Spis treści
- Co to jest gluten?
- Jak objawiają się nadwrażliwości na gluten?
- Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia
- Przykładowe produkty bezglutenowe
- Po czym poznać produkty bez glutenu?
Gluten to składnik powszechnie występujący w żywności. Rośnie liczba osób zmagających się z jego nietolerancją. Najczęściej kojarzoną formą nieprawidłowej reakcji na gluten jest choroba celiakia. Stan ten objawia się w różnoraki sposób, lecz najczęściej stwierdzane są takie objawy jak biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, zmęczenie, apatia, anemia i bóle głowy.
CO TO JEST GLUTEN?
Gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteniny i gliadyny, która znajduje się w ziarnach niektórych zbóż. Gluten obecny jest m.in. w życie, pszenicy i jej odmianach (w orkiszu, kamucie, płaskurce), jęczmieniu. Zapewnia on odpowiednią lepkość i elastyczność ciasta, co sprawia, że jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Z tą właściwością wiąże się nazwa glutenu. Wywodzi się ona z języka angielskiego od słowa „glue”, czyli klej. Niestety składnik ten wywołuje u niektórych osób działania niepożądane. Powszechnie przyjęto trzy nieprawidłowe reakcje organizmu na gluten: alergiczną, autoimmunizacyjną oraz inne immunologicznie mediowane nadwrażliwości.
Kup w aptece: Preparaty regulujące pracę układu trawiennego
JAK OBJAWIAJĄ SIĘ NADWRAŻLIWOŚCI NA GLUTEN?
Celiakia zwana też chorobą trzewną jest przypadłością, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji na spożyty gluten u osób genetycznie predysponowanych. Wyróżnia się kilka jej postaci klinicznych. Mianowicie:
-
jawną – określaną inaczej klasyczną. Dotyczy około 30% przypadków. Charakteryzuje się występowaniem objawów ze strony układu pokarmowego (bólu brzucha, biegunki, wzdęć, spadku masy ciała, obfitych cuchnących stolców tłuszczowych). Predysponuje do rozwoju osteoporozy bądź niedokrwistości;
-
niemą – określaną inaczej ubogoobjawową. Nie występują w niej objawy zespołu złego wchłaniania. Charakteryzuje się obecnością zmiany w błonie śluzowej jelita i przeciwciał we krwi. Stanowi czynnik ryzyka niedokrwistości, hipokalcemii, osteoporozy, zaburzeń wzrostu;
-
utajoną – inaczej określaną latentną, najczęściej obserwowaną u osób dorosłych, u których w przeszłości stwierdzono objawy celiakii, które z czasem ustąpiły, lecz nawróciły w wyniku działania specyficznego czynnika, np. ciąży bądź stresu;
-
potencjalną – nie stwierdza się w niej objawów klinicznych i zaniku kosmków jelitowych, obecne są przeciwciała typowe dla celiakii.
Alergia na gluten może objawiać się reakcjami skórnymi i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W jej patogenezie największą rolę odgrywają przeciwciała klasy IgE. Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych po białkach mleka.
Trzecia jednostka chorobowa związana ze złą reakcją na gluten to nieceliakalna nadwrażliwości na gluten. Wykazuje objawy podobne do celiakii, ale nie stwierdza się w niej zaniku kosmków. Osoby te także nie mają alergii na pszenicę, poziom IgE pozostaje w normie. Należy jednak zaznaczyć, że choroba ta została stosunkowo niedawno opisana i jak na razie jest podawana w wątpliwość przez niektórych badaczy.
Przeczytaj także: Co można jeść podczas biegunki?