Spis treści
Syrop z cebuli był bardzo popularnym środkiem na przeziębienie. Można go przygotować w wersji klasycznej, a także wzbogacić dodatkowymi składnikami.
Kup w aptece: Leki na przeziębienie
Na co pomoże syrop z cebuli?
Cebula jest stosowana od setek lat jako środek na bóle reumatyczne. Pomaga przy nadmiernym cholesterolu, można zastosować ją przy nadciśnieniu, a także przy problemach trawiennych. Niektórzy używają jej również na kaca. Największą popularność zyskała jednak jako środek do walki z przeziębieniem.
Sprawdź także: Najlepsze sposoby na kaca – jak zapobiegać i leczyć zatrucie alkoholowe?
Cebula ma bardzo silne bakteriobójcze substancje. Jest w stanie poradzić sobie nawet z bakteriami, które są odporne na antybiotyki. Działa również przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Traktuje się ją jako naturalny antybiotyk. Zawiera witaminę C, cynk, magnez, krzem, żelazo oraz siarkę. Wszystkie te minerały wspierają układ odpornościowy w walce z infekcjami.
Syrop z cebuli sprawdzi się przy:
-
bólu gardła,
-
katarze,
-
kaszlu suchym i mokrym,
-
problemach z odkrztuszaniem wydzieliny.
Syrop z cebuli będzie doskonałym uzupełnieniem w leczeniu przeziębienia. Można stosować go również jako środek na zwiększenie odporności organizmu.
Bakteriobójcze właściwości syropu z cebuli stosuje się także w leczeniu chorób układu moczowego. Działa on moczopędnie i dzięki temu oczyszcza układ moczowy z bakterii. Syrop z cebuli wykorzystuje się też jako środek wspierający leczenie anemii (dzięki zawartości żelaza).
Przeczytaj również: Jak sobie poradzić z katarem?
Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis
Klasyczny przepis na syrop z cebuli, który można znaleźć w babcinej spiżarni, jest złożony z dwóch podstawowych składników: cebuli i cukru.
Należy przygotować szklane, wyparzone naczynie z przykryciem. Może to być mały słoiczek. Cebulę trzeba pokroić na drobne kawałki i ułożyć ją w słoiczku warstwami naprzemiennie z cukrem. Po kilku godzinach cebula zacznie puszczać sok. Od tego momentu można zacząć spożywać syrop. Po 2 dniach należy syrop przecedzić, wyrzucić cebulę i zostawić sam płyn. Od tego momentu należy przechowywać go w lodówce. Będzie przydatny do spożycia przez mniej więcej 2 tygodnie.
Tę podstawową wersję syropu z cebuli można wzbogacić o dodatkowe składniki przeciwzapalne. Wiele osób dodaje na etapie przygotowania do syropu z cebuli sok z cytryny. Łagodzi on nieco cebulowy smak mikstury, jednak nie niweluje go całkowicie.
Niektórzy zastępują w przepisie cukier miodem. Są też tacy, którzy do syropu z cebuli dodają pokrojony w plasterki czosnek i imbir. Wzbogacone wersje przepisu na syrop z cebuli zawierają też goździki, cynamon czy tymianek.
Można także cebulę wrzucić do misy blendera lub malaksera i zblendować na gładką masę. Następnie dosłodzić miodem lub cukrem. Po godzinie masę należy bardzo dokładnie przecisnąć przez gazę tak, by odcisnąć cały syrop do słoiczka.
Istnieje też metoda na szybsze zrobienie syropu z cebuli. Można cebulę i wybrane składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków. Dzięki temu z cebuli zostanie wyciśnięte to, co najlepsze. Tuż po uzyskaniu soku z cebuli należy go dosłodzić miodem lub cukrem.
W przypadku robienia syropu za pomocą malaksera lub wyciskarki do owoców i warzyw można przygotować odpowiednią porcję syropu tak, by spożyć go w ciągu jednego dnia, a na kolejny dzień przygotować sobie świeżą porcję.
Sprawdź: Najskuteczniejsze domowe sposoby na przeziębienie