Spis treści
- Co najczęściej wypłukuje żelazo z organizmu?
- Co poza dietą wpływa na wypłukiwanie żelaza?
- Jak przebiega wypłukiwanie żelaza?
Wśród powodów niskiego poziomu żelaza są m.in. źle zbilansowane posiłki, niezapewniające dobowego zapotrzebowania na składnik, utrudniające jego wchłanianie w jelitach lub przyspieszające jego metabolizm. Warto zatem unikać spożywania niektórych produktów.
Kup w aptece: Żelazo
Co najczęściej wypłukuje żelazo z organizmu?
Żelazo jest pierwiastkiem, którego obecność w odpowiedniej ilości jest niezbędna do utrzymania równowagi wielu różnorodnych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Odgrywa ono istotną rolę w dostarczaniu tlenu do narządów i mięśni, bierze udział w powstawaniu erytrocytów i warunkuje prawidłowe działanie wielu enzymów tkankowych. Wpływa też na układ nerwowy i wspiera odporność, dlatego jego niedobory przyczyniają się do powstawania różnych schorzeń i dolegliwości. Do optymalnego funkcjonowania organizmu potrzebne jest około 2 mg dziennie tego pierwiastka. Większa część wchodzi w skład hemoglobiny. Blisko 20% odkładane jest w formie zapasów w wątrobie, a pozostała ilość bierze czynny udział w procesach metabolicznych. Kiedy poziom żelaza jest zbyt niski, można doświadczyć zespołu powikłań zdrowotnych. Zastanawiając się, co wypłukuje żelazo z organizmu, warto przede wszystkim wziąć pod uwagę dietę.
Przeczytaj również: Suplementacja żelaza – najważniejsze zasady
Niedoborom sprzyja głównie niewystarczające spożycie produktów zawierających żelazo. Ryzyko pojawienia się tego typu stanu obserwuje się najczęściej podczas stosowania diety wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ wykluczają one lub znacznie ograniczają produkty pochodzenia zwierzęcego, stanowiące cenne źródło żelaza. Również niewłaściwie zbilansowana dieta codzienna bywa przyczyną wypłukiwania i niedoborów mikroelementu, ale też problemów z jego wchłanianiem w jelitach. Istotnie odpowiedzialne za to, co wypłukuje żelazo, są używki, zwłaszcza kawa, herbata oraz alkohol. Kawa i herbata zawierają bowiem składniki, które zakłócają adsorpcję pierwiastka z pożywienia. Ich picie nie działa niekorzystnie, o ile odbywa się pomiędzy posiłkami, a nie w trakcie. Ważny jest także sposób ich przyrządzania oraz stopień intensywności. Im mocniejszy napój, tym bardziej ingeruje on w procesy wchłaniania żelaza i wypłukiwania go z organizmu. Alkohol natomiast tylko pity w nadmiernych ilościach w sposób regularny przyczynia się do usuwania żelaza, ponieważ wywołuje wiele szkodliwych następstw wpływających na metabolizm i poziom elektrolitów, takich jak: niedokrwistość, uszkodzenie błony śluzowej żołądka czy upośledzenie mechanizmu transportu żelaza.
Przeczytaj również: Jak szybko uzupełnić niedobór żelaza?
Co poza dietą wpływa na wypłukiwanie żelaza?
Wypłukiwanie żelaza z organizmu pojawia się nie tylko w następstwie diety. Jest ono także powszechne w wieku dojrzewania oraz w czasie ciąży i połogu, kiedy to zapotrzebowanie na pierwiastek i jego wykorzystanie jest wysokie. Przyczyną problemu bywają także uporczywe biegunki, infekcje bakteryjne i stany zapalne żołądka czy zabiegi chirurgiczne związane z przewodem pokarmowym. Niebezpieczne dla żelaza są niektóre leki, zwłaszcza z grupy inhibitorów pompy protonowej oraz antagoniści receptora H2, stosowane nierzadko w leczeniu zgagi. Również źle dobrane suplementy bywają źródłem problemu, ponieważ tylko niektóre zawarte w nich substancje czynne wspierają wchłanianie żelaza, dlatego podczas zakupów należy zawsze dobrze zapoznać się ze składem kompleksu witaminowo-mineralnego. Wspierające działanie na przyswajalność żelaza mają m.in. witaminy C, B6, B9 i B12.
Dowiedz się więcej: Żelazo w ciąży – skutki niedoboru i suplementacja