Butelki z probiotykami w napoju mlecznym na jasnoniebieskim tle
Zdrowie i uroda Mariola Kolary
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 9060 razy

Probiotyki na odporność – jak działają?

Probiotyki to pożyteczne bakterie, które pomagają zrównoważyć naturalną florę w jelitach.  Mogą one pomóc w poprawie trawienia, zwiększeniu funkcji odpornościowych i obniżeniu ryzyka chorób. Są ważnym elementem w poprawie stanu mikrobiomu człowieka po przejściu antybiotykoterapii. Jak działają probiotyki? Sprawdź!

Spis treści:


  1. Czym są probiotyki?
  2. Rodzaje probiotyków
  3. Dlaczego ważne są probiotyki?
  4. O funkcjonowaniu jelit i ich związku z układem odpornościowym
  5. Dobre bakterie — pomocnicy w walce z wirusami
  6. Jak wybrać probiotyki, aby wzmocnić układ odpornościowy?

Czym są probiotyki?

Probiotyki to szczepy lakto- i bifidobakterii, które mają zdolność kolonizowania błony śluzowej przewodu pokarmowego i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mikroflory narządu. Normalnie są stale obecne w jelicie, działając szkodliwie na patogeny i organizmy warunkowo chorobotwórcze. 

Do najpopularniejszych probiotyków należą lakto- i bifidobakterie, występujące nie tylko w specjalistycznych suplementach, ale także w kefirze, kapuście kiszonej i innych pokarmach fermentowanych z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Stają się one pierwszą pomocą organizmu w przypadku uruchomienia układu odpornościowego. Preparaty wspomagające odporność są często przepisywane po zażyciu antybiotyków, a także osobom w stresie, gdy obciążenie organizmu jest wyjątkowo duże. 

Przeczytaj również: Odporność: czym jest i jak działa?

Rodzaje probiotyków

Istnieją dwa główne rodzaje probiotyków:

  • probiotyki bakteryjne – pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Mogą również pomóc w trawieniu pokarmów i wchłanianiu się składników odżywczych. Najpopularniejsze probiotyki bakteryjne obejmują Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis i Streptococcus thermophilus. 

  • probiotyki drożdżowe – drożdże to kolejny rodzaj organizmów stosowanych jako probiotyki, ale w przeciwieństwie do bakterii, drożdże nie potrzebują tlenu, aby przetrwać i rosnąć. Niektóre z najczęściej stosowanych probiotyków drożdżowych obejmują Saccharomyces boulardii i Saccharomyces cerevisiae

Powiązane produkty

Dlaczego ważne są probiotyki? 

Wszystkie korzyści płynące ze składników odżywczych, pierwiastków śladowych i witamin docierają do naszego organizmu z jedzeniem, poprzez spożycie. Bogactwo i dostępność wielu różnych grup żywności, w tym owoców i warzyw, zbóż i innych źródeł węglowodanów, białek roślinnych i zwierzęcych oraz tłuszczów różnego pochodzenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. 

Przeczytaj także: Dieta na odporność, co jeść, aby rzadziej chorować?

Jednocześnie wielu osobom nie udaje się zbudować prawdziwie pełnowartościowej diety dla siebie i swojej rodziny. Może to wynikać z braku czasu, nieuwagi. 

Czy jest jakiś sposób na zrekompensowanie braku wartościowych elementów? 

Tak, jednym z nich jest zbudowanie mikroflory jelitowej, aby każdego dnia uzyskiwać jak najwięcej z jedzenia. To mikroskopijne organizmy, które pracują dzień i noc w bezmiarze błony śluzowej jelit, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych, wzmacnianie układu odpornościowego i wiele więcej. Jak im pomóc? 

Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest przyjmowanie probiotyków na wzmocnienie odporności. 

Warto wiedzieć: Jak prawidłowo stosować probiotyk przy antybiotyku i nie tylko?

O funkcjonowaniu jelit i ich związku z układem odpornościowym 

Naukowcy od dawna zdają sobie sprawę ze związku między stanem mikroflory jelitowej a ogólnym stanem zdrowia. Na podstawie próbek mikrobiomu konkretnych osób mogą bez wątpienia stwierdzić, czy stosują one odżywczą dietę, ćwiczą, czy mieszkają w mieście lub na wsi. Mikroflora odpowiada również na wiele innych pytań, takich jak zdolność organizmu do obrony przed inwazyjnymi patogenami oraz do regeneracji po urazach i uszkodzeniach. Mikroflora jest  bardzo ważnym elementem układu odpornościowego organizmu. 

Odporność na infekcje zewnętrzne, zdrowa skóra, dobre trawienie w większości przypadków związane są ze zdrowiem mikroflory jelitowej. 

Mikroflora przewodu pokarmowego odgrywa istotną rolę w zdrowiu organizmu: 

  • bierze udział w metabolizmie,

  • eliminuje wzrost mikroflory patogennej,

  • tworzy barierę ochronną błony śluzowej jelit,

  • pełni rolę immunogenną. 

Dlatego wymaga stałej ochrony i renowacji. Przyjmowanie suplementów z dobroczynnymi bakteriami, które mogą ponownie zasiedlić powierzchnię błony śluzowej jelit, to świetna opcja, aby pozytywnie wpłynąć na swój stan. Najlepsze probiotyki na odbudowę odporności szybko pobudzają aktywność warunkowo korzystnych mikroorganizmów. 

Dobre bakterie — pomocnicy w walce z wirusami 

Podatność na przeziębienia jest często łączona przez lekarzy ze sposobem, w jaki ogólne zdrowie reaguje na jelita. Najprościej mówiąc, jelita są miejscem, w którym żyje Twoja odporność, w tym odporność na przeziębienia. Pracuje tam około 70% komórek odpornościowych odpowiedzialnych za reakcję organizmu na patogeny wywołujące SARS. Dlatego w okresie przeziębień nasze zdrowie jest bezpośrednio związane z dobrym samopoczuciem układu pokarmowego. 

W sezonie przeziębień lekarze ogólni i pediatrzy regularnie przepisują swoim pacjentom probiotyki na odporność dla dorosłych – trudno stworzyć listę najlepszych, ale istnieją pewne zalecenia dotyczące wyboru tych właściwych.  

Jak wybrać probiotyki, aby wzmocnić układ odpornościowy? 

Niezrównoważony skład mikroflory jelitowej często prowadzi do niektórych chorób jelitowych, takich jak alergie, choroby stawów, egzemy, opryszczka, waginoza, pleśniawki itp. W rzeczywistości takie choroby często leczy się za pomocą leków, choć w wielu przypadkach konieczne jest proste dostosowanie diety. 

Jednym z najprostszych rozwiązań pozwalających na utrzymanie prawidłowej flory jelitowej jest przyjmowanie probiotyków w płynie. 

Można je stosować w celu poprawy stanu mikroflory jelitowej, co wpłynie pozytywnie na wszystkie układy organizmu i wzmocni układ odpornościowy. Produkty te zawierają „przyjazne bakterie”, czyli przedstawicieli prawidłowej mikroflory, które są bardzo pomocne w zapobieganiu dysbakteriozie, zwłaszcza podczas antybiotykoterapii lub w przypadku chorób zakaźnych. Stosowanie probiotyków w płynie jest szczególnie skuteczne w okresie przeziębień, kiedy dominują infekcje wirusowe.  

Negatywny wpływ na mikroflorę jelitową mają w dużym stopniu: 

  • niewłaściwa dieta,

  • stosowanie antybiotyków,

  • przewlekły stres,

  • zła jakość wody pitnej,

  • brak snu.

Dlatego bardzo ważne jest monitorowanie swojego zdrowia i eliminowanie negatywnych czynników. 

Bibliografia

Maitreyi R., Sirounis Angela, Shrubsole J., Prebiotyki i probiotyki. Dieta zdrowych jelit", Esprit 2021,

Tessmer A. leczenie odżywianiem. Zdrowe jelita, Wydawnictwo Kobiece, 2022 


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij