Czarny bez – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Czarny bez to roślina znana i powszechnie ceniona za swoje wyjątkowe właściwości lecznicze. Stosowanie przetworów z niej pochodzących to jedna z popularniejszych, naturalnych metod wspomagających walkę z infekcjami sezonowymi u dzieci i dorosłych. Poniższy artykuł prezentuje zbiór najważniejszych informacji na temat czarnego bzu. Co warto wiedzieć na jego temat?
Czarny bez (łac. Sambucus nigra L.) – zwany także bzem lekarskim, aptekarskim, bzowinką, hyćką lub bzem białym – należy do rodziny przewiertniowatych (łac. Caprifoliaceae). Jest to krzew lub niewysokie drzewo, dorastające do kilku metrów, pokryte szarą lub brunatną korą. Występuje niemal w całej Europie, Azji oraz Afryce Północnej. W Polsce gatunek ten jest bardzo powszechny. Rośnie dziko przy drogach, w sąsiedztwie zabudowań oraz na nieużytkach.
Kwiaty czarnego bzu kwitną w okresie od maja do czerwca. Są drobne, koloru kremowego, zebrane w duże, spłaszczone kwiatostany w kształcie baldachimów. Charakteryzuje je intensywny zapach, często określany jako duszący.
Owoce natomiast to fioletowo-czarne, lśniące pestkowce zawierające od 3 do 6 nasion.
Usadowione na krótkich ogonkach liście czarnego bzu są dość duże. Składają się z 5-7 eliptycznych, drobno piłkowanych na brzegach listków, ułożonych naprzeciwlegle.
W lecznictwie tradycyjnym wykorzystuje się kwiaty oraz owoce czarnego bzu. Jedne i drugie zawierają szereg związków aktywnych. W kwiatach dominują: flawonoidy (m.in. rutyna, kwercetyna), kwasy organiczne, garbniki oraz sole mineralne. Owoce natomiast stanowią bogactwo związków barwnikowych, jakimi są antocyjany. Zawierają ponadto pektyny, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witaminę C, karotenoidy, garbniki i sole mineralne.
Czarny bez to bogactwo witamin i minerałów, m.in.: witamina C, potas, żelazo, magnez.
Ponieważ bardzo często pojawia się pytanie, czy czarny bez jest trujący, warto wyjaśnić tę kwestię. Otóż w niedojrzałych owocach czarnego bzu obecna jest sambunigryna – glikozyd cyjanowodorowy, który może powodować szereg niepożądanych objawów (jak nudności, wymioty, biegunka). W związku z tym nie należy ich spożywać, gdy są jeszcze zielone. Pewne ilości sambunigryny obecne są także w innych częściach rośliny – także kwiatach, jednak procesy związane z obróbką cieplną, a także suszenie powodują jej rozkład.
Ekstrakty z czarnego bzu wykorzystuje się na szeroką skalę w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym.
A zatem co można zrobić z czarnego bzu i w jaki sposób go wykorzystać? Możliwości jest naprawdę sporo. Zarówno owoce, jak i kwiaty („hyćki”) stanowią niezwykle wdzięczne w obróbce surowce. Nawet w warunkach domowych bez trudu można z nich stworzyć rozmaite specyfiki o działaniu prozdrowotnym.
Syrop z czarnego bzu to najpopularniejszy środek przyrządzany z kwiatów tego gatunku. Najczęściej sporządza się go samodzielnie, według gotowych receptur (obejmujących np. zagotowanie naparu z kwiatów z odpowiednią ilością cukru). Wykorzystuje się go wspomagająco w leczeniu infekcji wirusowych, w tym przeziębienia oraz grypy.
Sok z owoców czarnego bzu jest środkiem o działaniu witaminizującym i przeciwzapalnym. Tradycyjnie stosuje się go w zakażeniach wirusowych i bakteryjnych, a także w celu wzmacniania odporności.
Kolejnym sposobem na przetworzenie czarnego bzu jest sporządzenie nalewki z kwiatów. Podobnie jak w przypadku syropu, jej stosowanie (w niewielkich ilościach lub po rozcieńczeniu) wspomaga leczenie przeziębienia, działając napotnie i delikatnie wykrztuśnie. Ze względu na obecność alkoholu, nie zaleca się jej stosowania u dzieci.
Następna propozycja to wino z czarnego bzu. Ten specyfik najczęściej jest tradycyjnie stosowany przy łagodnych infekcjach dolnych dróg moczowych (wykazuje działanie moczopędne) oraz jako środek regulujący trawienie.
Napary z czarnego bzu zaleca się stosować jako środek wspomagający leczenie infekcji sezonowych. Wykorzystuje się je także jako środek o działaniu delikatnie moczopędnym i przeczyszczającym.
Sięgając po dżem z czarnego bzu również można czerpać pewne korzyści zdrowotne. Otóż zawiera on sporą ilość antyoksydantów (podobnie jak sok). Stanowi smaczny dodatek do kanapek, ale z powodzeniem sprawdzi się także jako uzupełnienie herbaty, np. w trakcie przeziębienia.
