Jakie są naturalne i domowe sposoby na oczyszczenie jelita grubego?
Problemy z jelitami często wywołane są przez podrażnioną błonę śluzową oraz zalegające w nich złogi. Przyczyny, poza chorobami przewodu pokarmowego i przyjmowanymi lekami, wynikają z niewłaściwej diety – spożywania przetworzonych produktów, tłustych lub bardzo mocno doprawionych, zwłaszcza ostrych. Skuteczną metodą na oczyszczanie jelit jest włączenie do jadłospisu błonnika, ale także picie naparów ziołowych z senesu czy pokrzywy, które wspomagają perystaltykę. Prawidłowa dieta i odpowiednie nawodnienie również wpływają na procesy oczyszczenia jelit.
Jelita pełnią bardzo ważną funkcję w układzie pokarmowym, ponieważ odpowiedzialne są za wydalanie produktów przemiany materii oraz toksyn. Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta i zdrowe nawyki żywieniowe. Mimo to może pojawić się potrzeba oczyszczenia jelit z zalegających w nich złogów – właściwe przeprowadzenie tego procesu nie tylko pozytywnie oddziałuje na perystaltykę, ale jest profilaktyką uciążliwych zaparć.
Problemy z wypróżnianiem mogą zdarzyć się każdemu. Są skutkiem nie tylko niewłaściwej diety i spożywania produktów ciężkostrawnych. Ich przyczyną może być stres, a także zmiana flory bakteryjnej, np. w trakcie wakacyjnych wyjazdów. Zapchane jelita powodują dyskomfort i ostry ból, który może utrudnić normalne funkcjonowanie. Spożywanie zbyt dużej ilości produktów wysokoprzetworzonych przyczynia się do zalegania kamieni kałowych w organizmie, które jelitom może być ciężko wydalić.
Do samodzielnego oczyszczania jelit nie są polecane wszystkie znane metody, ponieważ bardzo łatwo uszkodzić już podrażnioną śluzówkę. Nie zaleca się oczyszczania niesprawdzonymi sposobami. W poważnych przypadkach należy to robić pod kontrolą specjalisty. Za domową metodę uznaje się dietę, która zawiera surowe warzywa i owoce oraz produkty bogate w błonnik. Największe ilości błonnika znajdują się w siemieniu lnianym, otrębach, a także w suszonych owocach.
Domową metodą jest dieta bogata w surowe warzywa, owoce oraz produkty z dużą ilością błonnika, jak siemię lniane, otręby i suszone owoce.
Skuteczne są herbatki ziołowe. Pokrzywa i mięta mają zbawienny wpływ na układ trawienny, łagodzą podrażnienia i ułatwiają wypróżnianie. Jeśli przyjmujemy leki lub jesteśmy w trakcie procesu leczenia, zażywanie preparatów ziołowych również należy skonsultować ze specjalistą. Poza naparami dobre efekty daje właściwe nawodnienie. Często problemy z jelitami wynikają z odwodnienia. Jeśli chodzi o zdrowe nawyki, to warto zadbać o aktywność fizyczną, która również reguluje pracę naszego organizmu.
Oczyszczenie jelit ze złogów i gazów polega przede wszystkim na wprowadzeniu prawidłowych nawyków żywieniowych, unikaniu cukrów, przetworzonej żywności i ciężkostrawnych, tłustych oraz bardzo przyprawionych potraw. Aby proces wydalniczy przebiegł prawidłowo, należy pilnować odpowiedniego nawodnienia organizmu. Warto stosować probiotyki i prebiotyki, które mają korzystny wpływ na organizm i dostępne są w aptece bez recepty. Można je kupić również w formie suplementów diety, ale warto wiedzieć, że zawierają je też niektóre produkty spożywcze, np. fermentowane przetwory mleczne, kiszonki, zakwas chlebowy. Prebiotyki, występujące np. w topinamburze, czosnku, cebuli, cykorii, są cenną pożywką dla żywych kultur bakterii.
Właściwości oczyszczające mają otręby pszenne, które powinny być częścią codziennego jadłospisu. Dietetycy i lekarze apelują, że w związku z prowadzonym intensywnym stylem życia, jedzeniem w biegu, które nie zapewnia odpowiedniego bilansu składników odżywczych, organizm może się buntować, a pierwsze oznaki da właśnie układ pokarmowy. Zlekceważone objawy mogą prowadzić do poważnych schorzeń. Nagromadzone złogi nie tylko spowodują dyskomfort, ale mogą też prowadzić do poważnych podrażnień jelit.
Data publikacji: 14.03.2022
Data aktualizacji: 31.01.2025
Bibliografia
F. Świderski (red.), Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Warszawa 2003, s. 278–286.
E. Bartnikowska, Włókno pokarmowe w żywieniu człowieka. Część I, „Przemysł spożywczy” 1997, nr 51, s. 43–48.
H. Gerting, J. Przysławski, Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Warszawa 2006.
J. Hasik, Rola włókna roślinnego w żywieniu człowieka, Warszawa 1997.
J. Wojnowski (red.), Wielka encyklopedia PWN, t. 4, Warszawa 2001, s. 187.
W momencie odwiedzenia przez Użytkownika Portalu, gromadzone są pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) czyli małe pliki tekstowe, zawierające niewielkie ilości informacji, które pobierane są podczas odwiedzania Portalu i przechowywane na Urządzeniu Użytkownika.
Pliki cookies są powszechnie stosowane w celu usprawnienia działania witryn internetowych, umożliwiają nam zapewnienie kluczowych funkcji serwisu, zwiększenie jego bezpieczeństwa, ciągłe doskonalenie, personalizację zgodnie z Twoimi preferencjami oraz wyświetlanie treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań.
Zgoda na pliki cookies jest dobrowolna i można ją wycofać w dowolnym momencie z poziomu strony "Ustawienia Cookie".
Administratorem danych osobowych Klientów, gromadzonych za pośrednictwem strony www.aptelia.pl, jest Medeor Sp. z o. o. z siedzibą w Łodzi, a w niektórych przypadkach nasi Partnerzy. Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Więcej informacji o korzystaniu przez nas z plików cookies oraz o przetwarzaniu Twoich danych osobowych, w tym o przysługujących Ci uprawnieniach, znajdziesz w Polityce prywatności.
Na podstawie niżej wymienionych celów przetwarzania Twoich danych, możesz skonfigurować ustawienia
prywatności i określić w jaki
sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Poniżej opisujemy cele i funkcje przetwarzania Twoich danych.
Niezbędne 2
Niezbędne pliki cookies, których wykorzystanie jest niezbędne do umożliwienia realizacji podstawowych funkcji, takich jak sprawne poruszanie się po witrynie internetowej, czy dostęp do zabezpieczonych obszarów witryny internetowej. Bez tych plików cookies Portal może nie działać prawidłowo.
Analityczne pliki cookies umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt oraz źródeł ruchu występujących na naszym Portalu. Pomagają ustalić Administratorowi, jak Użytkownik porusza się po Portalu. Dzięki tym danym Administrator może analizować statystyki oraz raporty dotyczące funkcjonowania Portalu oraz poprawiać jej wydajność.
Te pliki cookies pozwalają na odpowiednie dostosowanie treści reklamowych do zainteresowań Użytkownika, nie tylko na naszym Portalu, ale także poza nią. Reklamowe pliki cookies mogą być instalowane za pośrednictwem Portalu, również przez podmioty współpracujące z Administratorem. Na podstawie informacji z tych plików cookies oraz aktywności w innych witrynach internetowych, budowany jest profil zainteresowań Użytkownika. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych Użytkowników.