osłabiona odpornośc
Zdrowie i uroda Matylda Forszpaniak
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 2963 razy

Osłabiona odporność, czym jest? Przyczyny osłabionej odporności

W otaczającym nas świecie codziennie mamy styczność z milionami mikroorganizmów. Aby zachować równowagę i zdrowie, nasz organizm musi się przed nimi bronić i w tym celu powstało wielkie narzędzie, jakim jest układ odpornościowy. Co w sytuacji, gdy nasz organizm nie daje rady i pojawia się obniżona odporność? Czy istnieją leki na wzmocnienie odporności? Odpowiedzi znajdują się w artykule poniżej.  

Spis treści:


  1. Osłabiona odporność, co to znaczy?
  2. Kiedy trzeba leczyć osłabioną odporność?
  3. Jak wzmocnić odporność?
  4. Odporność, jak działa?

Osłabiona odporność, co to znaczy? 

Obniżona odporność może powodować zmniejszoną odpowiedź naszego organizmu na drobnoustroje i skutkować nawracającymi stanami chorobowymi.  

U chorych, zmagających się z osłabioną odpornością, często pojawiają się infekcje górnych dróg oddechowych, wiążących się z kaszlem, katarem, czy bólem gardła lub ucha. 

Ogromny wpływ na naszą odporność ma prowadzony przez nas styl życia. Nieprawidłowa dieta, czy zbyt mała ilość snu również mogą obniżać odporność i manifestować się w postaci zespołu chronicznego zmęczenia. Pacjent obserwuje u siebie takie objawy jak: bóle mięśni, pogorszenie koncentracji i pamięci krótkotrwałej, a także ciągłe uczucie zmęczenia, nawet po przebudzeniu.  

Obniżona odporność może również objawiać się problemami układu pokarmowego, takimi jak przewlekłe biegunki, bóle brzucha i zespół jelita drażliwego. Innym objawem pojawiającym się u pacjentów z obniżoną odpornością jest przedłużone gojenie ran, a nawet powstawanie ran przewlekłych.  

Przeczytaj także: Jak działa układ odpornościowy? Jak działa odporność?

Kiedy trzeba leczyć osłabioną odporność? 

W sytuacji gdy:  

  • chorujemy więcej niż 8 razy w trakcie roku, 

  • lub przechodzimy więcej niż 2 ciężkie zakażenia zatok, zapalenia płuc albo zapalenie uszu w roku,

powinniśmy się skonsultować z lekarzem w celu ewentualnej diagnostyki pierwotnego niedoboru odporności, będącego wrodzoną chorobą o podłożu genetycznym, zwiększającą podatność rozwoju zakażeń przez całe życie.  

Pierwotne niedobory odporności mogą być leczone preparatami zawierającymi przeciwciała lub poprzez przeszczep szpiku. Jest to jednak leczenie, mające na celu zmniejszenie objawów chorobowych, ponieważ choroby uwarunkowane genetycznie są z zasady nieuleczalne.  

Możemy również spotkać się z terminem wtórne niedobory odporności, czyli stany chorobowe wywoływane innymi chorobami lub czynnikami zewnętrznymi napotkanymi w trakcie naszego życia. Mogą być powodowane przez choroby nowotworowe, terapie immunosupresyjne, zakażenia wirusowe np. wirusem HIV, ale także przez stres, czy starzenie się organizmu. 

Wtórne niedobory odporności początkowo leczy się przyczynowo, czyli celem leczenia jest choroba, która wywołała niedobór. Przykładem może być wyleczenie choroby nowotworowej, wyrównanie poziomu cukru we krwi, czy terapia przeciwwirusowa, przy zakażeniu wirusem HIV.  Lekarz może również podjąć decyzję o usunięciu śledziony lub przeszczepie komórek krwiotwórczych.  

Innymi zaleceniami, zarówno w przypadku pierwotnych, jak i wtórnych niedoborów odporności, są: unikanie zbiorowisk ludzi, utrzymywanie wysokiej higieny osobistej, stosowanie zbilansowanej diety oraz zachęcanie bliskich z otoczenia chorego do stosowania szczepień ochronnych. 

Powiązane produkty

Jak wzmocnić odporność? 

Często możemy spotkać się z pytaniami, jakie przyjmować preparaty na wzmocnienie odporności?  Okazuje się, że rozwiązanie jest jeszcze prostsze i zależy od naszych codziennych zachowań. Ogromny wpływ na odporność ma dieta. Powinniśmy zwracać uwagę na odpowiednią dzienną dawkę witamin, w szczególności witaminy C i ß-karotenu. Ich najlepszym źródłem są oczywiście owoce i warzywa.  

Sprawdź: Dieta na odporność

Chociaż mogłoby się wydawać, że idealnym źródłem witaminy C są cytrusy, to jednak jej największą zawartością może pochwalić się czarna porzeczka, natka pietruszki, czy czerwona papryka.  

Źródłem ß-karotenu jest oczywiście marchewka, ale także natka pietruszki, jarmuż, szpinak, czy szczypiorek. Z częściej spożywanych produktów możemy wymienić ponownie czerwoną paprykę oraz morele, melony i brzoskwinie.  

We wzmocnieniu odporności ważne są również organiczne siarczany, znajdujące się w warzywach cebulowych oraz witamina D3, naturalnie wytwarzana w naszym organizmie, ale także znajdująca się w tranie i rybach morskich. 

Tradycyjnym produktem wzmacniającym odporność są również kiszonki zawierające kwas mlekowy, powstający podczas procesu kiszenia z cukrów prostych. Stwarza on świetne warunki do rozwoju dobrych bakterii, żyjących w naszych jelitach. Dodatkowo szczepy bakterii, znajdujące się w kiszonkach, wytwarzają w procesie fermentacji witaminę C. 

Bakterie fermentacji mlekowej znajdują się również w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, czy maślanki. 

Ważnym składnikiem diety jest także cynk, chroniący nas przed wolnymi rodnikami, a jego niedobór zwiększa ryzyko infekcji. Znajdziemy go w wołowinie, nasionach roślin strączkowych, orzechach, szpinaku i produktach pełnoziarnistych. 

Dodatkowo powinniśmy zwrócić uwagę na aktywność fizyczną, odpowiednią ilość snu i odpoczynek. Zdrowy tryb życia wzmacnia nasz organizm oraz układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko częstych infekcji. 

Przeczytaj także: Co na odporność? Jak skutecznie wspomóc naturalną ochronę organizmu?

Odporność, jak działa?

W naszym organizmie możemy wyróżnić dwa rodzaje odporności: nieswoistą i swoistą. 

Odporność nieswoista to wrodzone systemy obronne, chroniące organizm przed wnikaniem czynników chorobotwórczych. Są nimi ciągłość skóry, łzy, kwaśny odczyn soków żołądkowych, czy kaszel. Wszystkie te zabezpieczenia mają na celu uniemożliwienie drobnoustrojom wnikania do naszego organizmu. 

Co, jeśli jednak one zawiodą i mali intruzi pokonają naturalne bariery, wnikając do naszego ciała? W pierwszej kolejności odpowiedzą nieswoiste komórki odpornościowe, czyli takie, które niszczą wszystkie możliwe obce komórki i wywołują stan zapalny. 

W następnej kolejności aktywuje się odporność swoista. Komórki na swojej powierzchni posiadają antygeny, czyli swojego rodzaju identyfikatory, dzięki którym nasz organizm może odróżnić własne komórki od obcych. To właśnie one są rozpoznawane przez swoiste komórki układu odpornościowego. 

Bibliografia

Pierwotne niedobory odporności. Wstęp do chorób autoimmunizacyjnych, Praca Poglądowa, Przemysław J. Kotyla, https://journals.viamedica.pl/rheumatology_forum/article/view/43333/34983 [dostęp: 09.09.22],

Dymarska E. i wsp., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie 2013, 82, 3, 222–231.


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij