Ucięta natka pietruszki położona noża na blacie.
Zdrowie i uroda Agata Soroczyńska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 4920 razy

Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, sposoby stosowania

Pietruszka jest niezbędnym składnikiem wielu polskich dań. Do spożycia nadaje się zarówno korzeń, jak i liście pietruszki. Obie części są bogate w witaminy i składniki mineralne, czyniąc ją rośliną o potencjale leczniczym. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim natka pietruszki, której spożycie jest zalecane osobom zmagającym się m.in. z anemią oraz zaburzeniami trawienia. Jakie jeszcze właściwości wykazuje natka pietruszki? Kto powinien ją częściej spożywać oraz czy istnieją przeciwwskazania do jej stosowania? 

Spis treści:


  1. Natka pietruszki – właściwości
  2. Wartości odżywcze natki pietruszki
  3. Natka pietruszki – przeciwwskazania
  4. Co zrobić z natki pietruszki?
  5. Suszona natka pietruszki – czy ma takie same właściwości jak świeża?
  6. Jak przechowywać natkę pietruszki?

Natka pietruszki – właściwości 

Obecność natki pietruszki w dziennym jadłospisie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Warto ją spożywać, zwłaszcza gdy dotyczą nas: 

  • anemia – pietruszka jest bogata w witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza, 

  • obrzęki – wykazuje działanie diuretyczne, 

  • zaburzenia trawienia – wpływa na wydzielanie soku żołądkowego, 

  • choroby układu krążenia – związki obecne w natce pietruszki wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, 

  • zaburzenia lipidowe – wspomaga regulację poziomu cholesterolu, 

  • Spadki odporności – jest dobrym źródłem antyoksydantów, działa przeciwzapalnie, 

  • Bóle menstruacyjne – wykazuje właściwości rozkurczowe. 

Wartości odżywcze natki pietruszki 

Natka pietruszki jest niskokaloryczna. Pęczek pietruszki o wadze 40 g to tylko 20 kcal. W tej ilości pietruszki znajduje się również: 

  • 1,8 g białka, 

  • 0,2 g tłuszczu, 

  • 1,9 g węglowodanów, 

  • 1,7 g błonnika. 

Natka pietruszki – witaminy 

W natce pietruszki obecne są istotne dla zdrowia witaminy. Znajdują się w niej: 

  • witamina C – wspiera układ odpornościowy oraz wpływa na wytwarzanie kolagenu. Ze wszystkich warzyw i owoców to właśnie natka pietruszki posiada największe ilości tej witaminy; 

  • witaminy z grupy B – odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego i wiele przemian metabolicznych organizmu; 

  • witamina K – działa przeciwkrwotocznie; 

  • prowitamina A (beta-karoten) – jest antyoksydantem, utrzymuje prawidłową kondycję skóry; 

  • kwas foliowy – bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, wspomaga syntezę DNA. 

Przeczytaj również: Na co pomaga oliwa z oliwek?

Powiązane produkty

Natka pietruszki – przeciwwskazania 

Spożywanie niewielkich ilości natki pietruszki jako dodatku do potraw nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Tylko w niektórych przypadkach zaleca się ograniczyć jej spożycie. Mowa tutaj m.in. o osobach chorujących na kamicę nerkową. W natce pietruszki znajdują się szczawiany, które odpowiadają za tworzenie się kamieni nerkowych. Ponadto, zbyt dużych ilości natki pietruszki nie powinny spożywać osoby stosujące leki rozrzedzające krew. Obecna w pietruszce witamina K może zaburzać ich działanie. 

Czy można spożywać natkę pietruszki w ciąży? 

Natka pietruszki w ciąży jest jak najbardziej dozwolona. Dostarcza niezbędnego w tym czasie kwasu foliowego, a ze względu na swoje działanie diuretyczne, pomaga zmniejszyć obrzęki. Tylko w przypadku przyjmowania bardzo dużych jej ilości lub stosowania dużych dawek suplementów z natką pietruszki można wywołać skurcze macicy, a nawet poronienie. Jednakże są to niezwykle rzadkie sytuacje, które nie zdarzają się przy stosowaniu jej w umiarkowanych ilościach. 

Sprawdź oferty: Witaminy i minerały

Natka pietruszki dla niemowlaka – kiedy wprowadzić ją do diety? 

Natka pietruszki może być wprowadzona do diety niemowlaka już na początku rozszerzania jego diety, czyli w 6. miesiącu życia. Natkę można dodawać do zup lub przecierów warzywnych. Przed podaniem należy ją dokładnie umyć i drobno posiekać. Na początku zaleca się podawać same listki bez łodyżek. 

Co zrobić z natki pietruszki? 

Natka pietruszki ma szerokie zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne. Sprawdzi się jako przyprawa, element dekoracji, a nawet jako danie główne. Co ciekawe, można ją wykorzystać jako składnik do codziennej pielęgnacji skóry. 

Zastosowanie spożywcze 

Z natki pietruszki można przyrządzić: 

  • pesto, 

  • sos pieczeniowy, 

  • koktajl, 

  • zupę krem, 

  • pastę kanapkową, 

  • sok, 

  • lody. 

Natka pietruszki w kosmetykach 

W zakresie pielęgnacji, natka pietruszki wykazuje właściwości łagodzące, rozjaśniające przebarwienia oraz nawilżające. Warto, aby sięgały po nią osoby z tendencją do wyprysków oraz z nadmiernie przesuszoną cerą. Na rynku dostępne są kremy lub sera, gdzie jednym ze składników jest właśnie natka pietruszki. Zazwyczaj są to produkty o działaniu nawilżającym oraz dedykowane cerze trądzikowej. Ponadto z natki pietruszki można samodzielnie przygotować domową maseczkę, tonik czy esencję. 

Suszona natka pietruszki – czy ma takie same właściwości jak świeża? 

Aby ususzyć natkę pietruszki,  świeże liście wystarczy ułożyć na blaszce i pozostawić w nasłonecznionym miejscu. Alternatywą jest umieszczenie ich w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 40°C. Po całkowitym wysuszeniu, należy przełożyć je do suchego pojemnika i szczelnie zamknąć. Proces suszenia nie wpływa znacząco na obecne w natce pietruszki składniki odżywcze. Zaobserwowano natomiast, że w pewnym stopniu pod wpływem suszenia zmniejsza się ilość witamin C oraz A. Ponadto, suszona natka pietruszki ma mniej intensywny smak niż surowa. 

Jak przechowywać natkę pietruszki? 

Natkę pietruszki można przechowywać na kilka sposobów. Aby zachowała świeżość na dłużej, zaraz po zakupie należy ją dobrze umyć i umieścić w pojemniku z wodą. Innym pomysłem jest owinięcie natki pietruszki w lekko zwilżony ręcznik papierowy, a następnie schowanie jej w lodówce. W ten sposób pietruszka utrzyma świeżość nawet przez kilka dni. Natkę pietruszki można też zamrozić oraz wysuszyć. 

Bibliografia

Janowska K. (2004), Plonowanie kilku odmian pietruszki naciowej Petroselinum sativum L. ssp. crispum, Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, nr 3(1), s. 145-151. 

Kardas M. i wsp.(2017), Zastosowanie wybranych przypraw w dietoterapii. Przemysł spożywczy, t. 71. 


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij