Erytrytol (erytrol) to organiczny związek chemiczny, który używany jest jako zamiennik cukru oraz składnik produktów o obniżonej kaloryczności. Na etykietach tych produktów oznaczony jest numerem E968. Jest on polecany przede wszystkim osobom, u których zdiagnozowano zaburzenia glikemii. Jak powstaje erytrytol? Czy każdy może go spożywać? W jakich produktach występuje najczęściej?
Spis treści:
- Erytrytol – co to jest, jak i z czego powstaje?
- Ile kalorii ma erytrytol – wartości odżywcze
- Jaki smak ma erytrytol i ile to cukru?
- Erytrytol a zdrowie
Erytrytol należy do grupy polioli (alkoholi wielowodorotlenowych). Poliole charakteryzują się słodkim smakiem i często są uznawane za zdrowsze zamienniki cukru. Poza erytrytolem w grupie polioli znajdują się ksylitol, sorbitol, a także mannitol. Substancje te również są stosowane w produktach spożywczych jako słodziki.
Erytrytol naturalnie występuje m.in. w gruszkach, winogronach, niektórych grzybach a nawet wodorostach. Jednakże produkt, jakim jest czysty erytrytol, pozyskuje się podczas procesu fermentacji sacharozy lub glukozy pochodzącej z pszenicy albo kukurydzy. Do tego procesu niezbędne są odpowiednio dobrane drożdże. Erytrytol syntezowany jest również z glicerolu w obecności grzybów z gatunku Yarrowia lipolytica.
Obecnie erytrytol jest produktem, który można spotkać w większości sklepów ze zdrową żywnością lub w supermarketach. Jeszcze kilka lat temu jego dostępność była znacznie ograniczona. Cena za kilogram erytrytolu w zależności od producenta wynosi od 15 do 40 zł.
Czytaj także: Cukrzyca od A do Z. Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrzycy
Jedna łyżka erytrytolu ma 0 kcal. Ponadto substancja ta nie zawiera tłuszczu, białka oraz błonnika i jest pozbawiona składników mineralnych i witamin. W tej samej ilości erytrytolu znajduje się 10 g węglowodanów. Węglowodany te pochodzą od alkoholi cukrowych, które nie wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi. Dlatego też mogą je spożywać osoby z cukrzycą oraz insulinoopornością.
Warto pamiętać, że erytrytol nie jest przez nas metabolizowany. Po spożyciu zostaje wchłonięty w jelitach i prawie całkowicie wydalony wraz z moczem. Co więcej, nie fermentuje oraz nie wywołuje skutków ubocznych (jak wzdęcia czy biegunki), jeżeli jest spożywany w rozsądnych ilościach.
Erytrytol wyglądem przypomina klasyczny cukier. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma słodki smak, choć jest mniej słodszy od cukru. Uważa się, że erytrytol odpowiada w ok. 70% słodkości cukru. Jeżeli chcemy użyć erytrytolu zamiast cukru, należy zwiększyć jego ilość o ok. ⅓.
Jak już wiadomo, erytrytol dobrze sprawdzi się jako alternatywa dla cukru stołowego. Znając jego właściwości, warto dowiedzieć się, czy każdy może go spożywać i czy ma inne, dodatkowe zastosowania.
Czy można stosować erytrytol w ciąży?
Spożywanie erytrytolu jest bezpieczne w trakcie ciąży. Udowodniono, iż nie ma on właściwości teratogennych. W tym okresie stanowi dobrą alternatywę dla cukru, szczególnie gdy istnieje prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy ciążowej.
Erytrytol a karmienie piersią – czy nie ma przeciwwskazań?
Dobrą praktyką w trakcie karmienia piersią jest wybieranie zdrowszych zamienników cukru. W tym przypadku sprawdzi się właśnie erytrytol. Substancja ta nie przenika do mleka kobiecego, a jego spożycie w trakcie karmienia jest uznawane za bezpieczne.
Czy można podawać erytrytol dzieciom?
Spożywanie erytrytolu jest zalecane również u dzieci. Uważa się, że słodzik ten może być podawany już po 3 roku życia. Co ważne, nie wpływa on na rozwój próchnicy, a co więcej może zmniejszać płytkę nazębną. Należy jednak pamiętać, aby zachęcać dziecko do próbowania potraw w różnych smakach. Ważne jest, aby słodki smak nie był dominujący w ich diecie.
Czy erytrytol dla cukrzyka jest zdrowy?
Indeks glikemiczny erytrytolu wynosi 0, dlatego po jego spożyciu nie obserwuje się wzrostu poziomu cukru we krwi. W związku z tym osoby chorujące na cukrzycę mogą go stosować jako zamiennik cukru. Niektóre słodycze bez cukru oraz produkty dedykowane diabetykom są dosładzane właśnie erytrytolem.
Czytaj także: Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać?
Czy można stosować erytrytol na diecie ketogenicznej?
Założeniem diety ketogenicznej jest pozyskiwanie energii z tłuszczów przy jednoczesnej eliminacji węglowodanów. W związku z tym, będąc na tej diecie należy wyeliminować m.in. cukier i słodycze. Okazuje się jednak, że erytrytol przyjmowany podczas diety ketogenicznej nie wpływa na stan ketozy i może stanowić bezpieczny zamiennik cukru.
Czytaj także: Dieta ketogeniczna – zasady, przykładowe posiłki, przeciwwskazania
Jak i do czego stosować erytrytol?
Na rynku erytrytol jest dostępny najczęściej pod postacią proszku. Niektórzy producenci w swojej ofercie posiadają również erytrytol w tabletkach. Erytrytol ma za zadanie zastępować cukier, dlatego z powodzeniem może być wykorzystany do słodzenia napojów i do pieczenia ciast. Jest on również obecny w bezcukrowych słodyczach, lodach, dżemach i deserach. Należy jednak pamiętać, że erytrytol nie karmelizuje się, dlatego nie nadaje się do tego, by użyć go do przygotowania karmelu.
Erytrytol znalazł również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Stosuje się go m.in. do produkcji masy tabletkowej. Co więcej, używany jest również przez stomatologów do usuwania płytki nazębnej.
Czytaj także: Który zamiennik cukru jest najzdrowszy?