morwa biała
Zdrowie i uroda Emilia Kruszewska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 9761 razy

Morwa biała – właściwości lecznicze i przeciwwskazania

Morwa biała to pochodząca z Azji roślina o właściwościach leczniczych. Cenne związki aktywne zawarte są w owocach, nasionach, liściach, a nawet korze rośliny. Morwa wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Jakie są wskazania i przeciwwskazania do spożywania morwy białej?  

Spis treści


  1. Zawartość składników odżywczych w morwie białej
  2. Właściwości prozdrowotne morwy białej
  3. Zastosowanie lecznicze morwy białej
  4. Przeciwwskazania do spożywania morwy białej

Morwa biała to niewielkie liściaste drzewo pochodzące z Azji. Roślina skrywa w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych, mikro- i makroelementów, które zawarte są zarówno w owocach, liściach, nasionach, jak i korze drzewa. Jej właściwości prozdrowotne cenione były już w starożytnych Chinach. Dlaczego morwę białą warto włączyć do codziennej diety?

Kup w aptece: Suplementy diety dla diabetyków

Zawartość składników odżywczych w morwie białej 

Morwa biała jest bogatym źródłem substancji aktywnych. Cenne substancje znajdziemy zarówno w liściach, korze, nasionach, jak i owocach. Jak rozkłada się zawartość składników czynnych w poszczególnych częściach rośliny? 

  • Liście morwy białej to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. kwas askorbinowy (100-200 mg/100 g), kwas taninowy (0,13-0,36%), beta-karoten (8,44-13,13 mg/100 g) oraz szczawiany i aż 14 związków polifenoli, m.in.: kwercetynę, kemferol, kwas chlorogenowy, kwasy fenolowe. Liście morwy białej są również bogatym źródłem żelaza (19-50 mg/100 g), wapnia (786,66/100 g), fosforu (970 mg/100 g), magnezu (720 mg/100 g). 

  • Owoce morwy białej są źródłem białka (1,55 g/100 g). Ponadto znajdziemy w nich: fosfor (0,24-0,31 g/100 g), potas (1,62-2,13 g/100 g), magnez (0,12-0,19 g/100 g), miedź (4,22-6,38 mg/100 g), żelazo (28,2-46,74 mg/100 g), cynk (14,89-19,19,58 mg/100 g), mangan (12,33-19,38 mg/100 g). W owocach morwy zawarte są również aminokwasy m.in.: leucyna, treonina, prolina, arginina. 

  • Nasiona i kory morwy białej to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, flawonoidów, alkaloidów, związków przeciwwirusowych. 

Sprawdź ofertę: Kwasy omega

Właściwości prozdrowotne morwy białej 

Jak na organizm działa morwa? 

  • Wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej.

  • Korzystnie wpływa na zachodzące w organizmie procesy metaboliczne

  • Obniża ciśnienie tętnicze. 

  • Reguluje poziom cukru we krwi

  • Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe.

  • Działa moczopędnie i napotnie. 

  • Wspomaga zbijanie gorączki. 

  • Poprawia perystaltykę jelit. 

  • Oczyszcza organizm z toksyn. 

  • Wspomaga procesy regenerujące organizm. 

  • Pobudza laktację. 

  • Wspomaga pracę mózgu. 

  • Przeciwdziała rozwojowi nowotworów. 

  • Działa przeciwutleniająco i antyoksydacyjnie. 

Przeczytaj również: Zioła uspokajające - naturalny sposób na stres

Powiązane produkty

Zastosowanie lecznicze morwy białej 

Bogactwo składników odżywczych, mikro- i makroelementów sprawia, że morwa biała znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Na rynku znajdziemy zarówno owoce w postaci suszonej, jak i preparaty zawierające susz roślin i cząstki owoców morwy np. herbata, soki, tabletki. Zastosowanie lecznicze morwy białej sięga starożytnych Chin, gdzie wywar z rośliny stosowano w leczeniu m.in. chorób dróg oddechowych. Współcześnie morwa zalecana jest do stosowania w profilaktyce wielu schorzeń, również nowotworów. Wywar z rośliny może być stosowany jako napój napotny w stanach gorączkowych, płukanka do gardła w chorobach górnych dróg oddechowych lub okład w leczeniu opryszczki. Właściwości regulujące poziom glukozy we krwi sprawiają, że po morwę białą powinny sięgać osoby chorujące na cukrzycę typu II. Regularne spożywanie morwy w formie naparu lub soku może obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo nawet o 30%, a po posiłku o 15%. Morwa biała zapobiega odkładaniu się złogów złego cholesterolu w tętnicach, obniżając ryzyko rozwoju miażdżycy. Suszone owoce morwy białej powinny wejść do diety, znajdując zastosowanie np. jako dodatek do jogurtów. 

Dowiedz się więcej: Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać? dieta cukrzycowa pod lupą!

Przeciwwskazania do spożywania morwy białej

Osoby chorujące na cukrzycę lub nadciśnienie chęć włączenia morwy do diety powinny skonsultować z lekarzem, który wskaże bezpieczną dawkę. Napar lub owoce mogą wpływać na działanie niektórych leków. Ostrożność powinny również zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

A: Emilia Kruszewska
Z: lek. Agnieszka Żędzian

Bibliografia

  1. J. Grześkowiak, M. Łochyńska, Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, Postępy Fitoterapii, 2017, 1, str. 31-35.

Wybór redakcji

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij