Spis treści
- Czynniki ryzyka wzrostu glukozy we krwi ciężarnej
- Dieta na obniżenie cukru we krwi w ciąży?
- Aktywność fizyczna a poziom cukru we krwi
Wahania glukozy we krwi dotyczą wielu kobiet w ciąży. W większości przypadków stężenie cukru da się obniżyć i ustabilizować za pomocą diety. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach dnia. Należy pamiętać o nawadnianiu organizmu. Błędem jest przejadanie się i tzw. jedzenie za dwoje. Duże znaczenie ma również regularna aktywność fizyczna.
Czynniki ryzyka wzrostu glukozy we krwi ciężarnej
Ciąża, a szczególnie jej II i III trymestr, jest okresem, w którym zachodzą w organizmie kobiety duże zmiany. W ich wyniku dochodzi do zaburzeń hormonalnych i metabolicznych. Są one m.in. przyczyną insulinooporności i zwiększonego zapotrzebowania na glukozę. W związku z tym często dochodzi do rozwoju cukrzycy ciężarnych.
Każda kobieta pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży powinna poddać się kontrolnym badaniom (m.in. wykonać test na tolerancję glukozy). Poziom cukru na czczo powyżej 92 mg/dl lub powyżej 153 mg/dl 2 h po obciążeniu 75 g glukozy wskazuje na cukrzycę ciążową. Podstawą leczenia, jak i profilaktyki jest przede wszystkim dieta. Bardzo ważne jest spożywanie pokarmów o regularnych porach i kontrola prawidłowego przyrostu masy ciała przyszłej mamy. Należy pamiętać, iż pojęcie jedzenia za dwoje jest mitem. Na każdym etapie ciąży zalecana jest również aktywność fizyczna, dostosowana do stanu zdrowia matki i płodu. Przestrzeganie tych zaleceń w wielu przypadkach jest wystarczającą metodą leczenia.
Kup w aptece: Leki i suplementy regulujące cukier
Zaburzenia stężenia glukozy we krwi w ciąży utrzymują się do 12 tygodni po porodzie, a następnie samoistnie ustępują. W tym czasie zalecane jest wykonywanie badań kontrolnych. U kobiet, u których wahania glukozy na czczo znacznie przekraczają dopuszczalne normy, konieczne jest wprowadzenie leczenia łączonego, polegającego na przestrzeganiu zaleceń dietetycznych i podawaniu insuliny.
Sprawdź także: Kiedy zrobić test obciążenia glukozą w ciąży?
Dieta na obniżenie cukru we krwi w ciąży?
1. Mniej owoców, więcej warzyw.
W jadłospisie przyszłej mamy powinny przeważać sezonowe, świeże i surowe warzywa. Najlepiej wybierać te o niskiej zawartości węglowodanów i niskim indeksie glikemicznym, np. ogórki, kapustę, sałatę, szczypior, cukinię, seler, kalafior, brokuły, paprykę, pomidory, cebulę, marchew.
2. Wybierz zdrowe przyprawy i zioła.
Do przyprawiania dań warto stosować naturalne, suszone zioła i samodzielnie przygotowane mieszanki przypraw. Nie zalecane jest używanie gotowych marynat i przypraw typu instant.
3. Jedz produkty z pełnego ziarna.
Produkty pełnoziarniste (pieczywo ciemne, graham, grube kasze, płatki owsiane, płatki jęczmienne, otręby) powinny być podstawą diety, gdyż są bogatym źródłem wartościowych węglowodanów i błonnika.
4. Wybieraj zdrowe tłuszcze.
Dieta przyszłej mamy powinna obfitować w naturalny i niskotłuszczowy nabiał, chude mięso, ryby, orzechy i nasiona.
5. Pij więcej wody.
Odwodnienie jest jedną z przyczyn wzrostu poziomu glukozy we krwi i zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy. Kobieta w ciąży powinna wypijać dziennie około 2,5 litra płynów, w tym minimum 1,5 litra czystej wody.
6. Sięgaj po naturalne suplementy.
Produkty o naturalnym składzie przeznaczone dla osób z wahaniami glukozy wspomagają metabolizm węglowodanów, stabilizują poziom glukozy we krwi i ograniczają wchłanianie cukru.
7. Unikaj tych produktów!
Niekorzystny wpływ na poziom glukozy we krwi, ale też na zdrowie mają produkty wysokoprzetworzone. Szczególnie szkodliwe są dania typu fast food, produkty o wysokim indeksie glikemicznym, spożywany w nadmiarze cukier, chleb i bułki pszenne, wyroby cukiernicze, słodzone płatki śniadaniowe, tłuste mięso, słodkie napoje i gotowe soki. Przyszła mama, u której poziom glukozy we krwi nie jest stabilny, powinna unikać również tłustego nabiału i smakowych jogurtów.
Przeczytaj również: Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać? Dieta cukrzycowa pod lupą!