do nich: 

  • ciąża, 

  • siedzący tryb życia, 

  • nawykowe zaparcia, 

  • dieta uboga w błonnik, 

  • brak aktywności fizycznej, 

  • zbyt intensywna aktywność fizyczna np. podnoszenie ciężarów, 

  • nadwaga i otyłość, 

  • nadużywanie alkoholu, 

  • picie dużych ilości kawy i mocnej herbaty,  

  • choroby, takie jak marskość wątroby lub nowotwory okolicy odbytu. 

Bibliografia

Ciesielski P. i wsp.: Standardy leczenia choroby hemoroidalnej w Europie i Stanach Zjednoczonych, Nowa Medycyna 2/2021, s. 67-79. 

Kołodziejczyk M.: Zachowawcze leczenie choroby hemoroidalnej, Medycyna Rodzinna 1/2011, s. 7-11. 

Obcowska A., Kołodziejczyk M.: Choroba hemoroidalna – współczesne poglądy na temat etiopatogenezy oraz metod leczenia. Przegląd piśmiennictwa, Nowa Med 2016; 23(2): 61-76. 

Bielecki K., Cabaj H.: Choroba hemoroidalna, Postępy Nauk Medycznych 3/2000, s. 35-39. 


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij