produkty bogate w błonnik
Zdrowie i uroda Agnieszka Dzwonkowska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 96420 razy

Produkty bogate w błonnik. Co stanowi najlepsze źródło błonnika?

Błonnik to włókno pokarmowe, które usprawnia pracę jelit. Do najbardziej znanych produktów pokarmowych zawierających błonnik należą przede wszystkim pełnoziarniste wyroby żytnie, ale też szałwia, ryż, kasza, płatki owsiane, migdały oraz owoce. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik u osoby dorosłej wynosi 25 gramów.

Spis treści


  1. Czym jest błonnik?
  2. Jakie produkty są najbogatsze w błonnik?

Dieta bogata w błonnik może być stosowana jako profilaktyka zaparć i nowotworów jelita grubego. To również dobre rozwiązanie, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Najlepszym źródłem błonnika są rośliny zbożowe, warzywa i owoce, czyli produkty ogólnodostępne, które bardzo łatwo można wprowadzić do codziennej diety. Jedzenie bogate w błonnik powinno stanowić podstawę diety każdego, kto dba o zdrowie i kondycję.

Kup w aptece: Leki regulujące pracę układu pokarmowego

Czym jest błonnik?

Czym tak naprawdę jest błonnik, o którym możemy przeczytać w większości publikacji o dietach? To włókno, które nie ulega trawieniu w organizmie, ale reguluje pracę jelit i procesy trawienia. Jest mieszaniną substancji budujących ściany komórkowe roślin. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, zwłaszcza jeśli chodzi o perystaltykę jelit oraz ochronę błony śluzowej jelit i żołądka. Regularne spożywanie błonnika wspomaga trawienie, zapobiega kolkom i zaparciom. Jest on stosowany w diecie, ponieważ w formie rozpuszczalnej pęcznieje w jelitach pod wpływem wody, co powoduje zaspokojenie głodu. Błonnik nierozpuszczalny przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i wspomaga proces przemiany materii, co również jest korzystne, jeśli chcemy wyleczyć się z nadwagi. Wspomaga on również oczyszczanie organizmu z toksyn i zanieczyszczeń. Dieta bogata w błonnik coraz częściej uważana jest za profilaktykę groźnych chorób, m.in. raka jelita grubego czy nowotworu piersi.

Przeczytaj również: Co to jest błonnik witalny? Jakie są jego właściwości?

Jakie produkty są najbogatsze w błonnik?

Wiele ogólnodostępnych produktów jest bogatych w błonnik, więc łatwo włączyć go do codziennego jadłospisu. Mogą być bardziej lub mniej kaloryczne, warto zatem spożywać je z uwzględnieniem kaloryczności diety. Należy pamiętać, że błonnik pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pomaga ograniczyć apetyt i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Możemy go znaleźć przede wszystkim w roślinach, w tym w produktach zbożowych, takich jak płatki, otręby, pieczywo razowe i pełnoziarniste. Występuje w warzywach i owocach, zwłaszcza suszonych, roślinach strączkowych, a także w kaszach oraz orzechach.

Jeśli chcemy wzbogacić dietę o warzywa, to warto włączyć do jadłospisu te bogate w błonnik. Poza tym, że są cennym źródłem witamin i minerałów, zapewniają układowi pokarmowemu poprawne działanie. Warzywa bogate w błonnik to m.in.:

  • czerwona fasola (25 g) i biała fasola (15,7 g),
  • brukselka (5,4 g),
  • groch (15 g),
  • marchewka (3,6 g),
  • kapusta (2,5 g).

Znaczne ilości błonnika zawierają owoce, które są naturalnym, a przede wszystkim zdrowym, zamiennikiem słodyczy i nie warto z nich rezygnować. Stanowią idealną przekąskę, kiedy w trakcie diety mamy ochotę na coś słodkiego. Warto mieć je pod ręką w pracy lub w szkole. Jeśli chodzi o zawartość błonnika, do diety warto włączyć przede wszystkim:

  • suszone morele (10,3 g),
  • rodzynki (3,7 g),
  • jabłka (2 g),
  • banany (1,7 g),
  • gruszki (4,3 g).

Najbardziej wartościowym źródłem błonnika w diecie są produkty zbożowe, orzechy i nasiona. Do codziennego jadłospisu warto włączyć kasze, ryż i zastąpić nimi pieczone ziemniaki czy frytki. Największą zawartość błonnika mają:

  • kasze,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • brązowy ryż,
  • płatki pszenne i owsiane,
  • orzechy,
  • pestki dyni i słonecznika.

Błonnik można spożywać również w tabletkach jako suplement diety. Należy pamiętać, że najlepiej przyswajalny jest ten w naturalnej formie.

Bibliografia

  1. F. Świderski (red.): Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Warszawa 2003, s. 278–286.

  2. H. Gerting, J. Przysławski: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Warszawa 2006, s. 37.

  3. E. Bartnikowska: Włókno pokarmowe w żywieniu człowieka. Część I, „Przemysł spożywczy” 1997, nr 51, s. 43–48.

  4. J. Hasik: Rola włókna roślinnego w żywieniu człowieka, Warszawa 1997.

  5. J. Wojnowski (red.): Wielka encyklopedia PWN, t. 4, Warszawa 2001, s. 187.

 


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij