Decyzja o poddaniu się procedurze in vitro to duże wyzwanie, które wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale także fizycznego. Wybór odpowiedniej diety jest nie mniej istotny, ponieważ może ona wpływać na jakość komórek jajowych i nasienia, a tym samym na efektywność procesu zapłodnienia. Jaką dietę warto stosować przed in vitro?
Spis treści:
- Dieta przed in vitro – dlaczego jest tak istotna?
- Dieta przed transferem zarodka – co jest jej podstawą?
- Czego unikać podczas przygotowań do in vitro?
- Dieta przy in vitro – jak komponować jadłospisy?
- Suplementacja przed transferem zarodka – jakie witaminy przed in vitro stosować?
- Podsumowanie
Dobrze zbilansowana dieta odgrywa bardzo istotną rolę podczas leczenia niepłodności, a jej znaczenie jest wielowymiarowe. Zdrowe, zrównoważone odżywianie dostarcza niezbędnych składników odżywczych, które pomagają w prawidłowym rozwoju i dojrzewaniu komórek jajowych, a to stanowi podstawę płodności kobiet. Ma tez udział w poprawieniu parametrów nasienia.
Badania wykazały, że odpowiednie odżywianie może poprawić liczbę, ruchliwość i morfologię plemników, co jest kluczowe dla męskiej płodności.
Dodatkowo, odpowiednia dieta prowadzi też do stabilizacji poziomu cukru we krwi, obniżenia insulinooporności oraz spadku masy ciała, co reguluje gospodarkę hormonalną organizmu i ułatwia poczęcie dziecka.
Profilaktyka w ciąży - sprawdź ofertę!
Podstawą diety przed transferem zarodka jest zrównoważone odżywianie, które ma na celu zapewnienie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego też nie różni się ona znacznie od ogólnych zasad zdrowego odżywiania i bazuje na diecie śródziemnomorskiej.
Sprawdź, jakie badania należy wykonać przed rozpoczęciem procedury in vitro
Niewątpliwie bazą diety powinny być pokarmy bogate w białka (czyli podstawowy element budulcowy) m.in. chude mięso i ryby, jajka, warzywa strączkowe oraz nabiał. W diecie powinny znaleźć się również zdrowe tłuszcze, takie jak te zawarte w awokado, orzechach i nasionach, ale także te obfite w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które znajdziemy w tłustych rybach, takich jak łosoś, śledź, pstrąg tęczowy i makrela. Zdrowy tłuszcz jest podstawowym paliwem dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Ważne jest również spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, które dostarczają witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia zarodka i matki.
Sprawdź ofertę Wspomaganie płodności
Ponieważ powodzenie procedury IVF zależy od ogólnego stanu zdrowia zarówno kobiety, jak i mężczyzny, wśród najważniejszych nakazów i zakazów znajdziemy dość oczywiste czynniki, które znacząco pogarszają nasze samopoczucie i/lub negatywnie oddziałują na nasze ciało.
Dowiedz się więcej o tym, jakie są obecnie dostępne metody leczenia niepłodność. Sprawdź na Aptelia.pl
Na pierwszym miejscu możemy postawić z pewnością zakaz palenia tytoniu, spożycia alkoholu oraz stosowania substancji psychoaktywnych, gdyż wszystkie te czynniki mogą negatywnie wpływać na płodność – poprzez uszkodzenia komórek jajowych i plemników, zaburzanie równowagi hormonalnej, zmniejszenie szansy na zapłodnienie czy udane zagnieżdżenie się zarodka.
Sprawdź, co to jest cytyzyna – składnik tabletek na rzucenie palenia. Dowiedz się więcej na DOZ.pl
Równie niebezpiecznym czynnikiem są toksyny środowiskowe, zarówno w okolicy miejsca zamieszkania, jak i w miejscu pracy. Pestycydy, dym czy metale ciężkie mogą bezpośrednio pogarszać naszą płodność, wywoływać choroby nowotworowe czy choroby przewlekłe, a także prowadzić do poronień czy powstania wad genetycznych przez cały okres ciąży.
U obu płci negatywny wpływ na płodność ma oczywiście nadmierna masa ciała, która poprzez aktywną metabolicznie tkankę tłuszczową prowadzi do dysregulacji hormonalnej – czasem obniżenie masy ciała o zaledwie kilka kilogramów potrafi znacząco poprawić płodność oraz zwiększyć szansę na powodzenie procedury IVF.
Istotną przyczyną niepowodzeń bywa również stres, który u kobiet potrafi prowadzić do zaburzeń owulacji. Przed rozpoczęciem in vitro należy poinformować lekarza także o wszystkich przyjmowanych lekach, aby upewnić się, że są one bezpieczne i nie wpływają negatywnie na naszą zdolność do prokreacji.
Zarówno przed i jak i po procedurze ważne jest regularne spożywanie posiłków. Zaleca się spożywanie 5–6 małych posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Nie jest to jednak reguła, której należy się kurczowo trzymać. Jeśli lepiej czujemy się jedząc rzadziej, ale nieco większe posiłki, także jest to jak najbardziej akceptowane. Ważne jest, aby się nie przejadać oraz pić odpowiednią ilość wody (co najmniej 2 litry dziennie) i dbać o jakość spożywanych posiłków. Regularność pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko wahań masy ciała przez cały proces zapłodnienia, jak i ciąży.
Oprócz prawidłowego żywienia i wprowadzenia zasad zdrowego stylu życia, warto wspomóc wysiłki związane z powodzeniem procedury IVF odpowiednimi suplementami:
- kwas foliowy (niezbędny dla prawidłowego rozwoju zarodka),
- witamina D (wspomaga zdrowie kości i układu immunologicznego),
- cynk (ważny dla zdrowia komórek jajowych i nasienia),
- selen (wspomaga zdrowie tarczycy).
Przygotowania do in vitro to proces, który wymaga odpowiedniego podejścia i zaangażowania. Dieta jest jednym z kluczowych elementów tego procesu, który może znacząco wpłynąć na powodzenie procedury.