Spis treści
- Czym jest błonnik rozpuszczalny?
- W jakich produktach można znaleźć błonnik rozpuszczalny?
- Błonnik pokarmowy na zaparcia
- Błonnik rozpuszczalny na odchudzanie
- Jak stosować błonnik?
Błonnik ma wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. To węglowodan złożony, który zmniejsza wchłanialność cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny, jeśli zostanie wprowadzony do żołądka, powoduje uczucie sytości, przez co jest też polecany, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn, w tym z metali ciężkich.
Czym jest błonnik rozpuszczalny?
Jeśli rozłożymy błonnik rozpuszczalny na substancje składowe, znajdziemy w nim m.in.: gumy, pektyny, śluzy roślinne i hemicelulozy. Błonnik reguluje zaburzenia gospodarki lipidowej, wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych, obniża glikemię po posiłku. W niektórych schorzeniach lub dietach zaleca się jego dodatkową suplementację.
Kup w aptece: Suplementy regulujące pracę układu trawiennego
Błonnik ulega całkowitej degradacji w jelicie grubym – w problemach z układem wydalniczym, np. w zaparciach, powoduje rozluźnienie masy kałowej, ale też pomaga wydalić z jelit zalegające w nich złogi. W żołądku natomiast pęcznieje i sprawia, że odczuwamy sytość. Spowalnia też wchłanianie węglowodanów i trójglicerydów oraz obniża poziom cholesterolu. Jego włączenie do diety przyspiesza odchudzanie. Błonnik rozpuszczalny warto stosować jako profilaktykę chorób żołądka i przewodu pokarmowego, ponieważ sprzyja rozwojowi dobrych bakterii. Stwierdzono, że jako uzupełnienie zbilansowanej diety zmniejsza ryzyko chorób serca, a także obniża ryzyko wystąpienia schorzeń onkologicznych, m.in. raka jelita grubego, żołądka, jak również raka piers.
Przeczytaj również: Co to jest metabolizm i w jaki sposób można go przyspieszyć?
W jakich produktach można znaleźć błonnik rozpuszczalny?
Zalecaną dawką błonnika rozpuszczalnego jest 25 g na dzień. Bardzo łatwo wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ zawierają go produkty ogólnodostępne. Przede wszystkim warto postawić na siemię lniane i zboża, np. jęczmień i owies (również otręby). Zawierają go owoce, zwłaszcza marakuja, suszone morele, daktyle, figi, śliwki, gruszki, jabłka, nektarynki, brzoskwinie. Do diety warto też włączyć fasolę, brukselkę, kapustę, bataty, szparagi, rzepę, kukurydzę czy awokado. Na diecie wegańskiej i wegetariańskiej poza warzywami i owocami warto sięgać po tofu.
Dieta bogata w błonnik to z pewnością dobry krok w stronę zdrowia. Zdarza się jednak, że nawet odpowiednio zbilansowany jadłospis nie jest w stanie zapewnić optymalnego poziomu błonnika. Wtedy warto sięgnąć po suplementy diety od sprawdzonych producentów. Błonnik w suplementach pochodzi przede wszystkim z babki płesznik, ale też z celulozy, gumy guar i pektyny. Należy pamiętać, że suplementacja błonnikiem wymaga większego spożycia wody.