Spis treści:
- Alergia – co to właściwie jest?
- Rodzaje alergii
- Jakie alergie spotyka się najczęściej?
- Objawy alergii
- Diagnostyka – testy na alergie
- Jak pozbyć się uczulenia?
- Alergia – NAJCZĘSTSZE PYTANIA
Alergia – co to właściwie jest?
Alergia (uczulenie) jest rodzajem nadwrażliwości, spośród której wyróżnia się opisywaną nadwrażliwość alergiczną lub niealergiczną. By dobrze zrozumieć zjawisko alergii, należy rozłożyć opisywane pojęcie na czynniki pierwsze. Nadwrażliwość to powtarzalne objawy – np. świąd i łzawienie oczu – wywołane ekspozycją na konkretny bodziec, który u osób zdrowych nie wywołuje żadnej, patologicznej reakcji. Nadwrażliwość można podzielić na:
-
alergię – zależną lub niezależną od immunoglobuliny IgE,
-
nadwrażliwość niealergiczną.
Alergia i nadwrażliwość niealergiczna dają niemalże takie same objawy. Zatem, co odróżnia oba pojęcia? To zaangażowanie układu odpornościowego. Alergia to reakcja, podczas której wywołane objawy są wynikiem działania układu immunologicznego. Najczęściej udział biorą immunoglobuliny w klasie E (IgE) lub inne przeciwciała oraz komórki (wówczas mowa o alergii IgE niezależnej).
Opisując alergię, warto dowiedzieć się, czym jest alergen. Alergeny to inaczej antygeny, czyli białka pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego, które dostając się do organizmu aktywują odpowiedź układu odpornościowego. Pierwszy kontakt z alergenem nie wywołuje reakcji alergicznej. Wówczas dochodzi jedynie do uczulenia, kiedy to rozpoczyna się produkcja swoistych przeciwciał oraz limfocytów. Kolejne, powtarzalne ekspozycje na czynnik alergizujący prowadzą do rozwoju reakcji zapalnej, a w następstwie alergii.
Zatem uczulonym można być na wszystko, a predyspozycje do alergii zależą od czynników genetycznych i środowiskowych. W ostatnich latach stale obserwuje się wzrost zachorowań na choroby alergiczne, co jest prawdopodobnie związane z hipotezą higieniczną. Hipoteza ta zakłada, że poprawa poziomu higieny doprowadziła do zwiększonej zapadalności na choroby z nadwrażliwości. Specjaliści podkreślają przy tym, że częstszy kontakt z drobnoustrojami i potencjalnymi alergenami we wczesnym dzieciństwie zmniejsza ryzyko rozwoju alergii.
|
|
Rodzaje alergii
Czym jest alergia krzyżowa? Alergeny mogą dostać się do organizmu różnymi drogami, np. pokarmową lub wziewną. Co więcej, uczulenie na niektóre alergeny warunkuje również nadwrażliwość na inne. Wówczas mówi się o alergii krzyżowej. Poszczególne rodzaje alergii towarzyszą pacjentowi przez cały rok, a niektóre są związane z sezonowością – tak jak w przypadku alergii na pyłki.
Alergia pokarmowa
Alergia pokarmowa dotyka zarówno dorosłych, jak i dzieci. Może być zależna lub niezależna od immunoglobuliny IgE, co warunkuje czas wystąpienia objawów. W przypadku alergii IgE zależnej, objawy wystąpią już po kilku minutach od spożycia alergenu. Natomiast postać niezależna od IgE może przynieść pierwsze symptomy kilka godzin lub nawet dni od spożycia konkretnego składnika pokarmowego. Najczęściej występuje u dzieci, które dodatkowo prezentują inne choroby wynikające z nadwrażliwości. Jest to zjawisko charakterystyczne dla marszu alergicznego.
Marsz alergiczny to współwystępowanie różnych chorób alergicznych, które następują kolejno po sobie. Co to oznacza w praktyce? Niektóre choroby alergiczne dzielą wzajemne, określone grupy genów, przez co dziecko rozwija poszczególne schorzenia, dotyczące odrębnych narządów. Zwykle już w okresie niemowlęcym dochodzi do ujawnienia się atopowego zapalenia skóry, po którym zostaje zdiagnozowana alergia pokarmowa. Najczęstsze alergeny pokarmowe u dzieci to:
-
jaja,
-
białko mleka krowiego,
-
soja,
-
orzeszki ziemne,
-
ryby,
-
pszenica.
Objawy alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry zwykle ustępują do około 5. roku życia. Niekiedy może dojść do rozwoju kolejnych chorób alergicznych: głównie astmy oskrzelowej i alergicznego nieżytu nosa.
Z kolei wśród dorosłych najczęściej rozpoznaje się alergie pokarmowe na:
-
ryby,
-
skorupiaki,
-
orzechy i orzeszki ziemne.
Alergia wziewna
Alergia wziewna dzieli się na sezonową (wówczas dotyczy zwykle alergenów roślinnych, które występują jedynie w określonych porach roku) i całoroczną. Uczulenie może objawiać się pod postacią np. alergicznego nieżytu nosa czy alergicznego zapalenia spojówek.
Całoroczne występowanie objawów jest najczęściej związane z alergią na roztocza kurzu domowego, jak i alergeny zwierząt. Alergeny zwierzęce znajdują się nie tylko w sierści, ale także w ślinie, moczu, kale i złuszczonym naskórku. Alergia na kota dotyczy aż 50% pacjentów, zaś uczulenie na psa dotyka około 25% alergików. Co ciekawe, alergeny kocie mogą utrzymywać się w domu nawet do 6 lat, licząc od momentu zniknięcia zwierzęcia z domu.
Spośród ptaków najbardziej alergizujące są papugi oraz gołębie.
Alergia kontaktowa
Alergia kontaktowa występuje w wyniku kontaktu konkretnego alergenu ze skórą. Wówczas może wystąpić wysypka, uporczywy świąd, zaczerwienienie, a nawet obrzęk. Dość często spotykanym przykładem alergii kontaktowej jest uczulenie na lateks. Lateks służy do wyrobu sprzętu medycznego (np. cewników), odzieży ochronnej i wielu innych. Unikanie produktów zawierających lateks to jedyna metoda leczenia.
Zdarza się też, że uczuleni pacjenci muszą stosować jednocześnie specjalne zalecenia żywieniowe, głównie ze względu na możliwość wystąpienia reakcji krzyżowej.
Alergia krzyżowa
Część alergenów różnorodnego pochodzenia ma podobną strukturę białkową, przez co dostając się do organizmu alergika, wywołuje reakcję alergiczną. Oznacza to, że osoby uczulone na określone alergeny mogą reagować także na inne czynniki uczulające – wziewne, pokarmowe czy kontaktowe. Poniżej zaprezentowano niektóre grupy alergenów, które odpowiadają za powstawanie alergii krzyżowej:
-
uczulenie na pyłki brzozy, olchy lub leszczyny warunkuje alergię na morele, pomidory, migdały, jabłka, śliwki, kiwi, wiśnie,
-
uczulenie na trawy warunkuje alergię na orzeszki ziemne, soję, ziemniaki, pietruszkę, pomidory,
-
uczulenie na bylicę babkę lancetowatą lub rumianek warunkuje alergię na marchew, czosnek, imbir, kminek, koper,
-
uczulenie na lateks warunkuje alergię na kiwi, awokado i banany.
Uczulenie na jad owadów błonkoskrzydłych
Owady błonkoskrzydłe – np. osy, pszczoły, trzmiele – posiadają żądła, a podczas użądlenia wstrzykują porcję jadu (osy) lub pozostawiają zbiorniczek jadowy (pszczoła). Niemal natychmiast po użądleniu może dojść do rozwoju jednej z reakcji wymienionych poniżej:
-
miejscowej zwyczajnej – pojawia się ból i zaczerwienienie w miejscu użądlenia, a także umiarkowany obrzęk. Objawy powinny ustąpić samoistnie w ciągu kilku dni;
-
miejscowej dużej alergicznej – występuje duży obrzęk, którego średnica przekracza 10 cm i nie ustępuje po upływie 24 godzin. Mogą wystąpić objawy ogólnoustrojowe w postaci rozbicia, zmęczenia, gorączki, dreszczy;
-
uogólnionej alergicznej – jest to reakcja anafilaktyczna, której nasilenie określa się za pomocą specjalnej, 4-stopniowej skali Müllera. 1 stopień charakteryzuje jedynie świąd, pokrzywka, zaczerwienienie i obrzęk. Następnym stopniom towarzyszą zaś trudności z oddychaniem, przyspieszenie akcji serca, a w skrajnych przypadkach wstrząs;
-
uogólnionej toksycznej – układ immunologiczny nie bierze udziału w tej reakcji, gdyż objawy są wynikiem toksyczności jadu. Zwykle powstaje po jednoczesnym użądleniu przez dużą liczbę owadów. Może dojść do poważnych powikłań, np. uszkodzenia serca;
-
nietypowej – występującej bardzo rzadko, a pojawiające się objawy są niespecyficzne, np. bóle stawów, osłabienie mięśni.