Spis treści
- Jakie działanie ma witamina B6?
- Gdzie można znaleźć witaminę B6?
- Niedobór witaminy B6
- Zapotrzebowanie na witaminę B6
Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest ważna dla organizmu. Odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a także za układ nerwowy. Po zażyciu wchłania się z przewodu pokarmowego do krwioobiegu, jednak zamiast stosowania suplementów diety można ją przyjmować wraz z pokarmem. Witamina B6 jest magazynowana w organizmie, głównie w wątrobie, nerkach, mięśniach i mózgu. Jej niewielkie ilości można znaleźć w jelitach, gdzie jest syntezowana.
Przeczytaj: Niefarmakologiczne sposoby na obniżenie ciśnienia krwi
Jakie działanie ma witamina B6?
W organizmie witamina B6 odpowiedzialna jest za kontrolowanie pracy enzymów, które odpowiadają za wiele reakcji istotnych dla funkcjonowania człowieka. Witamina B6 jest wykorzystywana w takich procesach jak:
-
Synteza białek i kwasów nukleinowych oraz przemiana aminokwasów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
-
Przemiana tłuszczów i węglowodanów.
-
Synteza glikogenu.
-
Synteza serotoniny i adrenaliny, czyli hormonów wpływających na układ nerwowy.
-
Produkowanie hemoglobiny.
-
Regulowanie poziomu cysteiny, aby chronić organizm przed miażdżycą. Produkowanie przeciwciał odpornościowych.
Często w suplementach diety witamina B6 i magnez występują razem, ponieważ poprawia ona jego wchłanianie. Ponadto ta witamina pozwala na leczenie niedokrwistości, a także niektórych chorób nerek. Jest również ważna w zapobieganiu tworzenia się kamieni nerkowych. Zaleca się zwiększenie przyjmowania witaminy B6 po przebytych chorobach i stosowaniu leków. Zmniejsza ona skutki uboczne długotrwale przyjmowanych medykamentów. Ponadto jest ona ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kobiety powinny po nią sięgać, aby zmniejszyć bóle menstruacyjne i złagodzić objawy PMS.
Sprawdź także: Czy witamina b6 jest ważna dla organizmu? Jaką wybrać?
Gdzie można znaleźć witaminę B6?
Pirydoksyna występuje w dużej ilości produktów, które spożywamy na co dzień. Można ją znaleźć zarówno roślinnych, jak i pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej witaminy B6 znajduje się natomiast w otrębach pszennych, kaszy gryczanej, a także mięsie, głównie kurczaku i indyku. Ponadto tę witaminę można znaleźć w:
-
rybach,
-
wątróbce,
-
produktach mlecznych,
-
pieczywach pełnoziarnistych,
-
nasionach słonecznika,
-
orzechach, głównie laskowych i włoskich,
-
owocach jak banany, pomarańcze, truskawki, maliny,
-
warzywach jak ziemniaki, brokuły, karczochy, marchew, biała kapusta,
-
soi i tapioce,
-
kaszach bulgur i brązowym ryżu.
Urozmaicona dieta bogata w te produkty sprawia, że rzadko pojawiają się niedobory tej witaminy, jednak zaleca się, aby raz na jakiś czas wykonywać badanie oznaczenia poziomu B6 w organizmie.