Insulina to hormon wydzielany przez wyspy Langerhansa, wyspecjalizowane komórki znajdujące się w trzustce. Jej zadaniem jest m.in. regulowanie poziomu glukozy we krwi poprzez transportowanie jej do poszczególnych komórek organizmu, m.in. tkanki mięśniowej, wątroby oraz tkanki tłuszczowej. W określonych przypadkach może jednak dojść do insulinooporności (ang. Insulin Resistance, IR), czyli obniżenia wrażliwości organizmu na ten hormon. Co to jest insulinooporność i jak ją rozpoznać?
Spis treści:
- Czym jest insulinooporność?
- Insulinooporność – przyczyny
- Jak objawia się insulinooporność?
- Insulinooporność u dzieci – czy może wystąpić?
- Jak wykryć insulinooporność – badania
- Insulinooporność a cukrzyca – czym się różnią?
- Jak leczyć insulinooporność?
- Dieta w insulinooporności – co jeść, a czego unikać?
Czym jest insulinooporność?
Lekarze określają insulinooporność jako stan, w którym do utrzymania właściwego stężenia glukozy we krwi wymagane jest większe od fizjologicznego produkowanie insuliny. Komórki insulinozależne zaczynają słabiej reagować na produkowany hormon, a w rezultacie dochodzi do zwiększonej produkcji insuliny. Regularne wyrzuty insuliny prowadzą do pogłębienia problemu. Jeżeli ten stan utrzymuje się przez dłuższy czas, powoduje hiperinsulinemię.
Nieleczona insulinooorność zwiększa ryzyko wielu chorób, w tym nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2, zespołu policystycznych jajników (PCOS), czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Wczesne rozpoznanie IR zwykle pozwala skutecznie zwalczyć problem i przywrócić fizjologiczny wychwyt hormonu.
Na czym polega insulinooporność?

Sprawdź oferty: Suplementy regulujące poziom cukru
Insulinooporność – przyczyny
Insulinooporność może być wywoływana przez czynniki genetyczne, w tym wadliwą budowę cząsteczki insuliny, nieprawidłowości na poziomie receptora insulinowego albo w procesie transportu glukozy do komórki.
Istnieje też wiele innych przyczyn insulinooporności, zarówno zależnych, jak i całkowicie niezależnych od działania pacjenta. Do tych pierwszych można zaliczyć:
-
niską aktywność fizyczną;
-
siedzący tryb życia;
-
występowanie nadwagi lub otyłości;
-
nieprawidłowo zbilansowaną dietę (nadmiar kilokalorii, wysokie spożycie cukrów prostych i żywności przetworzonej);
-
przyjmowanie niektórych leków z grupy antydepresantów lub sterydów anabolicznych.
Jak objawia się insulinooporność?
Wiele objawów insulinooporności jest niespecyficznych, dlatego jej rozpoznanie w początkowej fazie rozwoju zaburzenia może być utrudnione. Do typowych symptomów zalicza się:
-
senność po posiłku;
-
przewlekłe uczucie zmęczenia i obniżony nastrój;
-
częste odczuwanie głodu o dużym natężeniu (tzw. wilczy głód);
-
zaburzenia w pracy tarczycy (nadczynność lub niedoczynność gruczołu);
-
drżenie rąk;
-
trudności z koncentracją i spowolnione procesy myślowe;
-
niekontrolowany przyrost masy ciała.
Warto wskazać, że nie wszystkie objawy muszą występować łącznie i z jednakowym natężeniem.
Insulinooporność u dzieci – czy może wystąpić?
Insulinooporność u dzieci może być wynikiem wielu czynników, w tym otyłości trzewnej, pochodzenia etnicznego (zaburzenia występują częściej u młodych pacjentów pochodzenia kaukaskiego), a także okresu dojrzewania. Ryzyko IR wzrasta też z powodu wcześniactwa oraz występowania cukrzycy ciążowej u kobiet. Do innych przyczyn zalicza się niedobór snu czy bierne palenie.
Wreszcie, insulinooporność mogą powodować terapie kortykosteroidami, hormonem wzrostu oraz szereg mutacji genetycznych i chorób autoimmunologicznych (np. choroba Hashimoto).
