Spis treści
Dieta bogata w błonnik może być stosowana jako profilaktyka zaparć i nowotworów jelita grubego. To również dobre rozwiązanie, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Najlepszym źródłem błonnika są rośliny zbożowe, warzywa i owoce, czyli produkty ogólnodostępne, które bardzo łatwo można wprowadzić do codziennej diety. Jedzenie bogate w błonnik powinno stanowić podstawę diety każdego, kto dba o zdrowie i kondycję.
Kup w aptece: Leki regulujące pracę układu pokarmowego
Czym jest błonnik?
Czym tak naprawdę jest błonnik, o którym możemy przeczytać w większości publikacji o dietach? To włókno, które nie ulega trawieniu w organizmie, ale reguluje pracę jelit i procesy trawienia. Jest mieszaniną substancji budujących ściany komórkowe roślin. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, zwłaszcza jeśli chodzi o perystaltykę jelit oraz ochronę błony śluzowej jelit i żołądka. Regularne spożywanie błonnika wspomaga trawienie, zapobiega kolkom i zaparciom. Jest on stosowany w diecie, ponieważ w formie rozpuszczalnej pęcznieje w jelitach pod wpływem wody, co powoduje zaspokojenie głodu. Błonnik nierozpuszczalny przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i wspomaga proces przemiany materii, co również jest korzystne, jeśli chcemy wyleczyć się z nadwagi. Wspomaga on również oczyszczanie organizmu z toksyn i zanieczyszczeń. Dieta bogata w błonnik coraz częściej uważana jest za profilaktykę groźnych chorób, m.in. raka jelita grubego czy nowotworu piersi.
Przeczytaj również: Co to jest błonnik witalny? Jakie są jego właściwości?
Jakie produkty są najbogatsze w błonnik?
Wiele ogólnodostępnych produktów jest bogatych w błonnik, więc łatwo włączyć go do codziennego jadłospisu. Mogą być bardziej lub mniej kaloryczne, warto zatem spożywać je z uwzględnieniem kaloryczności diety. Należy pamiętać, że błonnik pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pomaga ograniczyć apetyt i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Możemy go znaleźć przede wszystkim w roślinach, w tym w produktach zbożowych, takich jak płatki, otręby, pieczywo razowe i pełnoziarniste. Występuje w warzywach i owocach, zwłaszcza suszonych, roślinach strączkowych, a także w kaszach oraz orzechach.
Jeśli chcemy wzbogacić dietę o warzywa, to warto włączyć do jadłospisu te bogate w błonnik. Poza tym, że są cennym źródłem witamin i minerałów, zapewniają układowi pokarmowemu poprawne działanie. Warzywa bogate w błonnik to m.in.:
- czerwona fasola (25 g) i biała fasola (15,7 g),
- brukselka (5,4 g),
- groch (15 g),
- marchewka (3,6 g),
- kapusta (2,5 g).
Znaczne ilości błonnika zawierają owoce, które są naturalnym, a przede wszystkim zdrowym, zamiennikiem słodyczy i nie warto z nich rezygnować. Stanowią idealną przekąskę, kiedy w trakcie diety mamy ochotę na coś słodkiego. Warto mieć je pod ręką w pracy lub w szkole. Jeśli chodzi o zawartość błonnika, do diety warto włączyć przede wszystkim:
- suszone morele (10,3 g),
- rodzynki (3,7 g),
- jabłka (2 g),
- banany (1,7 g),
- gruszki (4,3 g).
Najbardziej wartościowym źródłem błonnika w diecie są produkty zbożowe, orzechy i nasiona. Do codziennego jadłospisu warto włączyć kasze, ryż i zastąpić nimi pieczone ziemniaki czy frytki. Największą zawartość błonnika mają:
- kasze,
- pieczywo pełnoziarniste,
- brązowy ryż,
- płatki pszenne i owsiane,
- orzechy,
- pestki dyni i słonecznika.
Błonnik można spożywać również w tabletkach jako suplement diety. Należy pamiętać, że najlepiej przyswajalny jest ten w naturalnej formie.