Kapsułki tranu
Mama i dziecko Agata Soroczyńska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 1782 razy

Czy warto podawać dziecku tran?

Tran to preparat, który jest znany od lat. Udowodniono, iż składniki zawarte w tranie posiadają właściwości wzmacniające układ immunologiczny, układ nerwowy i kostny. Z tego właśnie powodu tak wielu rodziców chętnie po niego sięga. Obecnie w aptekach są dostępne różne rodzaje tranu, które różnią się między sobą składem, a także jakością. Zatem jaki jest najlepszy tran dla dzieci? Czy tran jest tym samym, czym olej z wątroby rekina? Jakie inne korzyści zdrowotne niesie za sobą jego przyjmowanie? 

Spis treści:


  1. Tran dla dziecka – czy warto?
  2. NNKT w diecie dziecka
  3. Tran jako źródło witaminy D i A dla dziecka
  4. Czy tran wspomaga odporność u dzieci?
  5. Jak długo podawać dziecku tran?

Tran dla dziecka – Czy warto? 

Na samym początku należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czym jest tran. Za tran uznaje się olej pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego lub ryb dorszowatych. Tranu nie należy mylić z olejem z wątroby rekina, bądź olejem rybim. Są to zupełnie inne preparaty o nieco innych właściwościach niż sam tran. W aptekach tran dla dzieci jest dostępny pod postacią kapsułek, oleju do picia czy żelek (niezalecanych ze względu na obecność cukru). 

Dobry jakościowo tran będzie zawierał: 

  • kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), 

  • witaminę A, 

  • witaminę D. 

Niektóre preparaty z tranem mogą być dodatkowo wzbogacane o witaminę E oraz inne kwasy tłuszczowe. Czy warto podawać dziecku tran? Z dietetycznego punktu widzenia większość składników odżywczych zaleca się pozyskiwać z diety. Jednakże, jeżeli mowa o witaminie D, ciężko jest ją uzupełniać wraz z pokarmem, ze względu na niewielką jej zawartość w żywności. Podobnie jest z kwasami tłuszczowymi omega-3. Wiele osób, a szczególnie dzieci, może nie spożywać ich w wystarczającej ilości. Ze względu na to, iż zarówno witamina D, jak i kwasy omega-3 spełniają szereg istotnych funkcji w organizmie rozwijającego się dziecka, warto rozważyć przyjmowanie tych składników m.in. pod postacią tranu. 

Przeczytaj również: Jakie witaminy warto podawać dziecku?

NNKT w diecie dziecka 

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie NNKT) są istotnym elementem diety dzieci, a także osób dorosłych. W tej grupie kwasów wyróżnia się kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA – kwas eikozapentaenowy, DHA – kwas dokozaheksaenowy) oraz omega-6 (LA – kwas linolowy, AA – kwas arachidonowy). Ich obecność w diecie niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Co ważne, organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować NNKT, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ich odpowiednie ilości wraz z dietą, a w niektórych przypadkach poprzez suplementację. Żeby usprawnić działanie tych składników, należy zadbać o ich właściwe proporcje. Prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 wynosi 5:1.

Przeczytaj: Brak apetytu u dziecka – co robić?

Pod względem zdrowotnym, zasadniczą rolę w diecie dziecka wykazują kwasy tłuszczowe omega-3. Udowodniono, iż wpływają one na rozwój mózgu i pracę układu nerwowego dzieci. Dodatkowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, wspomagają procesy odpornościowe oraz łagodzą stany zapalne w organizmie. Konsekwencją ich niedoboru mogą być zaś częste infekcje, problemy z koncentracją, a w zaawansowanych przypadkach nawet pogorszenie rozwoju intelektualnego. 

Źródła omega-3 to: 

  • łosoś, 

  • śledź, 

  • makrela, 

  • pstrąg, 

  • siemię lniane, 

  • olej lniany, 

  • orzechy włoskie  

  • olej z orzechów włoskich, 

  • tran. 

