Spis treści
Bakterie są odpowiedzialne za trawienie pożywienia, co umożliwia wchłanianie niezbędnych składników odżywczych. Biorą także udział w produkcji witamin. Zakażenie poszczególnymi szczepami nierzadko wymaga leczenia farmakologicznego. Podpowiadamy, jak można się zarazić i jak sobie pomóc w przypadku zakażenia.
Sprawdź oferty: Preparaty wspomagające odporność
CO TO SĄ BAKTERIE?
Bakterie to grupa mikroorganizmów wszechobecnych w środowisku zewnętrznym i wewnętrznym człowieka, które w świecie zwierząt tworzą odrębne królestwo. Występują we wszystkich typach otoczenia, takich jak woda, gleba, powietrze, a także znajdują się na powierzchniach innych organizmów żywych. Zasiedlają nawet środowiska jałowe, trudno- lub w ogóle niedostępne dla ludzi, jak lodowce czy tereny skażone np. promieniowaniem radioaktywnym. Mimo że mają prostą budowę i przybierają rozmaite kształty, pełnią istotne funkcje w przyrodzie. Przede wszystkim bakterie biorą udział w podtrzymywaniu wszelkich procesów biogeochemicznych oraz w procesach fermentacji i gnicia. Odpowiadają np. za trawienie pożywienia w przewodzie pokarmowym, umożliwiając tym samym rozkład i wchłanianie niezbędnych składników odżywczych. Stanowią ważny element ekosystemu również ze względu na udział w produkcji niektórych substancji, jak witaminy, oraz artykułów spożywczych, np. serów i jogurtów. Poddawane modyfikacjom genetycznym, są bezcenne w przemyśle farmaceutycznym przy produkcji różnego rodzaju leków.
Część bakterii – z obszernego królestwa liczącego sobie blisko kwintylion tego typu organizmów – jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To tzw. dobre bakterie. Niektóre jednak odpowiadają za różne nieprzyjemne w przebiegu i postępujące schorzenia, które mogą wiązać się z powikłaniami, a nawet śmiercią. Ze względu na rodzaj i środowisko, w którym bytują, bakterie szerzą się na wiele sposobów. Do zakażenia nimi może dojść poprzez kontakt bezpośredni lub pośredni.
Przeczytaj również: Czym charakteryzują się polipy jelita grubego? Jak je leczyć?
BAKTERIE – RODZAJE ZAKAŻENIA
Droga zakażenia, zwana także szerzeniem, oznacza sposób, w jaki bakterie się przenoszą. Ze względu na mechanizm wyróżnia się 2 jej rodzaje. Jednym z nich jest zakażenie endogenne (wewnątrzpochodne), które polega na gwałtownym rozmnażaniu się drobnoustrojów dotychczas znajdujących się w organizmie, ale w niewielkiej ilości. Szerzenie się tego typu następuje przy zaistnieniu sprzyjających bakteriom warunków, jak np. jelit.
Drugą możliwością jest zarażenie egzogenne (zewnątrzpochodne). Jego istotą jest przedostanie się bakterii do organizmu z zewnątrz na różny sposób. Źródłami chorobotwórczych bakterii mogą być ludzie i zwierzęta zakażone chorobą, będący nosicielami, lub też mięso. Postępujące zakażenie nie zawsze postępuje w sposób jawny. Jednym ze stanów pośrednich jest zarażenie przebiegające bezobjawowo. Doświadczyć można również zakażenia poronnego, w przebiegu którego objawy są nieznaczne, lub zakażenia utajonego z przejściowym okresem łagodnych dolegliwości poprzedzającym właściwe objawy.
Kup w aptece: Probiotyki dla dzieci