Spis treści:
- Witamina D3 – za co odpowiada w organizmie?
- Jakie są naturalne źródła witaminy D?
- Jak może dość do przedawkowania witaminy D?
- Przedawkowanie witaminy D3 – objawy
- Skutki nieprawidłowego poziomu witaminy D w organizmie
- Jak leczy się nadmiar witaminy D?
Witamina D3 – za co odpowiada w organizmie?
Witamina D3, znana również jako cholekalcyferol, odgrywa kluczową rolę w organizmie człowieka. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, ponieważ wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Reguluje również ich stężenie we krwi. Dzięki temu witamina D3 przyczynia się do utrzymania odpowiedniej gęstości kości i zębów. Zapobiega osteoporozie i krzywicy. Ponadto wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, wspierając obronę organizmu przed infekcjami. Ma także wpływ na pracę mięśni oraz układu nerwowego.
Zaobserwowano, że jest ważna w kontekście występowania zaburzeń glikemii i cukrzycy oraz chorób autoimmunologicznych (np. choroba Hashimoto). Witamina D jest również bardzo istotna w prewencji chorób neurodeganeracyjnych i psychicznych.
Sprawdź ofertę: Witamina D
Ile wynosi prawidłowy poziom witaminy D3 u dzieci i osób dorosłych?
Poziom witaminy D w organizmie mierzy się, wykonując badanie z krwi. Najczęściej określa się ilość krążącego metabolitu 25(OH).
Normy laboratoryjne za poziom optymalny dla osób dorosłych określają ilość aktywnego metabolitu od 30 do 50 ng/ml. Wartość pomiędzy 20 a 30 ng/ml jest uważana za suboptymalną, a jeśli jest niższa mówimy o niedoborze witaminy D. Stężenia wysokie mieszczą się w zakresie 50 – 100 ng/ml.
Wyższe od 100 ng/ml niosą ryzyko zatrucia witaminą D.
Zalecana dzienna dawka witaminy D3 (cholekalcyferolu) wynosi:
- Dla noworodków i niemowląt:
(0-6 miesięcy) – 400 IU (jednostek międzynarodowych);
(6-12 miesięcy) – 400-600 IU; - dla dzieci:
(1-3 lat) – 600 IU przez cały rok;
(4-10 lat) – 600-1000 IU, czas stosowania jest uzależniony od tego ile czasu dziecko pozostaje na słońcu w okresie od maja do września; - dla nastolatków (11-18 lat) – 1000-2000 IU, z zastrzeżeniem j.w.;
- dla dorosłych (19-65 lat) – 1000-2000 IU, z zastrzeżeniem j.w.;
- dla młodszych seniorów (65-75 lat) – 1000-2000 IU przez cały rok;
- dla starszych seniorów (75-90 lat i powyżej) – 2000-4000 IU przez cały rok;
Dawkowanie zawsze należy dostosować do masy ciała, udziału witaminy D w diecie oraz ekspozycji na słońce, szczególnie w miesiącach od wiosny do jesieni.
Zobacz produkty z kategorii witaminy.
Jakie są naturalne źródła witaminy D?
Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Jednak w Polsce zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasłonecznienie jest ograniczone, naturalna produkcja witaminy D spada. Skórna synteza jest również zmniejszona u seniorów. Niewystarczającą podaż witaminy D powstałej w procesie naturalnej syntezy, powinna uzupełniać dieta. Niestety niewiele produktów zawiera odpowiednie dawki witaminy D.
Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, m.in. łosoś, śledź, sardynka, tuńczyk. Niewielkie ilości znajdziemy w żółtkach jaj, maśle i serze. Witaminy D mogą dostarczyć również grzyby: borowiki, kurki i pieczarki. Produkty roślinne są ubogie w witaminę D. Dlatego duża część żywności wegańskiej i wegetariańskiej jest fortyfikowana czyli wzbogacana witaminą D. Naturalnym źródłem witaminy D jest również tran.
Sprawdź: Tran i kwasy omega dla dzieci
Suplementacja witaminy D – czy jest potrzebna?
Ze względu na położenie geograficzne Polski i niską podaż witaminy D z diety, jej suplementacja jest potrzebna i zalecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz w grupach ryzyka, takich jak niemowlęta, osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby o ciemnej karnacji oraz te, które mało przebywają na słońcu. Należy jednak pamiętać o przestrzeganiu zalecanych dawek, aby uniknąć przedawkowania.