Źródła omega-6 to: 

  • olej rzepakowy, 

  • olej słonecznikowy, 

  • olej kokosowy, 

  • orzechy włoskie, 

  • awokado. 

Powiązane produkty

Tran jako źródło witaminy D i A dla dziecka 

Witamina D i A należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Aby wspomóc ich wchłanianie z układu pokarmowego, zaleca się spożywać je w obecności produktów tłuszczowych. Dlatego też dobrym pomysłem jest przyjmowanie ich m.in. pod postacią tranu, który w swoim składzie zawiera olej z wątroby dorsza. Obie te witaminy odgrywają istotną rolę w rozwoju dzieci. Dlaczego są tak ważne? 

Rola witaminy D w diecie dziecka: 

  • wpływa na rozwój tkanki kostnej oraz zębów, 

  • wspomaga układ odpornościowy, 

  • reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu, 

  • pomaga utrzymać prawidłowe stężenie wapnia we krwi. 

Rola witaminy A w diecie dziecka: 

  • poprawia odporność, 

  • wspiera procesy prawidłowego widzenia, 

  • działa ochronnie na błony śluzowe i nabłonek skóry, 

  • bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej. 

Warto też pamiętać, że w Polsce bardzo duży odsetek osób, w tym również dzieci, jest narażony na niedobór witaminy D. W tym przypadku suplementacja tej witaminy jest często zalecana przez lekarzy i dietetyków. 

Sprawdź oferty: Tran i kwasy omega dla dzieci

Czy tran wspomaga odporność u dzieci? 

Składniki zawarte w tranie wykazują właściwości wspierające funkcjonowanie układu odpornościowego. Obecne w nim witaminy D, A, E i kwasy tłuszczowe omega-3 sprzyjają łagodzeniu stanów zapalnych, są silnymi antyoksydantami, a także pobudzają układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami. Jest to szczególnie ważne, zwłaszcza wśród dzieci, u których często występują infekcje.

Przeczytaj: Suplementacja witaminy D u dzieci

Jak długo podawać dziecku tran? 

Zanim rodzic zdecyduje się na podanie dziecku tranu, warto tę kwestię omówić z pediatrą. W przypadku dzieci podanie jakiejkolwiek suplementacji czy leku wymaga konsultacji ze specjalistą. Tran jest najczęściej przyjmowany w okresie jesienno-zimowym, czyli w czasie obniżonej odporności. Co ważne, jeżeli nie ma przeciwwskazań, można go podawać przez cały rok. Niestety wiele dzieci nie przepada za smakiem tranu i nie chce go chętnie spożywać. Dlatego też producenci stworzyli smakowe wersje tranu (najlepiej wybierać te bez dodatku cukru), a także tran w kapsułkach. 

Jaki jest najlepszy tran dla dzieci? Przede wszystkim przed zakupem odpowiedniego preparatu należy zapoznać się z informacjami dotyczącymi norm spożycia poszczególnych składników odżywczych w zależności od wieku dziecka. Dzięki temu ogranicza się ryzyko ewentualnego przedawkowania składników obecnych w tranie. Co ważne, niektóre tego typu produkty są reklamowane jako tran, lecz w składzie zamiast oleju z wątroby dorsza zawierają olej rybi bądź z wątroby rekina. Wprowadza to konsumenta w błąd, który nieświadomie może kupić preparat o zupełnie innych właściwościach aniżeli oczekiwane. Dlatego najlepszy tran dla dzieci to taki, który ma zrozumiale opisany skład, nie zawiera cukru i jest odpowiednio dobrany pod wiek dziecka. 

Bibliografia

Jarosz M. i wsp.(2020), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. 

Kościej A. i wsp. (2017), Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci [w:] Probl Hig Epidemiol, nr 98(2), s.110-117. 

Materac E. i wsp. (2013), Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, [w:] Bromat. Chem. Toksykol., t. XLVI, nr 2, s. 225-233. 

Weker H. i wsp.(2011), Dlaczego ważna jest ocena spożycia witaminy D u dzieci i młodzieży [w:] Probl Hig Epidemiol 2011, nr 92(3), s. 550-552. 


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij