produkty bogate w błonnik
Zdrowie i uroda Agnieszka Dzwonkowska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 249842 razy

Produkty bogate w błonnik. Co stanowi najlepsze źródło błonnika?

Błonnik to włókno pokarmowe, należące do węglowodanów złożonych, które usprawnia pracę jelit. Do najbardziej znanych produktów pokarmowych zawierających błonnik należą przede wszystkim pełnoziarniste wyroby żytnie, ale też szałwia, ryż, kasza, płatki owsiane, migdały oraz owoce. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik u osoby dorosłej wynosi 25 gramów.

Spis treści:


  1. Czym jest błonnik?
  2. w jakich produktach jest błonnik?
  3. w jakich produktach jest najwięcej błonnika?

Dieta bogata w błonnik może być stosowana jako profilaktyka zaparć i nowotworów jelita grubego. To również dobre rozwiązanie, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Dobrym źródłem błonnika są rośliny zbożowe, warzywa i owoce, czyli produkty ogólnodostępne, które bardzo łatwo można wprowadzić do codziennej diety. Jedzenie bogate w błonnik powinno stanowić podstawę diety każdego, kto dba o zdrowie i kondycję.

Kup w aptece: Leki regulujące pracę układu pokarmowego

Czym jest błonnik?

Czym tak naprawdę jest błonnik pokarmowy, o którym możemy przeczytać w większości publikacji o dietach? To włókno, które nie ulega trawieniu w organizmie, ale reguluje pracę jelit i procesy trawienia. Jest mieszaniną substancji budujących ściany komórkowe roślin, w tym celulozę i ligninę. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, zwłaszcza jeśli chodzi o perystaltykę jelit oraz ochronę błony śluzowej jelit i żołądka. Regularne spożywanie odpowiedniej ilości błonnika wspomaga trawienie, zapobiega kolkom i zaparciom. Wyróżnia się dwa rodzaje: błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Forma rozpuszczalna pęcznieje w jelitach pod wpływem wody, co powoduje zaspokojenie głodu. Błonnik nierozpuszczalny natomiast przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i wspomaga proces przemiany materii, co również jest korzystne, jeśli chcemy wyleczyć się z nadwagi. Produkty bogate w błonnik wspomagają również oczyszczanie organizmu z toksyn i zanieczyszczeń. Dieta bogata w błonnik coraz częściej uważana jest za profilaktykę groźnych chorób, m.in. raka jelita grubego czy nowotworu piersi.

Przeczytaj również: Co to jest błonnik witalny? Jakie są jego właściwości?

w jakich produktach jest błonnik?

Wiele ogólnodostępnych produktów jest bogatych w błonnik, więc łatwo włączyć go do codziennego jadłospisu. Mogą być bardziej lub mniej kaloryczne, warto zatem spożywać je z uwzględnieniem kaloryczności diety. Należy pamiętać, że spożywanie produktów bogatych w błonnik pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pomaga ograniczyć apetyt i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Najlepszym źródłem błonnika są rośliny, w tym produkty zbożowe, takie jak płatki, otręby, pieczywo razowe i pełnoziarniste. Występuje w warzywach i owocach, zwłaszcza suszonych, roślinach strączkowych, a także w kaszach oraz orzechach.

PREPARATY NA BÓL BRZUCHA

SUPLEMENTY NA ODCHUDZANIE

WYBIERZ PROBIOTYK

Powiązane produkty

w jakich produktach jest najwięcej błonnika?

Jeśli chcemy wzbogacić dietę o warzywa, to warto włączyć do jadłospisu te bogate w błonnik. Poza tym, że są cennym źródłem witamin i minerałów, zapewniają układowi pokarmowemu poprawne działanie. Warzywa zawierające najwięcej błonnika to m.in.:

  • czerwona fasola (25 g) i biała fasola (15,7 g),
  • brukselka (5,4 g),
  • groch (15 g),
  • marchewka (3,6 g),
  • kapusta (2,5 g).

Kolejnymi produktami bogatymi w błonnik pokarmowy są owoce, które są naturalnym, a przede wszystkim zdrowym, zamiennikiem słodyczy i nie warto z nich rezygnować. Świeże lub suszone owoce stanowią idealną przekąskę, kiedy w trakcie diety mamy ochotę na coś słodkiego. Warto mieć je pod ręką w pracy lub w szkole. Jeśli chodzi o zawartość błonnika, do diety warto włączyć przede wszystkim:

  • suszone morele (10,3 g),
  • rodzynki (3,7 g),
  • jabłka (2 g),
  • banany (1,7 g),
  • gruszki (4,3 g).

Najbardziej wartościowym źródłem błonnika w diecie są produkty zbożowe, orzechy i nasiona. Do codziennego jadłospisu warto włączyć kasze, ryż i zastąpić nimi pieczone ziemniaki czy frytki. Największą zawartość błonnika mają:

  • kasze,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • brązowy ryż,
  • płatki pszenne i owsiane,
  • orzechy,
  • pestki dyni i słonecznika.

Błonnik można spożywać również w tabletkach jako suplement diety. Należy pamiętać, że najlepiej przyswajalny jest ten w naturalnej formie.

Bibliografia

  1. F. Świderski (red.): Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Warszawa 2003, s. 278–286.

  2. H. Gerting, J. Przysławski: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Warszawa 2006, s. 37.

  3. E. Bartnikowska: Włókno pokarmowe w żywieniu człowieka. Część I, „Przemysł spożywczy” 1997, nr 51, s. 43–48.

  4. J. Hasik: Rola włókna roślinnego w żywieniu człowieka, Warszawa 1997.

  5. J. Wojnowski (red.): Wielka encyklopedia PWN, t. 4, Warszawa 2001, s. 187.

 


Wybór redakcji