produkty bogate w żelazo
Zdrowie i uroda Agnieszka Dzwonkowska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 69075 razy

Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie?

Żelazo to cenny minerał, nie tylko w przemyśle. Pierwiastek jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jego niedobór może objawiać się ogólnym osłabieniem, bólem głowy, suchością skóry oraz obniżeniem odporności. Jeśli badania krwi wykazują niedobór żelaza, należy wprowadzić zbilansowaną dietę i spożywać zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Warto też wspomagać się suplementami diety. Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie?

Spis treści


  1. Niedobór żelaza w organizmie – przyczyny
  2. Jakie są skutki niedoboru żelaza?
  3. Jak najszybciej uzupełnić niedobór żelaza w organizmie?

Niedobór żelaza to częsty problem, dotykający przede wszystkim osób, których dieta nie jest zbilansowana. Jednym z najlepiej przyswajalnych i naturalnych źródeł żelaza są rośliny oraz mięso i ryby. Warto wiedzieć, że czerwone mięso zawiera największą ilość żelaza hemowego.

Kup w aptece: Żelazo

Niedobór żelaza w organizmie – przyczyny

Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny i uczestniczy w wymianie tlenowej. Ma kluczowe znaczenie dla organizmu. W skład hemoglobiny wchodzi aż 70% żelaza w organizmie, reszta wykorzystywana jest w enzymach i białkach, które biorą udział w procesach metabolicznych. Część stanowi też rezerwę organizmu. Przedłużający się stan niedoboru żelaza we krwi może prowadzić do poważnych dla organizmu konsekwencji, np. anemii, która często występuje przy niewłaściwie zbilansowanej diecie.

Niedobór żelaza może być też skutkiem: 

  • utraty znacznej ilości krwi, np. na skutek wypadku i ran otwartych oraz w chorobach wpływających na układ krzepliwości,

  • zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, np. u kobiet w ciąży, 

  • upośledzenia wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego, co może być wynikiem choroby, ale też przyjmowanych leków.

Przeczytaj również: Morfologia krwi – jak czytać wyniki?

Jakie są skutki niedoboru żelaza?

Początkowo ciężko stwierdzić niedobory omawianego pierwiastka, zwykle pierwszym diagnozowanym objawem jest anemia, która stanowi już skutek znacznych niedoborów. Wcześniejsze symptomy są często bagatelizowane i kojarzone z przepracowaniem czy nadmiernym stresem w pracy. Tymczasem naszą uwagę powinny zwrócić takie objawy niedoboru żelaza, jak: nadmierna ospałość i zmęczenie, postępująca bladość skóry, która przybiera niebieskawy odcień i pozbawiona jest rumieńców, częste bóle głowy, które utrzymują się przez dłuższy czas, nasilające się migreny i osłabienie oraz łamliwość włosów i paznokci. Ciężka niedokrwistość jest zaawansowanym schorzeniem, które powodują niedobory żelaza. Właśnie dlatego nie należy lekceważyć podstawowych objawów, a jeśli badania krwi potwierdzą brak tego pierwiastka, powinno się jak najszybciej uzupełnić poziom żelaza w organizmie poprzez m.in. stosowanie odpowiedniej diety i dodatkową suplementację, a w zaawansowanych sytuacjach leczenie farmakologiczne pod kontrolą specjalisty.

Przeczytaj też: Jak radzić sobie ze stresem?

Powiązane produkty

Jak najszybciej uzupełnić niedobór żelaza w organizmie?

Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie? Mimo poważnych objawów niedoborów żelaza pierwiastek ten jest składnikiem m.in. wielu produktów spożywczych. Najwięcej żelaza znajduje się w czerwonym mięsie, które jednak wyklucza dieta wegetariańska i wegańska. Baranina, wołowina, cielęcina oraz podroby, np. wątroba wieprzowa, wołowa czy drobiowa, to główne jego źródła przy zbilansowanym odżywianiu. Jeśli chodzi o ryby, to warto jeść m.in. sardynki, śledzie, dorsza i makrelę. Można włączyć te produkty do codziennego jadłospisu, zwłaszcza jeśli zauważymy u siebie pierwsze niepokojące objawy, które mogą oznaczać niedobór żelaza.

Wśród warzyw i owoców najlepszymi produktami zawierającymi żelazo są np.: bób, burak, botwina, groszek, koper, natka pietruszki, maliny, szpinak, a także czarne i czerwone porzeczki oraz rośliny strączkowe. To idealne i bardzo zdrowe uzupełnienie odżywiania, które mieści się w każdej diecie.

Należy pamiętać, że liczy się wchłanialność pierwiastka, która nie powinna być blokowana. Jak temu zapobiec? Warto wiedzieć, co wypłukuje żelazo. Przede wszystkim warto ograniczyć spożywanie kawy i herbaty, zwłaszcza po posiłku, ponieważ zawarte w nich taniny utrudniają wchłanianie żelaza, oraz uzupełniać posiłki o produkty bogate w witaminę C.

Jeśli spożywając produkty bogate w żelazo, nadal nie odczuwamy poprawy kondycji organizmu, konieczne są badania krwi i specjalistyczna konsultacja, podczas której lekarz ustali leczenie farmakologiczne. Suplementację żelaza preparatami farmaceutycznymi najlepiej rozpocząć poprzez spożywanie tych, które mają najwyższą przyswajalność, tj. chelaty, fumarany, siarczanów oraz glukonianów żelaza.

Bibliografia

  1. Kuras M. i in.,Żelazo i cynk główne mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, „Farmakoterapia” 2015, vol. 25, nr 05 (288).

  2. Mekus M., Respondek W.,Żelazo – niezbędny składnik pokarmowy, „Żywienie Człowieka i Metabolizm” 2013; 40(1).

  3. Pleskaczyńska A., Dobrzańska A., Profilaktyka niedoboru żelaza u dzieci – standardy postępowania, „Standardy Medyczne/Pediatria” 2011; 8.


Wybór redakcji