Spis treści
- Co to są gazy jelitowe?
- Przyczyny nadmiernych gazów w jelitach
- Czy nadmierne gazy mogą być objawem chorób układu pokarmowego?
- Zapobieganie występowaniu nadmiernych gazów jelitowych
Nadmierna produkcja gazów często wynika z połykania zbyt dużych ilości powietrza. Niekiedy może być związana z wystąpieniem kilku chorób, głównie związanych z układem pokarmowym. Gazom często towarzyszą inne dolegliwości, takie jak odbijanie, ból brzucha czy biegunki, dlatego warto obserwować swój organizm, aby szybko zauważyć nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu.
Co to są gazy jelitowe?
Gazy jelitowe znajdują się w jelitach. Ich objętość wynosi około 200 ml u zdrowego człowieka. Powstają w wyniku połykania zbyt dużej ilości powietrza, np. podczas jedzenia, spożywania fermentujących produktów spożywczych lub gazowanych napojów. Oddawanie gazów kilkanaście razy dziennie jest jak najbardziej normalnym zjawiskiem. Jeśli ich objętość jest większa, zapach nie należy do najprzyjemniejszych, a dodatkowo pojawiają się inne dolegliwości, warto bliżej przyjrzeć się temu problemowi.
Kup w aptece: Leki regulujące pracę układu trawiennego
Przyczyny nadmiernych gazów w jelitach
Częste wzdęcia, którym towarzyszy odbijanie, mogą wskazywać na nieprawidłową dietę lub problemy z układem pokarmowym. W wielu przypadkach ich przyczyna jest związana z aerofagią, czyli nadmiernym połykaniem powietrza. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że podczas jedzenia czy picia połyka powietrze, które następnie gromadzi się w jelitach. Na aerofagię mogą cierpieć również ci, którzy nieprawidłowo oddychają, np. w wyniku skrzywienia przegrody nosowej. Jej wyprostowanie często jest rozwiązaniem tego problemu.
Nadmierne gazy mogą pojawić się po spożyciu ciężkostrawnych produktów, a także roślin strączkowych, nabiału, produktów bogatych w błonnik czy wielu rodzajów owoców. Jelita niektórych osób nie są w stanie strawić tych pokarmów, wskutek czego zostają one metabolizowane przez bakterie powodujące wzdęcia. Osoby, które zdrowo się odżywiają, jedzą dużo warzyw i owoców, również są narażone na występowanie gazów. Tego typu produkty często zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który może wywoływać dolegliwości.
W TROSCE O ZDROWY UKŁAD POKARMOWY
|
|
Warto wiedzieć: Produkty bogate w błonnik. Co stanowi najlepsze źródło błonnika?
Zwiększoną ilość wydalanych gazów łatwo zaobserwować u kobiet w ciąży, które w tym okresie produkują więcej progesteronu odpowiadającego za wzdęcia, gazy i zaparcia. Dieta kobiet ciężarnych powinna zawierać mniej cukrów prostych, a także warzyw kapustnych czy strączków. Problem z częstym oddawaniem gazów najczęściej pojawia się w trzecim trymestrze ciąży, kiedy macica uciska na jelita.
Sprawdź ofertę: Leki na wzdęcia w ciąży
Problemy związane z gazami o nieprzyjemnym zapachu mogą być spowodowane nietolerancjami pokarmowymi, najczęściej nietolerancją laktozy. W celu zmniejszenia dolegliwości należy zmniejszyć ilość spożywanego nabiału, czyli produktów mlecznych, słodyczy, a także wielu wypieków. Nadmierne wzdęcia mogą być również konsekwencją celiakii, czyli choroby o podłożu autoimmunologicznym, która objawia się nietolerancją białka zawartego w produktach glutenowych, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies.
Przeczytaj również: Objawy, rozpoznanie i leczenie zespołu jelita wrażliwego