kobieta zakraplająca sobie krople do oczu
Zdrowie i uroda Agnieszka Dzwonkowska, 14.07.2022
Przeczytane 380 razy

Zastosowanie alkoholu poliwinylowego. Kiedy warto go używać?

Alkohol poliwinylowy, otrzymywany w wyniku polimeryzacji octanu winylu, jest powszechnie stosowany w przemyśle, w tym w produktach farmaceutycznych. Jest przykładowo substancją czynną powszechnie stosowanych kropli do oczu lub preparatów do miejscowego stosowania w okulistyce. Jakie są jego właściwości?
 

Spis treści


  1. Zastosowanie alkoholu poliwinylowego w farmacji
  2. Kiedy stosować krople z alkoholem poliwinylowym?
  3. Gdzie jeszcze stosuje się alkohol poliwinylowy?

Alkohol poliwinylowy jest substancją chemiczną o powszechnym zastosowaniu w przemyśle, w tym w farmacji. Występuje jako substancja czynna wielu preparatów do miejscowego stosowania w okulistyce, np. w kroplach do oczu. Warto wspomnieć, że w formie stałej może występować w postaci bezwonnego kremu o białym zabarwieniu, w granulkach lub w proszku. Jest on rozpuszczalny w etanolu, ale nie jest rozpuszczalny w innych rozpuszczalnikach organicznych. W preparatach medycznych używa się roztworu alkoholu poliwinylowego.

Zastosowanie alkoholu poliwinylowego w farmacji

Alkohol poliwinylowy jest przede wszystkim składnikiem kropli do oczu, np. sztucznych łez. Krople dostępne są bez recepty i zapobiegają nadmiernej suchości oczu wywołanej pracą przy ekranie komputera czy w sztucznym oświetleniu. Podrażnienie i zmęczenie oczu może być także skutkiem aktywności w niesprzyjających warunkach atmosferycznych, m.in. w wysokiej temperaturze, na wietrze czy w miejscach, w których unosi się pył. W przypadku braku tzw. filmu łzowego roztwór wykazuje działanie ochronne na nabłonek rogówki oraz na spojówkę i zapobiega podrażnieniom. Uważany jest również za bardzo dobry środek do soczewek kontaktowych. Alkohol poliwinylowy ma tę zaletę, że nadaje sztucznym łzom odpowiednią lepkość, dzięki czemu krople po aplikacji przez dłuższy czas chronią oko przed wysuszeniem.

Kiedy stosować krople z alkoholem poliwinylowym?

Dostępne bez recepty krople z alkoholem poliwinylowym powinny znaleźć się w każdej domowej apteczce. Przyczynami nadmiernej suchości oka mogą być niesprzyjające warunki atmosferyczne czy tryb pracy, ale brak filmu łzowego pojawia się także z wiekiem. Zaburzenie może wynikać z przyjmowania niektórych leków, noszenia soczewek kontaktowych, być skutkiem palenia papierosów i przebywania w zadymionych pomieszczeniach. Nadmierne przesuszenie oczu nazywane jest przez specjalistów „zespołem suchego oka” i wbrew pozorom zdarza się bardzo często. Wiele osób bagatelizuje ten problem, ale odpowiednie nawilżenie zapobiega podrażnieniom czy bolesnemu owrzodzeniu rogówki i innym chorobom oczu, które mogą wymagać leczenia antybiotykiem.

Upośledzenie wydzielania filmu łzowego może być wynikiem chorób, np.:

  • zespołu Sjögrena (to choroba autoimmunologiczna, w której przebiegu dochodzi do zapalenia i uszkodzenia m.in. gruczołów łzowych),
  • niedomykalności powiek lub zmniejszenia ich ruchomości,
  • porażenia powiek.

Nadmierne wysuszenie powodują także protezy i epiprotezy, czyli protezy chroniące oczodół i zapobiegające jego kurczeniu się. Bywa również wynikiem uszkodzeń samych gruczołów łzowych, np. stanu zapalnego czy oparzeń.

Warto pamiętać, że aplikacja kropli, w tym tzw. sztucznych łez, może powodować czasowe upośledzenie ostrości widzenia, dlatego w tym czasie lepiej zrezygnować z prowadzenia pojazdów. Wskazany jest także odpoczynek od monitora czy ekranu telewizora. Ważne, aby nie bagatelizować niepokojących objawów i jeśli nie ustępują lub nasilają się, skonsultować się ze specjalistą. Niektóre schorzenia oczu wymagają stosowania leków dostępnych na receptę.

Przeczytaj również: Zmarszczki mimiczne - skąd się biorą i jak można sobie z nimi radzić?

Gdzie jeszcze stosuje się alkohol poliwinylowy?

Alkohol poliwinylowy ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle. W medycynie jest m.in. substytutem osocza do transfuzji krwi czy utrwalaczem pobranych próbek. W kosmetyce natomiast wykorzystywane są jego właściwości ochronne; można go znaleźć w składzie produktów pielęgnacyjnych, np. dla dzieci. Stosowany jest również jako tzw. składnik filmotwórczy, który jednocześnie nadaje kosmetykom ochronnym odpowiedniej konsystencji. Należy pamiętać, że kosmetyki, w których składzie znajduje się alkohol poliwinylowy, mogą wywoływać podrażnienia skóry wrażliwej. Jeśli pojawią się niepokojące zmiany po zastosowaniu preparatu, trzeba zrezygnować z dalszej aplikacji.


A: Agnieszka Dzwonkowska
Z: lek. Agnieszka Żędzian

Bibliografia

  1. A. Szczeklik, J. Alkiewicz (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2005.

Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij