Dieta wegetariańska i wegańska – suplementacja i zapobieganie niedoborom składników odżywczych
Dieta wegetariańska i wegańska cieszy się coraz większą popularnością, zarówno ze względów etycznych, jak i zdrowotnych. Choć odpowiednio zbilansowana może dostarczyć większości niezbędnych składników odżywczych, eliminacja produktów odzwierzęcych niesie ryzyko niedoborów, takich jak witamina B12, D, żelazo czy wapń. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, kluczowa jest świadoma suplementacja i dobrze skomponowana dieta. Jakie suplementy są niezbędne dla wegetarian i wegan? Jak zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych? Sprawdź, jak skutecznie uzupełnić dietę roślinną i zadbać o swoje zdrowie!
Popularność diety wegeteriańskiej i wegańskiej wśród społeczeństwa rośnie z roku na rok. Obie z tych diet wiążą się z wkluczeniami pewnych produktów. W przypadku diety wegetariańskiej wyłączeniu ulega tylko mięso i produkty je zawierające, a w diecie wegańskiej również wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli jaja, produkty mleczne czy miód. Oprócz motywacji ideologicznych, których podstawą jest empatia wobec zwierząt, diety roślinne są często stosowane również ze względu na walory zdrowotne. Należy jednak pamiętać, że wykluczając z codziennego jadłospisu mięso i produkty zwierzęce możemy narazić się na niedobory niektórych witamin i minerałów. Eliminacja produktów odzwierzęcych stwarza ryzyko niedoborów, w szczególności witaminy B12, witaminy D, żelaza i wapnia. Niezwykle istotna w przypadku zmiany nawyków żywieniowych jest konsultacja z dietetykiem, który na początku pomoże nam ułożyć zbilansowany „bezmięsny” jadłospis, a także odpowiednia suplementacja witamin i składników odżywczych.
Witamina B12 to jedna z kluczowych witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w szczególności układu nerwowego oraz procesów krwiotwórczych. Głównym jej źródłem jest mięso, ryby czy nabiał. Niedobór tej witaminy bardzo często spotykany jest u jaroszy i jaroszek.
Niedobór witaminy B12 najczęściej objawia się on anemią, czyli zmniejszeniem ilości czerwonych krwinek we krwi, a co za tym idzie zwiększoną męczliwością, sennością, suchością skóry czy też wypadaniem włosów.
W związku z tym u osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej zaleca się jak najszybsze wprowadzenie suplementacji witaminą B12. Średnie dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12 wynosi dla osób dorosłych 2,4 µg/d. W celu dostarczenia organizmowi takiej ilości witaminy, wymagana jest jej suplementacja w dawce:
• 50–100 µg/dzień lub
• 1000 µg podawanej 2 razy w tygodniu lub
• 2000 µg podawanej raz w tygodniu.
Najlepiej przyswajalną forma witaminy B12 znajdującą się w suplementach jest cyjanokobalamina, którą można znaleźć w postaci tabletek dojelitowych czy też aerozoli podjęzykowych. Wspomagająco oprócz suplementów można również dodawać do diety płatki śniadaniowe, niesłodzone napoje sojowe czy odżywcze płatki drożdżowe wzbogacone o witaminę B12.
Wapń i witamina D są niezbędne do utrzymania zdrowia kości i zębów. Ich niedobory prowadzą bowiem do zmniejszenia gęstości mineralnej kości, a co za tym idzie do ich zwiększonej łamliwości czy osteoporozy. Głównym źródłem wapnia są produkty mleczne takie jak mleko, jogurty czy sery, których brakuje niestety w diecie u wegan. Dobre roślinne źródło wapnia stanowią np. zielone, liściaste warzywa takie (kapusta, brokuł), nasiona sezamu, tahini, suszone owoce (rodzynki, śliwki, figi, morele) czy wzbogacone wapniem tofu czy napoje sojowe lub owsiane. W niektórych przypadkach u osób zmagających się z niedoborami wapnia niezbędna jest również odpowiednia jego suplementacja doustnymi preparatami.
Dobrym roślinnym źródłem wapnia są między innymi zielone warzywa liściaste, takie jak kapusta i brokuły.
Ekspozycja na światło słoneczne to główny czynnik wpływający na syntezę witaminy D w naszym organizmie. Ze względu na położenie geograficzne Polski, większość Polaków nie tylko wegan i wegetarian mierzy się z niedoborami tej witaminy. Dlatego tak istotna jest jej całoroczna suplementacja w dawkach:
- niemowlęta - 400 IU/d
-noworodki – 400-600 IU/d
- dzieci 1-3 r.ż. – 600 IU/d
- dzieci 4–10 r.ż. – 600-1000 IU/d
- młodzież (11-18 r.ż.) i dorośli – 1000-2000 IU/d.
Żelazo jest niezbędne do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek w organizmie. Jego niedobory mogą powodować anemie, która objawia się zwiększoną męczliwością, sennością czy problemami z koncentracją. U pacjentów stosujących dietę wegetariańską i wegańską również często obserwuje się niedobory tego pierwiastka, gdyż głównym jego źródłem są pokarmy mięsne, w szczególności czerwone mięso czy ryby takie jak sardynki oraz tuńczyk.
Pomimo tego, że dużo żelaza zawierają również rośliny strączkowe takie jak soczewica, fasola i ciecierzyca, czy zielone warzywa liściaste, to niestety nie wchłania się ono tak dobrze jak żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednakże zbilansowana, dobrze ułożona bezmięsna dieta zawierająca roślinne produkty zawierające żelazo powinna być wystarczająca w zapobieganiu niedoborom tego pierwiastka u wegetarian i wegan. W przypadku zaobserwowania u siebie objawów jego niedoboru niezbędna jest konsultacja z lekarzem celem ewentualnego włączenia suplementacji.
Rośliny strączkowe, takie jak soczewica, fasola i ciecierzyca, a także zielone warzywa liściaste, stanowią bogate, naturalne źródło żelaza.
Warto również wspomnieć, że suplementacja żelaza jest słabo tolerowana przez pacjentów, gdyż często wiąże się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Dlatego będąc na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej warto zadbać o jego wystarczającą codzienną podaż.
Cynk, jest istotnym minerałem biorącym udział w wielu procesach w organizmie. Jego źródłem są produkty mleczne oraz ryby. Zawierają go również produkty roślinne jak produkty pełnoziarniste, soja, soczewica czy fasola, jednak podobnie jak żelazo, cynk gorzej przyswajany jest przez organizm z tych produktów. Z tego powodu czasami wymagana jest również suplementacja tego pierwiastka.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do NNKT, czyli niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one wiele korzystnych właściwości zdrowotnych i odgrywają istotną rolę w wielu procesach biologicznych m.in. dobroczynnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, są niezbędne w rozwoju i utrzymaniu zdrowego mózgu i prawidłowego samopoczucia psychicznego czy wykazują charakter przeciwzapalny.
Dla jaroszy dobrym źródłem kwasów omega-3 mogą być olej lniany, siemię lniane czy orzechy włoskie.
Jednakże dowody sugerują, że wegetariańskie źródła kwasów tłuszczowych omega-3 mogą nie mieć takich samych korzyści w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, jak te zawarte w tłustych rybach. Wegetarianom i weganom można podawać je w formie suplementów np. z wyciągu z alg, dzięki czemu zostaną uzupełnione ich niedobory w diecie.
Data publikacji: 19.02.2025
Data aktualizacji: 19.02.2025
Bibliografia
Pawlak R, Parrott SJ, Raj S, Cullum-Dugan D, Lucus D. "How prevalent is vitamin B12 deficiency among vegetarians?" Nutr Rev. 2013 Feb;71(2):110-7.
Rizzo G, Laganà AS, Rapisarda AM, La Ferrera GM, Buscema M, Rossetti P, Nigro A, Muscia V, Valenti G, Sapia F, Ban Frangež H, D'Amico AG, Maugeri G, Vecchio M, Palumbo MA. "Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation." Nutrients. 2016 Dec 14;8(12):767.
Wilson LR, Tripkovic L, Hart KH, Lanham-New SA. "Vitamin D deficiency as a public health issue: using vitamin D2 or vitamin D3 in future fortification strategies." Proc Nutr Soc. 2017 Feb;76(1):392-399.
The vegetarian diet [online] https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/the-vegetarian-diet/ [dostęp:19.02.2025]
The vegan diet [online] https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/the-vegan-diet/ [dostęp:19.02.2025]
Vegetarian diet: How to get the best nutrition [online] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/vegetarian-diet/art-20046446 [dostęp:19.02.2025]
W momencie odwiedzenia przez Użytkownika Portalu, gromadzone są pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) czyli małe pliki tekstowe, zawierające niewielkie ilości informacji, które pobierane są podczas odwiedzania Portalu i przechowywane na Urządzeniu Użytkownika.
Pliki cookies są powszechnie stosowane w celu usprawnienia działania witryn internetowych, umożliwiają nam zapewnienie kluczowych funkcji serwisu, zwiększenie jego bezpieczeństwa, ciągłe doskonalenie, personalizację zgodnie z Twoimi preferencjami oraz wyświetlanie treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań.
Zgoda na pliki cookies jest dobrowolna i można ją wycofać w dowolnym momencie z poziomu strony "Ustawienia Cookie".
Administratorem danych osobowych Klientów, gromadzonych za pośrednictwem strony www.aptelia.pl, jest Medeor Sp. z o. o. z siedzibą w Łodzi, a w niektórych przypadkach nasi Partnerzy. Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Więcej informacji o korzystaniu przez nas z plików cookies oraz o przetwarzaniu Twoich danych osobowych, w tym o przysługujących Ci uprawnieniach, znajdziesz w Polityce prywatności.
Na podstawie niżej wymienionych celów przetwarzania Twoich danych, możesz skonfigurować ustawienia
prywatności i określić w jaki
sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Poniżej opisujemy cele i funkcje przetwarzania Twoich danych.
Niezbędne 2
Niezbędne pliki cookies, których wykorzystanie jest niezbędne do umożliwienia realizacji podstawowych funkcji, takich jak sprawne poruszanie się po witrynie internetowej, czy dostęp do zabezpieczonych obszarów witryny internetowej. Bez tych plików cookies Portal może nie działać prawidłowo.
Analityczne pliki cookies umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt oraz źródeł ruchu występujących na naszym Portalu. Pomagają ustalić Administratorowi, jak Użytkownik porusza się po Portalu. Dzięki tym danym Administrator może analizować statystyki oraz raporty dotyczące funkcjonowania Portalu oraz poprawiać jej wydajność.
Te pliki cookies pozwalają na odpowiednie dostosowanie treści reklamowych do zainteresowań Użytkownika, nie tylko na naszym Portalu, ale także poza nią. Reklamowe pliki cookies mogą być instalowane za pośrednictwem Portalu, również przez podmioty współpracujące z Administratorem. Na podstawie informacji z tych plików cookies oraz aktywności w innych witrynach internetowych, budowany jest profil zainteresowań Użytkownika. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych Użytkowników.