Zakwaszenie organizmu – przyczyny, objawy, leczenie
Dieta i sport Karolina Sęczkowska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 11491 razy

Zakwaszenie organizmu – przyczyny, objawy, leczenie

Zakwaszenie organizmu to zaburzenie, do którego dochodzi w sytuacji, gdy równowaga kwasowo-zasadowa zostaje zachwiana. Najczęściej jest to spowodowane szybkim tempem życia i nieodpowiednim odżywianiem, a także codziennym stresem.

Spis treści


  1. Zakwaszenie organizmu – przyczyny
  2. Zakwaszenie organizmu – objawy
  3. Zakwaszenie organizmu – leczenie

Odpowiednie pH krwi wynosi 7,35–7,45, ponieważ to właśnie taki zakres sprawia, że w organizmie nie chwieje się równowaga kwasowo-zasadowa. Utrzymaniem stałego pH krwi zajmują się ludzkie organy takie jak nerki i płuca. W momencie, gdy pH krwi spada poniżej 7,35, można mówić o zakwaszeniu organizmu.

ZAKWASZENIE ORGANIZMU – PRZYCZYNY

Jedną z najważniejszych przyczyn, dla których następuje zakwaszenie organizmu, jest nieprawidłowa dieta. Chodzi tutaj przede wszystkim o spożywanie zbyt małej ilości warzyw i owoców, a zbyt dużej mięsa, serów żółtych oraz twarogów. Żywienie może mieć wpływ nie nie tylko na pH krwi, ale także moczu. Do innych przyczyn zakwaszenia organizmu kwalifikujemy:

  • stosowanie diet odchudzających lub eliminacyjnych, a także głodzenie się, 

  • nałogi takie jak picie alkoholu, palenie papierosów, picie mocnej kawy,

  • intensywna aktywność fizyczna przy nieodpowiednim żywieniu,

  • niezdrowy styl życia, pojawianie się stresu w organizmie,

  • występowanie wybranych chorób przewlekłych i stosowanie leków. 

Kup w aptece: Leki bez recepty układ pokarmowy

ZAKWASZENIE ORGANIZMU – OBJAWY

Omawiany problem może dawać różnorodne symptomy, a do najważniejszych można zakwalifikować:

  • ból głowy oraz stawów i mięśni,

  • chroniczne zmęczenie,

  • nerwowość,

  • zgagę, nudności, wzdęcia, bóle brzucha,

  • widoczne osłabienie paznokci, włosów, pogorszenie się stanu skóry,

  • infekcje, alergie.

Należy zaznaczyć, że zakwaszenie organizmu może wpływać niekorzystnie na stan zdrowia, a także zwiększać ryzyko rozwoju chorób. Spore znaczenie ma regularne sprawdzanie swojego pH krwi i moczu, ponieważ w ten sposób można stwierdzić, czy nie doszło do zakwaszenia. W tym celu należy wykonywać badanie ogólne moczu oraz badanie gazometryczne krwi. W sytuacji, gdy pacjent udaje się do lekarza po diagnozę, na początku specjalista może zlecić właśnie takie badania. W ten sposób można ustalić, czy pH krwi i moczu znajduje się w zakresie normy.

W momencie, gdy u pacjenta pojawiają się objawy zakwaszenia organizmu, ale pH jest w normie, konieczne jest szukanie innych przyczyn tych dolegliwości. Stan zakwaszenia wywołać może szereg konsekwencji zdrowotnych, dlatego tak duże znaczenie ma badanie się i obserwowanie symptomów płynących ze swojego ciała. W przypadku zakwaszenia organizmu rośnie ryzyko kwasicy metabolicznej, czyli kwasicy nieoddechowej. Dodatkowo zakwaszenie zwykle sprawia, że dochodzi częściej do różnych infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, co może mieć bardzo niebezpieczne skutki.

Przeczytaj również: Jak skutecznie przyspieszyć metabolizm? Co pomaga schudnąć?

Powiązane produkty

ZAKWASZENIE ORGANIZMU – LECZENIE

Leczenie zakwaszenia organizmu w znacznej mierze opiera się na odpowiedniej diecie, chociaż w początkowej fazie lekarz może zlecić odpowiednie leki i suplementy diety. Warto jednak zaznaczyć, że farmakoterapia może poprawić stan pacjenta tylko na krótki czas, a najważniejsze jest odpowiednie odżywianie. Najlepsza jest dieta alkaliczna, która podnosi pH. Do produktów o odczynie zasadowym można zakwalifikować warzywa i owoce. 

Z kolei do produktów, które są najbardziej obciążające kwasowo, należą nabiał oraz mięsa. Do diety u osoby z zakwaszeniem organizmu warto wprowadzić takie elementy jak: 

  • kasza jaglana,

  • buraki,

  • pomidory,

  • kiwi,

  • truskawki,

  • banany.

Dodatkowo czarną herbatę najlepiej zastąpić zieloną, a tradycyjną kawę zbożową. Posiłki najlepiej spożywać co dwie lub trzy godziny, a więc w niewielkich odstępach czasu. Poza wodą mineralną można pić napary ziołowe, a rano dobrze zdecydować się na picie szklanki wody niegazowanej.. W ten sposób można wdrożyć odpowiednią rutynę żywieniową i zadbać o swoje zdrowie. 

W przypadku zakwaszenia organizmu spore znaczenie ma profilaktyka, a więc niedopuszczanie do ponowienia sytuacji. Warto zastosować się do następujących działań:

  • włączenie warzyw i owoców do diety,

  • dbanie o codzienną, umiarkowaną aktywność fizyczną,

  • picie codziennie minimum 1,5 litra wody,

  • zaprzestanie spożywania alkoholu i palenia papierosów,

  • rezygnacja z żywności przetworzonej.

Sprawdź ofertę: Gumy do żucia na rzucenie palenia 

Można więc uznać, że kluczem do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w ludzkim ciele są zdrowa dieta i aktywność fizyczna.

Sprawdź także: Jak skutecznie i bezpiecznie rzucić palenie? Domowe sposoby na walkę z nałogiem

Bibliografia

  1. M. Adamczak, S. Surma, A. Więcek, Kwasica metaboliczna u chorych z przewlekłą chorobą nerek, „Forum Nefrologiczne”, nr 4, 2020.

  2. S.E. Brown, L. Trivieri, Przewodnik odkwaszania organizmu, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.


Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij