Spis treści:
- Jak zrobić sok z aronii?
- Sok z aronii – właściwości
- Czy sok z aronii może zaszkodzić? Przeciwwskazania
- Dawkowanie soku z aronii – ile można wypić?
- Czy można podawać sok z aronii dla dzieci?
Jak zrobić sok z aronii?
Aronia czarnoowocowa (łac. Aronia melanocarpa) jest rozgałęzionym krzewem należącym do rodziny różowatych (łac. Rosaceae). Choć jej naturalnym siedliskiem są przede wszystkim wschodnie rejony Ameryki Północnej, bardzo dobrze zadomowiła się także w innych zakątkach świata. W Polsce uprawy aronii prowadzone są od lat 80’ XX. wieku. Warto podkreślić, że w naszym kraju produkuje się jej naprawdę dużo, a mimo to owoc ten jest nadal dość mocno niedoceniany, co w głównej mierze ma związek z jego cierpkim smakiem.
Biorąc jednak pod uwagę walory prozdrowotne surowca, nie ma najmniejszych wątpliwości, że warto z niego korzystać. Najpopularniejszym produktem aroniowym jest sok, który można nabyć obecnie w aptekach, sklepach zielarskich i spożywczych.
Kup w aptece: Preparaty naturalne
Przygotujemy go także z łatwością w warunkach domowych. Jak zrobić sok z aronii samodzielnie? To całkiem proste. Przepisów na jego wykonanie jest bardzo dużo. Można go sporządzić np. z wykorzystaniem sokownika. W tym celu wystarczy umieścić umyte owoce w naczyniu (np. ok. 2,5 kg aronii) i zasypać cukrem (ok. 1 kg). Gorący sok wystarczy zlać do wysterylizowanych butelek.
Jeśli nie ma do dyspozycji sokownika, wystarczy zwykły garnek. Należy w nim umieścić aronię z dodatkiem wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30 min. Następnie należy przelać powstały sok przez sito i ewentualnie dosłodzić według własnego uznania. Nie jest to jednak konieczne, zwłaszcza jeśli z preparatu mają korzystać osoby cierpiące na cukrzycę. Sok z aronii bez dodatku cukru dostępny jest także w aptekach.
Przeczytaj: Dlaczego warto jeść seler naciowy?
Sok z aronii – właściwości
Sprawdźmy zatem, jakie są właściwości soku z aronii? Otóż jego wpływ na organizm jest wielokierunkowy, co w głównej mierze ma związek z wysoką zawartością polifenoli (owoce aronii mogą zawierać nawet do 20 g polifenoli w 1 kg). Najważniejsze z nich to antocyjany. Właśnie one stanowią najważniejszą grupę biologicznie aktywnych składników, która decyduje o silnych właściwościach przeciwutleniających surowca, a także determinuje ich ciemnogranatowy kolor. Jak wskazują badania, aronia na tle innych popularnych w Europie owoców, takich jak np. czarne jagody, porzeczki, wiśnie czy winogrona jest wręcz rekordzistką jeśli chodzi o zawartość związków antocyjanowych.
Dzięki antocyjanom, ale i pozostałym składnikom (flawonoidy, garbniki, witamina C, witaminy B2, B6, E, PP, sole mineralne) działanie soku z aronii jest bardzo szerokie. Specyfik ten wywiera dobroczynny wpływ na ustrój poprzez aktywność:
-
przeciwutleniającą (neutralizuje wolne rodniki);
-
przeciwzapalną;
-
uszczelniającą na naczynia krwionośne;
-
przeciwbakteryjną;
-
witaminizującą.
W takim razie na co pomaga sok z aronii i kiedy warto po niego sięgać? Tradycyjne zastosowanie tego środka obejmuje wspomaganie leczenia takich dolegliwości, jak:
-
stany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego,
-
hipercholesterolemia;
-
anemia;
-
zaburzenia krążenia,
-
nadmierna przepuszczalność naczyń krwionośnych;
-
pogorszenie jakości widzenia;
-
infekcje wirusowe i bakteryjne.
Z uwagi na silne właściwości antyoksydacyjne często podkreśla się prewencyjną rolę soku z aronii w rozwoju chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, zespół metaboliczny) oraz neurodegeneracyjnych (np. choroba Alzheimera, choroba Parkinsona).