Spis treści
- Jak się objawia hipoglikemia reaktywna i dlaczego powstaje?
- Hipoglikemia reaktywna – jak stawiana jest diagnoza?
- Hipoglikemia reaktywna – jak leczyć
Hipoglikemią reaktywną nazywamy stan drastycznego spadku poziomu glukozy we krwi. Niedocukrzenie powstaje niedługo po zjedzeniu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów prostych. Dolegliwość ta nie dotyczy tylko osób chorujących na cukrzycę, a również popełniających błędy żywieniowe. Hipoglikemia reaktywna nazywana jest też poposiłkową.
Jak się objawia hipoglikemia reaktywna i dlaczego powstaje?
Objawy hipoglikemii reaktywnej ujawniają się, kiedy poziom cukru we krwi spadnie poniżej 70 mg/dl. Stan ten może powodować nagłe uczucie osłabienia, kołatanie serca, drżenie dłoni, zaburzenia koncentracji, nadmierne pocenie się i poczucie niepokoju. Dodatkowo nagły spadek glukozy potęguje senność, drażliwość lub nietypowe zachowanie. U niektórych osób mogą wystąpić wymioty, nudności, bóle brzucha i głowy.
Główną przyczyną hipoglikemii reaktywnej jest wyrzut insuliny z trzustki do krwi, która obniża poziom cukru. Proces ten jest całkowicie naturalny pod warunkiem, że spadek stężenia glukozy nie jest gwałtowny, co ma miejsce w przypadku hipoglikemii. Dolegliwość może pojawić się w konsekwencji nieprawidłowej diety z dużą zawartością węglowodanów. Z powodu hipoglikemii często cierpią osoby stosujące drastyczne głodówki, spożywające posiłki w nieregularnych porach lub unikające śniadań. Często z nagłym spadkiem glukozy mierzą się pacjenci z wrodzoną nietolerancją galaktozy lub fruktozy. Hipoglikemia reaktywna może być również następstwem operacji żołądka.
Przeczytaj również: Jakie zdrowe oleje wybrać do smażenia i do picia?
Hipoglikemia reaktywna – jak stawiana jest diagnoza?
Diagnostyka hipoglikemii reaktywnej polega na dokładnym zebraniu wywiadu przez lekarza a w kolejnym etapie na ocenie stężenia poziomu cukru we krwi po wcześniejszym podaniu pacjentowi glukozy. Wynik mierzony jest co godzinę.