Kątowe zapalenie warg, które potocznie nazywamy zajadami, powstają na skutek rozwoju bakterii lub grzybów w kącikach ust. Wilgoć i ciepło sprzyjają rozwojowi bakterii i grzybów, choć na ogół organizm dobrze sobie radzi z ich zwalczaniem. Jednak z różnych przyczyn może dojść do rozwoju drobnoustrojów, powodując bolesne nadżerki. Dowiedz się, czym zajady różnią się od opryszczki, jakie są przyczyny powstawania zajadów oraz jak je leczyć.
Spis treści
- Jak odróżnić zajady od opryszczki?
- Zajady – przyczyny powstawania kątowego zapalenia warg
- Jak leczyć zajady – maść na zajady i wzbogacona dieta
Jak odróżnić zajady od opryszczki?
Aby skutecznie leczyć zajady, należy przede wszystkim prawidłowo je zdiagnozować. Przez niektóre osoby bywają mylone z opryszczką. Opryszczka, którą wywołuje wirus, objawia się jednak bąblem z płynem surowiczym w środku. Natomiast zajady powstają wyłącznie w kącikach ust i przybierają postać rany. Długo nieleczone lub leczone nieskutecznie zajady mogą mieć warstwy strupów, które także pękają – w takim przypadku po wyleczeniu zajadów mogą pozostać blizny.
Zajady – przyczyny powstawania kątowego zapalenia warg
Przyczyny powstawania zajadów najczęściej leżą u podstaw osłabionej odporności. Ta może wynikać z przebytej niedawno infekcji, antybiotykoterapii czy chronicznego stresu i niewyspania. Również niewłaściwa dieta może przyczynić się do spadku odporności organizmu. Dlatego pojawienie się zajadów powinno być dla nas sygnałem ostrzegawczym i motywacją do przyjrzenia się naszemu trybowi życia.
Zajady powstają często na skutek niedoboru witaminy C oraz witaminy B12 – tę drugą znajdziemy przede wszystkim w mięsie, dlatego powinni ją suplementować wegetarianie i weganie. Jednak na niedobory witaminy B12 cierpią również osoby, które jedzą mięso. Jeśli pojawiły się u nas zajady, warto wykonać badanie krwi pod kątek niedoboru witaminy B12.
Ponadto zajady mogą powstać w wyniku przesuszenia skóry – zarówno latem, jak i zimą. Dlatego przez cały rok należy pielęgnować usta, stosując pomadki nawilżające, a wychodząc na mróz pomadki ochronne.
Jak leczyć zajady – maść na zajady i wzbogacona dieta
Zajady należy leczyć objawowo i przyczynowo. Skuteczne okazują się gotowe maści na zajady, której skład wzbogacony jest o składniki kojące rany oraz o witaminy. Maść na zajady możemy także wykonać samodzielnie – wystarczy do tłustego kremu dodać zawartość kapsułki z witaminą B12, dokładnie wymieszać i nakładać w spękane kąciki ust.
Poza tym zajady warto smarować miodem lub pomadką z aloesem. W przypadku pomadki należy odpowiednią jej ilość nabrać na czysty palec i zaaplikować w kącik ust. Nie należy przykładać sztyftu do ust, by nie przeniosły się na niego bakterie i grzyby, które w przyszłości ponownie będą powodować powstawania zajadów.
Należy także wzbogacić dietę o produkty bogate w witaminę C i B12. Odporność wzmocnimy także jedząc surowy, zmiażdżony czosnek oraz spożywając miód. Nie dodawajmy go jednak do herbaty, by nie tracił swoich właściwości.
W zdecydowanej większości przypadków zajady można leczyć samodzielnie w domu. Jeśli jednak kilka dni kuracji nie przyniesie ulgi lub zajady szybko wrócą, należy skonsultować się z lekarzem.