Spis treści:
Jakie witaminy trzeba brać w ciąży?
Zgodnie z rekomendacjami PTGiP (Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników) u kobiet ciężarnych przydatnych do stosowania w suplementacji jest 5 substancji: żelazo, kwas foliowy, Wit D i kwasy DHA oraz jod.
Warto wiedzieć: Poród naturalny, fazy porodu, przebieg
Żelazo w ciąży
W okresie poza ciąża przeciętna dieta w zupełności pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jego niedobór w ciąży jest najczęstszą przyczyną występowania anemii. Zapotrzebowanie na żelazo rośnie w kolejnych trymestrach ciąży. W I trymestrze zapotrzebowanie wzrasta o 1 mg, II trymestrze o 4-5 mg, a w III aż o 7,5 – 10 mg. Warto jest zaznaczyć, iż żelazo z posiłków wchłania się tylko w ok. 10-15%. Aby zwiększyć jego wchłanianie, należy spożywać posiłki bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Kwas DHA w ciąży
Kwas DHA ma działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i w znacznym stopniu wpływa na rozwój mózgu u dziecka. Kwasy tłuszczowe mają również wpływ na zmniejszenie odsetka przedwczesnych porodów. Odpowiednia ilość DHA jest niezbędna do rozwoju ostrości wzroku i prawidłowego psychosomatycznego rozwoju dziecka.
W ciąży zapotrzebowanie na kwasy DHA wzrasta w zależności od trymestru. PTGiP rekomenduje suplementację u wszystkich ciężarnych co najmniej 200mg DHA/dobę. W grupie kobiet obciążonych ryzykiem porodu przedwczesnego zaleca się stosowanie 1000mg DHA/dobę.
Sprawdź ofertę: Witaminy dla kobiet w ciąży
Witamina D3 w ciąży
Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, zwiększa odporność organizmu, wzmacnia strukturę kości, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego, krwotoku poporodowego i wystąpienia stanu przedrzucawkowego.
W świetle aktualnej wiedzy zaleca się każdej ciężarnej i karmiącej piersią z prawidłowym BMI suplementacje ok. 2000 IU/dobę. W przypadku kobiet o podwyższonym wskaźniku BMI zaleca się zwiększenie suplementacji do 4000 IU/dobę.
Przeczytaj: Suplementacja witaminy D u dzieci
Kwas foliowy (witamina B9) w ciąży – najważniejszy suplement
Witamina B9 jest niezwykle ważna w okresie ciąży, a także przed ciążą. Jej niedobór może prowadzić do wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu. Zaleca się suplementacje kwasu foliowego u wszystkich kobiet planujących ciąże oraz przez cały okres trwania ciąży w dawce 400 mg/dobę. [Podział zawijania tekstu]Zapotrzebowanie na kwas foliowy rośnie w poszczególnych trymestrach i wynosi odpowiednio 400-600 mg/dobę w I trymestrze, a w II i III trymestrze ciąży 600-800 mg/dobę. Zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy występuje szczególnie u kobiet z cukrzycą typu I i II, zażywających leki przeciwpadaczkowe oraz stosujących używki przed ciążą.
Witamina B12 w ciąży – czy warto suplementować?
Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek, syntezy DNA i przekaźników nerwowych. Bierze także udział w przemianie kwasu foliowego do aktywnej formy przyswajalnej przez organizm. Największą ilość tej witaminy mają podroby zwierzęce, ryby, sery żółte i jaja. Zapotrzebowanie na witaminę B12 w ciąży zwiększa się nieznacznie. U kobiet stosujących zbilansowaną dietę zwykle nie jest konieczna dodatkowa suplementacja. Należy zwrócić szczególną uwagę na kobiety stosujące dietę wegetariańską, a zwłaszcza wegańską (tutaj niemożliwe jest dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy B12 z pożywienia). U kobiet na diecie wegetariańskiej i wegańskiej konieczne jest rozważenie suplementacji tej witaminy. W zależności od stosowanej diety zaleca się suplementację od 50µg do 500µg witaminy B12 dziennie.
Witamina B6 obowiązkowa w ciąży tylko u wegetarianek
B6 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i w organizmie człowieka wpływa na rozwój układu nerwowego oraz bierze udział w licznych procesach metabolicznych. Witamina B6 ułatwia przyswajanie białka przez organizm. W różnych badaniach naukowych nie stwierdzono, iż rutynowa suplementacja witaminy B6 ma wpływ na przebieg ciąży, rozwój płodu czy ryzyko porodu przedwczesnego. Podobnie jak witamina B12, witamina B6 powinna być suplementowana u każdej ciężarnej na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.
Czy trzeba brać witaminę C w ciąży?
Kwas askorbinowy to witamina, która pełni bardzo wiele funkcji w organizmie. Zapewnia prawidłowy stan tkanki łącznej, ułatwia procesy gojenia się ran, wzmacnia naczynia krwionośne, podnosi odporność organizmu, bierze udział w syntezie niektórych neuroprzekaźników, ułatwia przyswajanie żelaza. Jest także bardzo silnym antyoksydantem, co wpływa na opóźnienie procesu starzenia. Warto zaznaczyć, iż niedobór witaminy C w ciąży może powodować poważne konsekwencje dla układu nerwowego dziecka. Zaleca się przyjmowanie minimum 85 mg/dobę witaminy C z pożywieniem (jest to dawka zabezpieczająca przed wystąpieniem poważnych niedoborów). Dodatkowa suplementacja witaminy C w ciąży jest bezpieczna w dawce do 1000 mg/dobę, ale zgodnie z aktualnymi badaniami nie udowodniono wpływu przyjmowania witaminy C na zmniejszanie ryzyka wystąpienia problemów związanych z ciążą.
Przeczytaj: Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze
Witamina K2 w ciąży
K2 wpływa na aktywność i działanie witaminy D, więc jest niezwykle ważna w okresie ciąży. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta nieznacznie z 700 do 770 µg/dobę. Badania wskazują na duży wpływ witaminy K na prawidłową budowę kości głowy, szkieletu, a także uzębienia u dziecka. Witamina K2 ma również istotny wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi. Warto zatem rozważyć suplementację witaminy K razem z witaminą D3.
Które witaminy mogą być niebezpieczne w ciąży?
Jedną z niebezpiecznych witamin w ciąży jest witamina A. Witamina A, jak każda witamina jest niezbędna do prawidłowego przebiegu ciąży. Należy jednak zaznaczyć, iż ryzyko jej przedawkowania może spowodować wystąpienie wodogłowia u dziecka, dlatego nie należy jej dodatkowo suplementować przy zbilansowanej diecie.