Jak wykryć insulinooporność – badania
Badanie insulinooporności można przeprowadzić na kilka sposobów. Najpopularniejsza metoda to test obciążenia glukozą, tzw. OGTT, który polega na spożyciu roztworu glukozy, a następnie badaniu krwi żylnej zgodnie z ustalonym protokołem. Pozwala on stwierdzić nieprawidłową tolerancję glukozy w organizmie pacjenta. Inne metody obejmują m.in.:
-
badanie poziomu glukozy i insuliny na czczo;
-
test tolerancji insuliny;
-
klamrę euglikemiczną;
-
badanie wskaźnika HOMA IR.
O doborze testów w przypadku pacjenta powinien zadecydować lekarz pierwszego kontaktu, ewentualnie diabetolog.
Insulinooporność a cukrzyca – czym się różnią?
Należy podkreślić, że insulinooporność a cukrzyca to zupełnie różne problemy. Jednak pierwsza może prowadzić do drugiej. W wyniku utrzymującego się w organizmie stanu hiperinsulinemii dochodzi do stopniowego wyczerpania się zdolności wydzielniczych komórek trzustki. W rezultacie we krwi stopniowo rośnie stężenie glukozy, stopniowo prowadząc do hiperglikemii.
Pierwszym etapem jest stan przedcukrzycowy. Stwierdza się go, jeśli stężenie glukozy we krwi na czczo wynosi między 100 a 125 mg/100 ml albo w teście OGTT dwie godziny po wypiciu roztworu waha się między 140 a 199 mg/100 ml.
Głównym celem pacjenta powinno stać się wtedy niedopuszczenie do wykształcenia się cukrzycy typu 2 oraz związanych z nią powikłań – sercowo-naczyniowych i innych.
Przeczytaj: Najczęstsze choroby serca
Jak leczyć insulinooporność?
W leczeniu insulinooporności bardzo ważne jest wdrożenie innych metod niż farmakologia. Warto zacząć od zmiany codziennych nawyków. Niezmiernie istotna jest aktywność fizyczna.
Minimum zalecane dla osoby dorosłej przez WHO to 150-300 minut aktywności aerobowej albo 75-150 minut aktywności anaerobowej tygodniowo.
Warto jak najszybciej zrezygnować z używek, jak alkohol i papierosy. W miarę możliwości należy odstawić leki diabetogenne, oczywiście po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Ważny jest odpowiednio długi i nieprzerywany sen. Optymalna długość wypoczynku to 7-8 godzin. W przypadku zaburzeń snu zaleca się naturalne sposoby wyregulowania nawyków. Lekarze zwracają też uwagę na ograniczenie stresorów. Dopiero w ostateczności zaleca się leczenie metforminą, która obniża poziom cukru we krwi.
Przeczytaj również: Dlaczego dieta nie działa?
Dieta w insulinooporności – co jeść, a czego unikać?
Zasadnicze znaczenie ma leczenie insulinooporności dietą. Należy zacząć od ograniczenia spożycia produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Doskonale sprawdzą się takie produkty, jak płatki zbożowe, pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe, makaron razowy, czy ryż brązowy.
Zaleca się eliminację z jadłospisu potraw smażonych, słodyczy i uzupełnienie menu w tłuszcze nienasycone pochodzące z roślin i tłustych ryb morskich. Posiłki powinny być spożywane często i regularnie z zachowaniem niskiej gęstości energetycznej i przewagą warzyw w każdym z nich.
Insulinooporność z biegiem czasu może przerodzić się w znacznie poważniejszy problem, jak zespół metaboliczny lub cukrzyca. Dlatego warto regularnie się badać, aby móc szybko przedsięwziąć odpowiednie działania.
Bibliografia
Lee SH, Park SY, Choi CS. Insulin Resistance: From Mechanisms to Therapeutic Strategies. Diabetes Metab J. 2022;46(1):15-37. doi:10.4093/dmj.2021.0280;
Yaribeygi H, Farrokhi FR, Butler AE, Sahebkar A. Insulin resistance: Review of the underlying molecular mechanisms. J Cell Physiol. 2019;234(6):8152-8161. doi:10.1002/jcp.27603;
Placzkowska S, Pawlik-Sobecka L, Kokot I, Piwowar A. Indirect insulin resistance detection: Current clinical trends and laboratory limitations. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2019;163(3):187-199. doi:10.5507/bp.2019.021.