Spis treści
Zaparcia są częstą dolegliwością kobiet w ciąży. Najczęściej ich przyczyną są błędy żywieniowe. Powstawaniu zaparć sprzyjają też hormony ciążowe, które zaburzają pracę jelit i procesy trawienne. Jak sobie radzić z zaparciami? Posiłki spożywaj o regularnych porach, pij duże ilości wody, ruszaj się i sięgaj po produkty wspierające perystaltykę jelit.
Kup w aptece: Preparaty wspierające układ pokarmowy
Przyczyny zaparć w ciąży
Główną przyczyną zaparć w ciąży są błędy żywieniowe i brak wiedzy na temat komponowania prawidłowej diety. Większość pacjentek kieruje się zasadą jedzenia za dwoje, która jest mitem i szkodzi zarówno dziecku, jak i matce. Jakie złe nawyki w diecie sprzyjają powstawaniu zaparć?
-
Spożywanie zbyt obfitych posiłków o nieregularnych porach.
-
Picie zbyt małej ilości wody.
-
Przygotowywanie posiłków metodą smażenia na głębokim oleju.
-
Jedzenie potraw tłustych, dań typu fast food, słodyczy.
-
Stosowanie w nadmiarze soli i cukru.
-
Spożywanie zbyt dużej ilości kawy.
-
Stosowanie diety wysokobiałkowej.
Sprawdź również: Ciągła ochota na słodkie? Podpowiadamy, jak sobie z tym poradzić!
Wszystko to prowadzi do rozwoju problemów trawiennych i spadku samopoczucia przyszłej mamy. Błędy żywieniowe mają również odzwierciedlenie w zdrowiu kobiety. Nieprawidłowo skomponowana dieta nie pokrywa zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze, co prowadzi do powstawania niedoborów. Duży wpływ na przebieg ciąży i samopoczucie przyszłej mamy ma również aktywność fizyczna. Siedzący tryb życia prowadzi do zaburzeń perystaltyki jelit i osłabia aktywność mięśni, co w konsekwencji zaburza procesy wydalania.
Sprawdź ofertę: Leki na wzdęcia oraz zaparcia w ciąży
Dieta kobiet w ciąży
Prawidłowa dieta kobiety w ciąży powinna być dostosowana do trymestru i zwiększać podaż energetyczną wraz z kolejnymi miesiącami ciąży. W pierwszym trymestrze kobieta powinna przyjmować tę samą ilość kalorii co przed zajściem w ciąże. W drugim trymestrze wartość kaloryczna posiłków powinna wzrosnąć o 360 kcal, a w trzecim trymestrze o 475 kcal, przy całkowitym zapotrzebowaniu około 2300 kcal. Przyrost masy ciała w ciąży prawidłowo odżywiającej się kobiety powinien wynosić około 12,5 kg. To podaż energetyczna, która zapewni zdrowie zarówno dla matki, jak i wesprze prawidłowy rozwój dziecka. Kobieta w ciąży powinna spożywać 5 posiłków dziennie o regularnych godzinach i pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu (zalecane jest wypijanie około 2,5 litra wody). Dania należy przygotowywać metodą duszenia, gotowania lub grillowania.
Dieta powinna obfitować w produkty pełnoziarniste, suszone owoce, sezonowe i świeże warzywa, które usprawniają perystaltykę jelit np. śliwki, jabłka, gruszki, figi, pomidory, marchew, ryż, kasze gruboziarniste, razowe makarony.
Przeczytaj również: Co to jest metabolizm i w jaki sposób można go przyspieszyć?