Spis treści:
- Jodek potasu – czym jest, jak działa?
- Kiedy należy przyjmować jodek potasu?
- Jak stosować jodek potasu w przypadku promieniowania?
- Jodek potasu – przeciwwskazania
Jodek potasu – czym jest, jak działa?
Jodek potasu jest solą nieorganiczną. Został wynaleziony na początku XIX wieku. Zgodnie z obowiązującą nomenklaturą chemiczną jego pełna nazwa brzmi: sól potasowa kwasu jodowodorowego. Wzór jodku potasu to KI. Związek ten ma postać bezwonnej, niepalnej i rozpuszczalnej w wodzie substancji (rozpuszczalność jodku potasu w wodzie wynosi 1429 g/l przy 25°C), występującej w formie drobnych, białych kryształków.
Spektrum leczniczego działania jodku potasu być może nie jest szczególnie szerokie, jednak nie ogranicza się ono wyłącznie do prewencji następstw skażenia radioaktywnego. Od lat wykorzystuje się go w przemyśle farmaceutycznym, np. do produkcji płynu Lugola, który stanowi roztwór jodu w jodku potasu. Specyfik ten przeznaczony jest do stosowania zewnętrznego na skórę oraz błony śluzowe – jako środek o działaniu antyseptycznym, przeciwgrzybiczym, bakteriobójczym i wirusobójczym.
Zastosowanie jodku potasu dotyczy także schorzeń tarczycy. Jod bowiem jest składnikiem biorącym udział w syntezie hormonów tarczycowych. Jego prawidłowe stężenie w organizmie ma ogromny wpływ na właściwe funkcjonowanie tego gruczołu. Na rynku farmaceutycznym dostępne są więc także tabletki z jodkiem potasu, które może zalecić lekarz. Związek ten występuje ponadto w składzie kropli do oczu, rekomendowanych w profilaktyce zmętnień soczewki i ciała szklistego oka (krople z jodkiem potasu bez recepty dostępne są zarówno w aptekach stacjonarnych, jak i internetowych).
Poza tym KI wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wykrztuśne, a także może być wykorzystywany w leczeniu sporotrychozy (schorzenie wywoływane przez grzyby Sporothrix schenckii).
Sprawdź oferty: Leki i suplementy dla dzieci
Kiedy należy przyjmować jodek potasu?
Ponieważ jod nie jest magazynowany w ustroju, musi być uzupełniany wraz z dietą. Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, optymalne dzienne spożycie jodków wynosi:
-
dla osób dorosłych – 150 µg/dobę,
-
dla kobiet w ciąży i podczas laktacji – 250 µg/dobę,
-
w pierwszym roku życia – 50 µg/dobę,
-
w wieku od 1-5 lat – 90 µg/dobę,
-
wieku 6-12 lat – 120 µg/dobę.
W sytuacji, w której spożycie jodków jest zbyt niskie, powstają niedobory, skutkujące zaburzoną pracą gruczołu tarczowego. W konsekwencji rozwija się niedoczynność tarczycy. Dlatego też w przebiegu tej choroby lekarze endokrynolodzy, oprócz syntetycznych hormonów tarczycy, bardzo często przepisują pacjentom także leki z jodkiem potasu (najczęściej w dawce 100 lub 200 µg/dobę).
Na rynku aptecznym dostępne są ponadto suplementy zawierające tę substancję. Ich rolą jest uzupełnianie ewentualnych niedoborów jodu. Przyjmując je na własną rękę, należy jednak pamiętać, że nadmiar jodu w organizmie może powodować szereg skutków ubocznych, z których najpoważniejszym jest rozwój nadczynności tarczycy.
Osobne zagadnienie stanowi przyjmowanie jodku potasu w przypadku wystąpienia skażenia radioaktywnego.