Spis treści:
Dieta bogata w błonnik może być stosowana jako profilaktyka zaparć i nowotworów jelita grubego. To również dobre rozwiązanie, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Dobrym źródłem błonnika są rośliny zbożowe, warzywa i owoce, czyli produkty ogólnodostępne, które bardzo łatwo można wprowadzić do codziennej diety. Jedzenie bogate w błonnik powinno stanowić podstawę diety każdego, kto dba o zdrowie i kondycję.
Kup w aptece: Leki regulujące pracę układu pokarmowego
Czym jest błonnik?
Czym tak naprawdę jest błonnik pokarmowy, o którym możemy przeczytać w większości publikacji o dietach? To włókno, które nie ulega trawieniu w organizmie, ale reguluje pracę jelit i procesy trawienia. Jest mieszaniną substancji budujących ściany komórkowe roślin, w tym celulozę i ligninę. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, zwłaszcza jeśli chodzi o perystaltykę jelit oraz ochronę błony śluzowej jelit i żołądka. Regularne spożywanie odpowiedniej ilości błonnika wspomaga trawienie, zapobiega kolkom i zaparciom. Wyróżnia się dwa rodzaje: błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Forma rozpuszczalna pęcznieje w jelitach pod wpływem wody, co powoduje zaspokojenie głodu. Błonnik nierozpuszczalny natomiast przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i wspomaga proces przemiany materii, co również jest korzystne, jeśli chcemy wyleczyć się z nadwagi. Produkty bogate w błonnik wspomagają również oczyszczanie organizmu z toksyn i zanieczyszczeń. Dieta bogata w błonnik coraz częściej uważana jest za profilaktykę groźnych chorób, m.in. raka jelita grubego czy nowotworu piersi.
Przeczytaj również: Co to jest błonnik witalny? Jakie są jego właściwości?
w jakich produktach jest błonnik?
Wiele ogólnodostępnych produktów jest bogatych w błonnik, więc łatwo włączyć go do codziennego jadłospisu. Mogą być bardziej lub mniej kaloryczne, warto zatem spożywać je z uwzględnieniem kaloryczności diety. Należy pamiętać, że spożywanie produktów bogatych w błonnik pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pomaga ograniczyć apetyt i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Najlepszym źródłem błonnika są rośliny, w tym produkty zbożowe, takie jak płatki, otręby, pieczywo razowe i pełnoziarniste. Występuje w warzywach i owocach, zwłaszcza suszonych, roślinach strączkowych, a także w kaszach oraz orzechach.
|
|