Europejska Agencja ds. Leków (EMA) nie zaleca podawania przetworów z kwiatów bzu czarnego dzieciom poniżej 12 r.ż., a z owoców poniżej 18 r.ż. Nie zmienia to jednak faktu, że stosowanie domowych przetworów z czarnego bzu uchodzi powszechnie za bezpieczne i praktykowane jest od pokoleń. Najlepiej jednak robić to z rozsądkiem. Co więcej, w aptekach dostępne są gotowe preparaty zawierające wyciągi z surowca, które dedykowane są najmłodszym już od 6. miesiąca życia.
Czy czarny bez w ciąży jest bezpieczny?
W monografii opracowanej dla owoców czarnego bzu, EMA podaje, że w obliczu ograniczonych danych na temat bezpieczeństwa stosowania, nie zaleca się podawać ich u kobiet ciężarnych. Z drugiej zaś strony czarny bez na przeziębienie wykorzystywany jest przez przyszłe matki bardzo często, np. jako dodatek do herbaty (sok lub syrop). Ewentualne stosowanie najlepiej jednak skonsultować z lekarzem.
Jak pić sok z czarnego bzu? Dawkowanie
Nie ma konkretnych wytycznych w zakresie dawkowania soku z czarnego bzu. Najczęściej zaleca się jego dzienne spożycie w ilości ok. 50-150 ml, głównie w zależności od potrzeb. Z uwagi na cierpki smak, picie soku z czarnego bzu nie dla każdego będzie przyjmne. Pomóc może rozcieńczenie go wodą lub osłodzenie niewielką ilością miodu.
Czy czarny bez obniża ciśnienie?
Niektóre z badań wskazują, że stosowanie czarnego bzu może sprzyjać regulacji ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Najprawdopodobniej ma to związek z wysoką zawartością związków polifenolowych.
Data publikacji: 25.01.2024
Data aktualizacji: 04.06.2024
Bibliografia
Assessment report on Sambucus nigra L., fructus (2014), dostępny online: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-sambucus-nigra-l-fructus_en.pdf [dostęp: 09.01.2023].
Assessment report on Sambucus nigra L., flos (2018), dostępny online: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-sambucus-nigra-l-flos-revision-1_en.pdf [dostęp: 09.01.2023].
Matławska I. (2008), Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań.
Waszkiewicz-Robak B., Biller E. (2018), Właściwości prozdrowotne czarnego bzu, Probl Hig Epidemiol, nr 99(3), s. 217-224.
Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Młodzianka A. (2013), Bez czarny (Sambucus nigra L.) – domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębieniE, Lek w Polsce, nr 23 (6-7), s. 266-267.
W momencie odwiedzenia przez Użytkownika Portalu, gromadzone są pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) czyli małe pliki tekstowe, zawierające niewielkie ilości informacji, które pobierane są podczas odwiedzania Portalu i przechowywane na Urządzeniu Użytkownika.
Pliki cookies są powszechnie stosowane w celu usprawnienia działania witryn internetowych, umożliwiają nam zapewnienie kluczowych funkcji serwisu, zwiększenie jego bezpieczeństwa, ciągłe doskonalenie, personalizację zgodnie z Twoimi preferencjami oraz wyświetlanie treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań.
Zgoda na pliki cookies jest dobrowolna i można ją wycofać w dowolnym momencie z poziomu strony "Ustawienia Cookie".
Administratorem danych osobowych Klientów, gromadzonych za pośrednictwem strony www.aptelia.pl, jest Medeor Sp. z o. o. z siedzibą w Łodzi, a w niektórych przypadkach nasi Partnerzy. Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Więcej informacji o korzystaniu przez nas z plików cookies oraz o przetwarzaniu Twoich danych osobowych, w tym o przysługujących Ci uprawnieniach, znajdziesz w Polityce prywatności.
Na podstawie niżej wymienionych celów przetwarzania Twoich danych, możesz skonfigurować ustawienia
prywatności i określić w jaki
sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Poniżej opisujemy cele i funkcje przetwarzania Twoich danych.
Niezbędne 2
Niezbędne pliki cookies, których wykorzystanie jest niezbędne do umożliwienia realizacji podstawowych funkcji, takich jak sprawne poruszanie się po witrynie internetowej, czy dostęp do zabezpieczonych obszarów witryny internetowej. Bez tych plików cookies Portal może nie działać prawidłowo.
Analityczne pliki cookies umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt oraz źródeł ruchu występujących na naszym Portalu. Pomagają ustalić Administratorowi, jak Użytkownik porusza się po Portalu. Dzięki tym danym Administrator może analizować statystyki oraz raporty dotyczące funkcjonowania Portalu oraz poprawiać jej wydajność.
Te pliki cookies pozwalają na odpowiednie dostosowanie treści reklamowych do zainteresowań Użytkownika, nie tylko na naszym Portalu, ale także poza nią. Reklamowe pliki cookies mogą być instalowane za pośrednictwem Portalu, również przez podmioty współpracujące z Administratorem. Na podstawie informacji z tych plików cookies oraz aktywności w innych witrynach internetowych, budowany jest profil zainteresowań Użytkownika. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych Użytkowników.