Zdrowa kombucha herbaciana z cytryną, cynamonem, imbirem i miętą
Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 14320 razy

Kombucha – o to, jak działa, na co pomaga?

Świadomość na temat wpływu odżywiania na nasze zdrowie wzrasta. Ponadto na przestrzeni kilku ostatnich lat zwiększyła się dostępność wielu produktów spożywczych o wysokim potencjale zdrowotnym. Jest to jak najbardziej pozytywny trend, biorąc pod uwagę rosnące tempo zapadalności na choroby cywilizacyjne. Dlatego też tak ważne jest propagowanie oraz wdrażanie do diety składników, które w istotny sposób mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Jednym z tego typu produktów jest kombucha, która dopiero od niedawna zyskuje popularność. Co to jest kombucha oraz jakie ma właściwości? 

Spis treści:

  1. Kombucha – co to jest?
  2. Grzyb kombucha – właściwości 
  3. Kombucha – na co pomaga?
  4. Jak zrobić kombuchę samodzielnie?

Kombucha – co to jest? 

Kombucha to napój o wielu właściwościach prozdrowotnych, który powstaje w wyniku fermentacji czarnej bądź zielonej herbaty z dodatkiem cukru z udziałem specjalnych kultur bakterii z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter i drożdzy m.in. z rodzaju Saccharomyces, Schizosaccharomyces, Saccharomycodes. Kultury te tworzą tzw. grzyb kombucha (SCOBY) o specyficznej konsystencji przypominającej galaretę.

W zależności od rodzaju użytej herbaty grzyb ten może przybierać kolor od mlecznego do brązowego. Co ciekawe, z biologicznego punktu widzenia nie powinno się go nazywać grzybem, jednakże nazwa ta przyjęła się w naszym języku i do tej pory funkcjonuje nawet w literaturze fachowej.  

Napój kombucha ze względu na proces fermentacji jest lekko musujący oraz ma wyczuwalny słodko-kwaśny smak. Obecnie w naszym społeczeństwie kombucha zyskuje coraz większą popularność, jednakże w krajach azjatyckich jest ona znana już od wielu lat. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z 220 r. p.n.e. z północno-wschodnich Chin. Do Europy kombucha trafiła natomiast na przełomie XIX i XX. Biorąc pod uwagę zawartość wielu składników mineralnych, witamin, polifenoli oraz aminokwasów, kombucha jest ceniona wśród osób dbających o swoje zdrowie. 

Grzyb kombucha – właściwości 

Grzyb kombucha jest bogaty w składniki, które mogą korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Są to przede wszystkim kwasy organiczne m.in. kwas mlekowy, kwas glukonowy, kwas glukuronowy czy kwas octowy, które mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwdrobnoustrojowe, a także detoksykacyjne. Znajdują w nim również witaminy z grupy B oraz witamina C, która ma właściwości antyoksydacyjne. Inne składniki o działaniu prozdrowotnym to polifenole, antocyjany, aminokwasy i aminy biogenne, cynk, żelazo, potas.  

Ponadto w grzybie kombucha zawarte są cukry np. fruktoza, glukoza i sacharoza. Z tego względu nie zawsze kombucha będzie polecana osobom chorującym na cukrzycę. Co istotne, w wyniku fermentacji powstaje również etanol, którego zawartość w napoju kombucha może wynosić od 0,1% do 2%. Ilość poszczególnych związków znajdujących w grzybie kombucha zależy od sposobu jego przygotowania i obecności poszczególnych kultur bakterii i drożdży.

Przeczytaj także: Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać?

Powiązane produkty

Kombucha – na co pomaga?

Badania pokazują, że picie kombuchy może wywierać pozytywny wpływ na pracę wielu narządów, a także przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia oraz samopoczucia. Kombucha wpływa m.in. na: 

  • pracę jelit – regularne picie kombuchy przyczynia się do rozwoju pożytecznych bakterii zasiedlających jelita. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju szczepów chorobotwórczych. Dodatkowo napój z kombuchy poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom,

  • poprawę odporność – zawarte w kombuchy antyoksydanty (witamina C), polifenole i kwas glukuronowy wspierają układ odpornościowy, a także zwalczają wolne rodniki. Ponadto substancje te pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu,

  • Funkcjonowanie wątroby i nerek – kwasy organiczne zawarte w kombuchy pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu, wspierając tym samym pracę wątroby oraz nerek. Co istotne, napój z kombuchy wspomaga regenerację wątroby oraz chroni przed jej uszkodzeniem. W przypadku kamicy nerkowej może przyczynić się do zmniejszenia kamieni nerkowych,

  • Prewencję chorób nowotworowych – dzieje się to za sprawą obecnych w kombuchy polifenoli, które wykazują działanie przeciwnowotworowe,

  • Profil lipidowy – zaobserwowano, że regularne picie kombuchy poprawia profil lipidowy. Zmniejszeniu ulega poziom frakcji LDL oraz poziom trójglicerydów.

Przeczytaj także: Co na odporność?

Jak zrobić kombuchę samodzielnie? 

Przygotowanie napoju z kombuchy jest proste. Potrzebnych jest tylko kilka składników oraz odpowiednie naczynie.  

Składniki: 

  • grzyb kombucha SCOBY (można nabyć w sklepie ze zdrową żywnością lub od innych osób udostępniających grzybek), 

  • 1 litr wody, 

  • ok. 4 torebek herbaty (czarnej lub zielonej), 

  • ok. 80-100 g cukru, 

  • 200 ml wywaru z wcześniej przygotowanego napoju kombucha. 

Kombuchę najlepiej przygotować w dużym, wyparzonym szklanym słoiku. Przyda się również jałowa gaza oraz gumka recepturka. 

Przygotowanie kombuchy: 

  1. Herbatę zaparzyć, a następnie wymieszać z cukrem.  
  2. Gdy herbata ostygnie, odcedzony napar przelać do szklanego słoika.  
  3. Następnie do naparu dodać grzyb SCOBY oraz wywar z poprzedniego napoju kombucha.  
  4. Słoik z naparem przykryć gazą i owinąć gumką recepturką. Tak przygotowany napój odstawić w suche, zacienione i ciepłe miejsce.  
  5. Napój kombucha jest gotowy do spożycia po ok. 7-10 dniach.  

Przed wypiciem, grzyb kombucha należy umieścić w osobnym słoiku wraz z niewielką ilością wywaru powstałego podczas fermentacji. Resztę napoju należy przecedzić przez sitko i rozlać do butelek. Napój jest gotowy do wypicia. 

Bibliografia

Jakóbczyk K.P. i wsp., Characteristics and biochemical composition of kombucha – fermented tea, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2020, Tom 26, Nr 2, 94–96. 

Kruk M. i wsp., Zastosowanie naparu herbacianego kombucha i kultury symbiotycznej SCOBY do produkcji fermentowanego napoju mlecznego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26, 3 (120), 97 – 108,

Modrzejewska K., Bogusławska-Wąs E., Porównanie wybranych parametrów mikrobiologicznych i biochemicznych napojów kombucha. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 4 (125), 39 – 51,

Waszkiewicz-Robak B. i wsp.: Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza – właściwości prozdrowotne i bezpieczeństwo zdrowotne. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4): 335-340. 


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij