Orzechy są skarbnicą cennych dla zdrowia wartości odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, które wpływają korzystnie m.in. na pamięć, koncentrację oraz sen. Ważnym przedstawicielem tej grupy zarówno ze względu na wartość żywieniową, jak i wykorzystanie w kosmetyce, są migdały. Nie dość, że znajdują się w grupie z najwyższą zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, to jeszcze zawierają najwięcej błonnika wśród wszystkich orzechów. W artykule omówiono właściwości migdałów oraz ich wykorzystanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Spis treści:
- Czy migdały to orzechy?
- Migdały – wartości odżywcze
- Migdały – właściwości zdrowotne
- Migdały – w jakiej formie i ile ich spożywać?
- Olejek ze słodkich migdałów – właściwości kosmetyczne
- Migdały – warto wiedzieć. Czy można jeść migdały w ciąży?
Czy migdały to orzechy?
Migdały należą do orzechów, w których jadalna jest część nasienna, czyli pestki. Pochodzą one z drzewa o nazwie migdałowiec pospolity, inaczej zwanego zwyczajnym. Wyróżnia się dwie odmiany migdałów:
-
słodką, powszechnie wykorzystywaną do celów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych;
-
gorzką, która po spożyciu, rozkłada się na śmiertelnie trujący cyjanowodór, dlatego nie wolno jej jeść.
Przeczytaj: Na czym polega dieta low carb?
Migdały – wartości odżywcze
Migdały dostarczają do organizmu dużo, bo aż 20 g białka i aminokwasów pochodzenia roślinnego w przeliczeniu na 100 g. Wartym zauważenia aminokwasem białkowym jest tryptofan, konieczny do produkcji serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Poza nim migdały zawierają także, m.in. treoninę, która pomaga w metabolizowaniu tłuszczów w wątrobie, produkcji włókien kolagenu i elastyny, odpowiadających za jędrność i elastyczność tkanek skóry, a także w tworzeniu przeciwciał oraz utrzymania równowagi białkowej w organizmie. Dodatkowo z migdałami dostarcza się także znacznych ilości błonnika, fitosteroli oraz luteiny.
Migdały są ważnym źródłem następujących składników mineralnych:
-
wapnia,
-
żelaza,
-
magnezu,
-
cynku,
-
potasu,
-
fosforu,
-
sodu,
-
miedzi,
-
manganu,
-
selenu.
Przy czym, obecność dużej ilości fitynianów w migdałach, ogranicza przyswajalność składników mineralnych. Aby temu zapobiec, wystarczy 24 h namaczanie orzechów migdałowca w chłodnej wodzie. W ten sposób usunie się z nich aż od 50 do 80% fitynianów. Nie należy stosować wrzątku, ponieważ część składników odżywczych zawartych w migdałach jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Trzeba także pamiętać, o odpowiednim przechowywaniu migdałów w szklanych naczyniach i zaciemnionym miejscu, aby nie pojawiła się na nich szkodliwa pleśń.
Sprawdź oferty: Glukometry i akcesoria
Migdały – kcal
Ile kalorii mają migdały? Należą do produktów wysokoenergetycznych. W 100 gramach migdałów znajduje się aż 572 kcal, w tym 52 g tłuszczy:
-
4,74 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
-
33,65 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego i palmitooleinowego;
-
10,90 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
-
kwasy tłuszczowe omega-3 i 6.
Migdały – indeks glikemiczny
Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznego migdałów, który wynosi jedynie 15, migdały nadają się dla diabetyków.
Przeczytaj również: Dlaczego warto spożywać imbir?
Migdały – witaminy
Migdały zawierają wiele witamin. Są najbogatszym źródłem ryboflawiny, czyli witaminy B2, wśród orzechów. Jej ilość to 0,78 mg w przeliczeniu na 100 g. Zawierają także witaminy:
-
E, w znaczącej ilości 24 mg/100g;
-
B1, 0,21 mg/100g;
-
B3, 3,40 mg/100g;
-
B5, 0,47 mg/100g;
-
B6, 011 mg/100g;
-
C, w znaczącej ilości 5,6 mg/100g, co daje im drugie miejsce wśród orzechów o wysokiej zawartości witaminy C.
Migdały – właściwości zdrowotne
Migdały mają cenne właściwości zdrowotne, w tym:
-
antyoksydacyjne, dzięki obecności dużej ilości witaminy E;
-
przeciwutleniające;
-
antydepresyjne;
-
przeciwzapalne,
-
neuroprotekcyjne;
-
obniżające stężenie cholesterolu oraz glukozy we krwi;
-
wspomagające terapię choroby Alzheimera;
-
zapobiegające chorobom, takim jak cukrzyca typu pierwotnego i wtórnego.
Migdały – w jakiej formie i ile ich spożywać?
Zalecana w rekomendacjach światowych ilość orzechów, np. migdałów do spożycia dla zdrowej osoby dorosłej, w ciągu jednego dnia, wynosi 30 g.
Wśród produktów spożywczych dostępnych w sklepach, można wyróżnić:
Jak jeść migdały — ze skórką czy bez?
Migdały najlepiej jeść obrane ze skórki, po ich wcześniejszym namoczeniu. To sprawi, że zmiękną i będą bardziej lekkostrawne. Poza tym skórka migdałów zawiera kwas fitowy, który utrudnia przyswajanie cennych składników mineralnych. Skórkę z migdałów lepiej usunąć, ze względu na to, że w zależności od metod ich obróbki i kraju pochodzenia, może ona zawierać szkodliwe chemikalia.
Olejek ze słodkich migdałów – właściwości kosmetyczne
Olej ze słodkich migdałów to substancja chętnie wykorzystywana w kosmetyce, ze względu na swoje dobroczynne działanie na skórę, takie jak, m.in.:
-
zmiękczanie;
-
nawilżanie;
-
natłuszczanie;
-
wygładzanie;
-
dobrą wchłanialność;
-
lepszy poślizg przy masażu;
-
hipoalergiczne, dzięki czemu może być on wykorzystywany także przy pielęgnacji skóry niemowlaków i dzieci;
-
wspomagające w leczeniu egzemy i suchości skóry;
-
antyoksydacyjne;
-
przeciwzmarszczkowe.
Olej ze słodkich migdałów na twarz
Zawartość cynku w migdałach sprawia, że kosmetyki z olejkiem ze słodkich migdałów posłużą osobom z problemami trądzikowymi. Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe nadaje się również dla osób starszych.
Olejek ze słodkich migdałów na włosy
Silne właściwości nawilżające sprawiają, że olej ze słodkich migdałów jest wykorzystywany przy produkcji kosmetyków do pielęgnacji włosów.
Olej ze słodkich migdałów na rozstępy
Olejek ze słodkich migdałów świetnie nadaje się do pielęgnacji skóry dotkniętej cellulitem i rozstępami. Najskuteczniej działa w ich zapobieganiu, dlatego w okresach zmiany obwodu ciała, np. ciąży, można go stosować profilaktycznie.
Migdały – warto wiedzieć. Czy można jeść migdały w ciąży?
Migdały są wręcz wskazane dla kobiet przygotowujących się do macierzyństwa, a także spodziewających się dziecka, m.in. ze względu na obecność dużych ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Oczywiście pod warunkiem wykluczenia alergii na te orzechy.
Migdały mogą także pomóc, w łagodzeniu typowych problemów czasu ciąży, takich jak: zgaga, mdłości i wymioty. Zaleca się jedzenie kilku sztuk migdałów co około 3 h.
Czy migdały są zdrowe?
Jak najbardziej! Migdały to jedne z najzdrowszych orzechów, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety.
Czy można mieć uczulenie na migdały – jak się objawia?
Migdały, tak jak i inne orzechy mogą uczulać. Alergia pokarmowa na migdały może wywoływać ostre reakcje alergiczne, w tym najgroźniejszy dla życia, wstrząs anafilaktyczny. Uczulenie na migdały objawia się np., poprzez:
-
duszności;
-
nudności i wymioty;
-
wzdęcia, biegunki lub zaparcia;
-
obrzęki, świąd lub wysypkę.